Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-06-2020

Saor - Aura
Jaar van release: 2014
Label: Northern Silence Productions
Saor - Aura
Ik ben nog steeds niet helemaal bijgekomen van het meesterlijke Roots, het vorig jaar verschenen debuutalbum van het Schotse eenmansproject Saor (dat oorspronkelijk werd uitgebracht onder de naam Arsaidh). In mijn recensie van dat album omschreef ik Roots als een combinatie van de beste elementen van Wodensthrone, Winterfylleth en Agalloch, aangevuld met de majestueuze folktinten van Nokturnal Mortum en Negură Bunget. Grootse, epische kolossen van woeste, atmosferische folk-/blacknummers die een ongebreidelde diepgang en kracht tentoonspreidden.

Sinds de eerste berichten over Aura verschenen, heb ik dan ook met smart gewacht op deze tweede full length. Zou Andy Marshal er wederom in slagen om een meesterwerk te smeden, of zou de magie van Roots onovertroffen blijven? Helaas moet ik constateren dat Aura wel een stap terug is ten aanzien van het debuut, ondanks het feit dat de kenmerkende elementen in de sound bewaard zijn gebleven. Waar ligt dat dan aan? Het belangrijkste euvel is de behoorlijk primitieve productie, die ervoor zorgt dat de uitgestrekte nummers minder ‘tot leven komen’ dan op Roots het geval was. Vooral de blikken drumsound is storend en doet enorme afbreuk aan de muziek. Het lijkt wel of het een demoversie betreft! Met name de eerste luisterbeurten stelden daarom teleur.

Wie daar echter doorheen kan luisteren, hoort ook op Aura weer de enorme klasse van Marshall, die op nummers als Farewell, het titelnummer en The Awakening (het beste nummer) rauwe, ongepolijste blackmetalriffs op zeer smaakvolle manier weet te integreren met weemoedig en soms zelfs dromerig klinkende folkinstrumenten als de ‘tin whistle’. Dat zijn de momenten waarop ik – ondanks de matige sound – toch weer kippenvel op mijn armen krijg. Aura blijkt bovendien een echte groeiplaat, niet zozeer omdat de kwaliteit van de nummers niet direct duidelijk zou zijn, maar omdat je je als luisteraar wat minder door de productie laat afleiden.

Het doorzettingsvermogen loont dus wel degelijk. Want hoewel Aura ook na een stevig aantal luisterbeurten iets achterblijft bij het magistrale debuut van de band, blijkt dat Marshall ook op deze opvolger de gave voor tranentrekkend mooie melodieën vol melancholie en epische riffs waar de sfeer en mystiek vanaf spat, niet verloren is. Het komt alleen iets minder goed uit de verf dan op Roots, wat dus met name aan de productie te wijten is. Desondanks is Aura wederom een majestueus werkstuk geworden dat het absoluut verdient om door een groot publiek beluisterd te worden. Ongepolijst, rauw, maar barstensvol gevoel, dramatiek en heroïek. De adembenemende hoes vat het eigenlijk perfect samen.

Tracklist:
1. Children Of The Mist
2. Aura
3. The Awakening
4. Farewell
5. Pillars Of The Earth

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 16 augustus 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Saor - Aura
Reactie van Metal Meepy op 16-08-2014 om 18:51u
Score: 74 / 100

Ik ben het helemaal eens met de opmerking dat deze plaat het zeker niet haalt bij het debuut; ik dacht even dat ik alleen stond in mijn gedachten hierover, want ik zie elders bijna alleen maar juichende kritieken. Voor mij is de productie zeker niet het probleem, maar eigenlijk veel meer de ronduit simpele folk melodietjes die me steeds meer tegen gaan staan.

Ik hou het toch maar weer bij de nieuwe Petrychor en Agalloch voor een verse dosis ambient/atmospheric/folk/black dit jaar.

Saor - Aura
Reactie van Metal Meepy op 16-08-2014 om 19:17u

Oh, en Panopticon ook nog...

Saor - Aura
Reactie van Quarlon op 18-08-2014 om 17:01u
Score: 90 / 100

Ik vind het net zo geniaal als het debuut. De productie is minder maar niet dusdanig dat het de goed in elkaar gestoken songstructuren beneveld. Atmosferisch en brutaal tegelijk, gewoon een knalschijf

Saor - Aura
Reactie van Sander op 18-08-2014 om 21:58u
Score: 90 / 100

Ik ben het met quarlon eens, een heerlijk album.

Saor - Aura
Reactie van Quasit op 19-08-2014 om 12:51u
Score: 60 / 100

Muzikaal niks op aan te merken maar in deze tijd met zo'n bagger productie aankomen kan dus eigenlijk gewoon niet ... jammer!

Saor - Aura
Reactie van Metal Meepy op 19-08-2014 om 22:39u

Ach ja, vooral die eenmansprojecten doen het er vaak om natuurlijk, die slechte productie. Petrychor, die ik hierboven noemde, is er ook zo eentje. Zeker in zijn geval draagt het echt wel bij aan de bedoelde atmosfeer. En hij kan het echt wel 'goed' als hij zou willen, zoals zijn niet-black-metal projecten bewijzen. Het heeft dus niets met onkunde te maken, die niet in deze tijd zou passen. Ik gok dat dat bij Saor ook zo is, maar heb nog geen interview met hem gelezen hierover.

Saor - Aura
Reactie van Metal Meepy op 19-08-2014 om 23:17u

Ha, ik lees net in een interview dat Austin Lunn, de man achter Panopticon (die ik hierboven ook noemde), de drums op deze plaat van Saor op zich heeft genomen. Dat wist ik niet, en is toch wel bijzonder, omdat juist de drums (en drumsound) op Panopticon's eigen platen juist wel heel erg goed is.

Toch echt een aanrader dus voor alle Saor liefhebbers: "Roads to the North" heet de laatste Panopticon plaat. Komt bij mij zeker in m'n jaarlijst...

Saor - Aura
Reactie van Quasit op 20-08-2014 om 09:20u

Goed .. ik geef hem het voordeel van de twijfel en zal de plaat nog een keer opzetten.

Ik zal ook je aanrader eens proberen ..... thx !!

Saor - Aura
Reactie van Artorius op 08-03-2015 om 00:31u
Score: 95 / 100

Slechte productie? Serieus? Nou, dat zal dan wel aan je apparatuur liggen, want bij mij thuis klinkt 'ie fantastisch. Hoe dan ook, dit vind ik dus echt een geweldig mooi album. Luisteren met je ogen dicht. Een goed glas wijn erbij. Heerlijk.