Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Beardfish - +4626-COMFORTZONE
Jaar van release: 2015
Label: InsideOut Music
Beardfish - +4626-COMFORTZONE
4626-COMFORTZONE is al weer het achtste album van de progressieve rockers van Beardfish. De titel verwijst naar het netnummer van Gävle, waar de heren wonen en het thema van de plaat: de comfortzone. Maar in plaats van comfortabel de trend van de laatste twee langspelers door te zetten, is met de nieuweling gekozen voor een andere richting. Het metalgeoriënteerde geluid heeft plaatsgemaakt voor een toegankelijker, positiever, minder zware sound, maar het rockt nog altijd.

De progrock van Beardfish is sterk beïnvloed door de jaren zeventig. Denk met name aan King Crimson, Camel, Yes en Deep Purple. De Zweden combineren deze invloeden tot een veelzijdig geluid, die zoals gezegd verschilt van voorganger The Void. Slechts het zware, Sabbathiaanse King en Daughter Whore doen gedeeltelijk terugdenken aan de afgelopen jaren.

Het nieuwe materiaal is veel toegankelijker en gevarieerd. Zo switcht het viertal met gemak van het bluesrockende Hold On, dat aan The Black Keys doet denken, naar de rustig swingende titelsong, die in verkorte vorm rijp is voor de hitlijsten. Het bevat een zeer fraaie hoofdmelodie die meteen in je hoofd blijft rondneuriën. Deze track zal ongetwijfeld op een ‘best of’-album verschijnen. The One Inside Part 2 – My Companion Throughout Life laat weer een hele andere kant horen. Het is een folky, akoestische song om lekker bij te relaxen. Alleen de variatie hierop in het afsluitende The One Inside Part 3 – Relief had weggelaten mogen worden. Die klinkt namelijk goedkoop en gehaast en doet afbreuk aan deel twee. Op deze misser na, zijn het verder zeer prettige nummers om naar te luisteren.

Doordat elke track een eigen karakter heeft, is een dynamisch geheel ontstaan. Desondanks zorgt het gemeenschappelijke thema (de comfortzone) voor een geslaagde verbinding. De schrijvers zien deze comfortzone als een stem die in je leeft en je steeds terugbrengt naar een negatieve vibe. De band wil loskomen van die neerwaartse spiraal en doet dat door een wat vrolijkere noot te laten horen dan de afgelopen jaren. Ieder bandlid lijkt zich daarbij prettig te voelen. Dat uit zich met name in het verhalende If We Must Be Apart (A Love Story Continued). Deze epic doet, mede vanwege de ruime inbreng van een Hammond-orgel, nog het meest aan de seventies denken en duurt maar liefst een kwartier. Hierin krijgen de heren, mede dankzij de directe mix van gitarist David Zackrisson, ruim de gelegenheid hun kunnen te demonstreren en die momenten benutten ze op overtuigende wijze.

4626-COMFORTZONE biedt veel variatie en meer dan een uur relaxed en swingend luisterplezier. Een knappe prestatie van deze productieve Vikingen. Op slechts de afsluiter na, zijn het allemaal hoogtepunten en zeer aangename progrocksongs. Ook al is het nog erg vroeg in het nieuwe jaar, ik noteer deze release alvast met potlood op mijn jaarlijstje.

Tracklist:
1. The One Inside Part 1 – Noise In The Background
2. Hold On
3. Comfort Zone
4. Can You See Me Now
5. King
6. The One Inside Part 2 – My Companion Throughout Life
7. Daughter Whore
8. Ode To The Rock ‘n’ Roller
9. If We Must Be Apart (A Love Story Continued)
10. The One Inside Part 3 – Relief

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 12 januari 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Ron op 12-01-2015 om 21:20u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat. Ik vond hun vorige plaat The Void al sterk, maar deze is nog veel beter!

Reactie van da -Z- op 03-02-2015 om 03:08u
Score: 90 / 100

Wat een gave band hey!! Doet me op een rare manier aan Leprous denken, maar dan wel wat mellower natuurlijk. Echt supermuziek

Reactie van Progressive Jeff op 03-02-2015 om 11:17u
Score: 85 / 100

Leprous is ook een hele gave band :) Ik zal binnenkort eens wat reviews plaatsen van Tall Poppy Syndrome en Bilateral. Het nieuwe album komt dit jaar ook nog uit :)

Reactie van Da -Z- op 19-02-2015 om 18:17u
Score: 90 / 100

Ja leprous is super. Maar terug naar beardfish: dit is een album die opeth zou willen dat ze zouden kunnen maken op dit moment. Geen saaie lange songs maar gewoon goeie rockmuziek

Reactie van Progressive Jeff op 20-02-2015 om 02:16u
Score: 85 / 100

En ze spelen binnenkort in Zoetermeer, vrijdag 6 maart. De hoofdact is The Neal Morse Band :)