Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

If These Trees Could Talk - Above The Earth, Below The Sky (re-release)
Jaar van release: 2015
Label: Metal Blade Records
If These Trees Could Talk - Above The Earth, Below The Sky (re-release)
Hoge bomen vangen veel wind, maar deze bomen uit de Verenigde Staten gaat het voor de wind. Tien jaar geleden begonnen als slaapkamerproject van Zack Kelly en vlot erna een succesvol instrumentaal rockcollectief uit Ohio met de zelfgetitelde ep (2006) en het debuut Above The Earth, Below The Sky (2009). Het succes bleef niet beperkt tot ‘the land of the free’, maar waaide met de tweede plaat Red Forest (2012) over naar Europa waar de band tourde en drie weken lang uitverkochte zalen trok. Als kers op de taart tekenden ‘The Trees’, zoals de heren hun eigen band noemen, vorig jaar een platencontract bij Metal Blade Records en die maatschappij re-releaset beide full-lengths in januari 2015.

De succesformule van If These Trees Could Talk schuilt waarschijnlijk in de onafhankelijkheid van vijf jongens, die gewoon onbegrensd doen waar ze goed in zijn: emotionele, sfeervolle post-rock maken waarbij rustige passages zich afwisselen met ruigere sludgegedeelten. De muziek van dit kwintet doet aan Explosions In The Sky en Tool denken, maar laat vooral een eigen sound horen. Daarnaast houden ze graag zelf de productie in de hand, hetgeen ze prima afgaat. Hoofdverantwoordelijk voor de composities zijn de broers Zack (drums) en Cody Kelly (gitaar). Zij leggen de basis en de bassist en de twee andere gitaristen vullen dit goed aan.

In totaal zijn er dus maar liefst drie gitaristen, maar nergens zorgt dat voor een overvol geluid. Iedereen geeft elkaar voldoende ruimte. Zo hoor je niet alleen de vele memorabele gitaarpartijen goed, maar is er ook veel ruimte voor de ritmesectie, die van grote waarde is voor de totaalsound. Luister maar eens naar What’s In The Ground Belongs To You of Thirty Six Silos, waarin de goede ideeën elkaar blijven opvolgen. Beide houden de spanning goed vast voordat ze exploderen. Laatstgenoemde is wellicht het beste voorbeeld van wat komen gaat op het volgende album Red Forest.

Above The Earth, Below The Sky kent eigenlijk weinig zwakke momenten. Ook iets mindere tracks als The Sun Is In The North en Rebuilding The Temple Of Artemis blijven interessant genoeg om de plaat in zijn geheel te beluisteren. Als je het al over verbeterpunten gaat hebben, dan is het misschien de iets te abrupte overgang in The Flames Of Herostratus of de wat korte opbouw van From Roots To Needles. Het blijken schoonheidsfoutjes, want de opbouw van het drieluik Terra Incognita, Above The Earth en Below The Sky is juist weer erg sterk. Vooral de eerste helft van laatgenoemde is van de buitencategorie. De climax van dit langste nummer duurt me echter net te lang. Juist de kortere tracks zijn voor mij de uitblinkers, inclusief de prachtige, melancholische en desolate afsluiter Deus Ex Machina.

Het debuut van If These Trees Could Talk was voor velen, inclusief ondergetekende, in 2009 een geweldige kennismaking met deze instrumentale rockband. Met opvolger Red Forest wist het gezelschap definitief door te breken. Beide zijn nu weer verkrijgbaar. Een mooi begin van het jubileumjaar voor deze rockers uit Ohio. En er is nog meer goed nieuws: eind 2015 verwacht de band weer met nieuw materiaal te komen, wat volgens de heren een ‘banger’ moet worden. De lat ligt heel hoog.

Tracklist:
1. From Roots To Needles
2. What's In The Ground Belongs To You
3. Terra Incognita
4. Above The Earth
5. Below The Sky
6. The Sun Is In The North
7. Thirty Six Silos
8. The Flames Of Herostratus
9. Rebuilding The Temple Of Artemis
10. Deus Ex Machina

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 31 januari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]