Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Inter Arma - Sky Burial
Jaar van release: 2013
Label: Relapse Records
Inter Arma - Sky Burial
Het bruist nog altijd van de creativiteit in het nog steeds uitdijende, losjes omlijnde postmetal-/doom-/sludgegenre. De ene na de andere nieuwe band ontspruit aan deze vruchtbare aarde, labels als Southern Lord, Hydra Head en Profound Lore floreren als nooit tevoren en reeds wat langer bestaande bands breken steeds vaker door naar een groter publiek (waarbij een festival als Roadburn natuurlijk een grote rol speelt). In een dergelijke situatie is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien en wil er wel eens een prachtig album onder de radar blijven.

Dat verklaart misschien waarom Sky Burial, het tweede album van de Amerikaanse formatie Inter Arma, bij de release in maart van vorig jaar onopgemerkt is gebleven op de burelen van Metalfan.nl. Aan de kwaliteit ligt het in ieder geval niet, want na een toevallige recente kennismaking kan ik niet anders dan Sky Burial een warm hart toedragen. De mengeling van black metal, sludge en post-metal is namelijk ijzersterk en met dodelijke precisie uitgevoerd.

Neem alleen al de tien minuten durende opener The Survival Fires, waarin naast de typerende, loodzware sludgeriffs en de diepe, dreigende, donkere drumroffels ook invloeden uit de Amerikaanse black metal (denk aan Cobalt en Avichi) te horen zijn. Er valt echter nog veel meer te ontdekken in het ruime uur dat Sky Burial klokt. Uitgesponnen riffs, vage, elektronische effecten, primitieve, tribalachtige drumpassages (à la Bosse-De-Nage) en vooral heel veel dynamiek in de verpulverende, Neurosiaanse composities zorgen ervoor dat Sky Burial een plaat is die niet alleen op de korte termijn boeit.

Inter Arma heeft me pas écht ingepakt bij het schitterende tweeluik The Long Road Home, dat een melancholische en ingetogen kant van de band laat horen die uitermate verrassend is. Het akoestische gitaarwerk met de subtiele effecten zorgt direct voor kippenvel en roept associaties op met uitgestrekte Amerikaanse 'highways', met brandende, verdorde landschappen die vloeiend voorbijtrekken. Muzikaal gezien roepen de warme, psychedelische vintageklanken herinneringen op aan Pink Floyd, maar dan wel een soort americana-versie. De manier waarop van dit subtiele klankentapijt middels fenomenaal gitaarwerk wordt opgebouwd naar een zinderende ontknoping, maakt keer op keer diepe indruk.

Inter Arma is een band om rekening mee te houden, zoveel maakt Sky Burial wel duidelijk. Een intense, prachtige schijf vol dynamische, zware en enerverende muziek die zowel voor liefhebbers van Neurosis en Isis als voor de meer blackmetalgeoriënteerde Roadburngangers een meerwaarde in de collectie vormt.

Tracklist:
1. The Survival Fires
2. The Long Road Home (Iron Gate)
3. The Long Road Home
4. Destroyer
5. 'sblood
6. Westward
7. Love Absolute
8. Sky Burial

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 3 juli 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Marcel op 07-07-2014 om 21:16u
Score: 80 / 100

Net geluisterd, wat een zalig album. Puike review ook, niets aan toe te voegen. Had nog nooit van deze band gehoord, maar deze plaat ga ik nog vaak draaien. Neurosis meets Pink Floyd, lekker!