Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Anathema - Distant Satellites
Jaar van release: 2014
Label: KScope
Anathema - Distant Satellites
Anathema heeft de laatste paar jaren na het uitbrengen van het succesvolle Weather Systems niet stilgezeten. Succesvolle tours met onder andere Opeth en Alcest volgden en tussentijds werden het live-album Untouchable en de DVD Universal uitgebracht. Nu ligt al weer het tiende studioalbum Distant Satellites regelmatig rondjes te draaien in mijn cd-speler. Een titel die staat voor zowel de onderlinge verbinding van mensen alsmede de afstand die we tot elkaar hebben omdat we ons eigen pad moeten blijven volgen.

Ook Anathema blijft zichzelf en levert wederom een knappe prestatie met een indrukwekkend en rustgevend album. Een vernieuwende plaat die heel anders klinkt dan de voorgangers, voornamelijk door het veelvuldig gebruik van drumcomputers en keyboards. Desondanks klinkt het nieuwe meesterwerk onmiskenbaar als Anathema. Doordat de muziek wat meer mineurakkoorden bevat, is het album wat donkerder dan We’re Here Because We’re Here en Weather Systems en tocht ademt het ook positivisme en hoop uit.

Deze schijnbare tegenstrijdigheid is tot in de perfectie uitgewerkt door producent Christer-André Cederberg. Er is bij de productie gekozen voor een ‘minder is meer-benadering’, zonder kaal te klinken. Integendeel, het album is juist zeer sfeervol, intiem en groots. Elk nummer wordt (zoals we wel vaker van de Britse band gewend zijn) rustig opgebouwd rond een enkel thema met ambient keyboards, drums (die uitgekleed klinken) en een baslijn. Gaandeweg de compositie worden steeds meer lagen toegevoegd (zanglijn, gitaarpartijen met veel sustain) en wordt de climax voorzien van fraaie, orkestrale bewerkingen (dankzij Dave Stewart). De gitaarpartijen spelen een belangrijke rol op de achtergrond. Slechts in Dusk (Dark Is Descending), You're Not Alone en een paar solo's zijn ze nadrukkelijk aanwezig.

De opbouw van de eerste twee delen van The Lost Song doet aan Untouchable Part 1 & 2 denken. In de ballad The Lost Song Part 2 zingt zangeres Lee Douglas overtuigender en zuiverder dan ooit. In Ariel (dat zo rustig begint dat het aan Falling Deeper doet denken) versterken haar zang en die van Vincent Cavanagh elkaar waarna een hypnotiserende gitaarsolo van broer Danny het overneemt. Ook Anathema bevat één van de mooiste solo’s die Danny ooit heeft verzonnen en bovendien klinkt de zang van Vinny heel sterk. Dit nummer representeert alles wat de progressieve band door de jaren voor de bandleden heeft betekend en zal tot in lengte van jaren waarschijnlijk tot de setlist van ieder optreden behoren.

Tijdens het tweede deel van het album hoor je de invloeden van Radiohead erg duidelijk terug, met name door het gebruik van drumcomputers. De eerste paar luisterbeurten is deze dimensie even wennen maar daarna past het prima in het geheel, ook al vallen de drums in het afsluitende Take Shelter iets te hard in. Anathema werkt al samen met onder andere Petter Carlsen en Anneke van Giersbergen. Hopelijk kunnen we in de toekomst een samenwerking tegemoet zien met Thom Yorke (Radiohead). Met You’re Not Alone (waaraan Steve Wilson heeft meegewerkt) wordt de rust wat verstoord. Dit experimentele nummer, dat wat lijkt op het tweede deel van 2+2=5 van Radiohead, past minder goed tussen de rest van het materiaal.

Wat wel goed past, is het vernieuwende Distant Satellites (met als intro het instrumentale, ambient Firelight) dat uitgroeit tot één van de hoogtepunten. Het ontwikkelt zich halverwege tot een dreamtrancenummer om in een club op te dansen. Het is dan ook rijp voor een remix van bijvoorbeeld DJ Tiesto.

Distant Satellites is een heerlijk album om bij weg te dromen en bij te relaxen. Een gevoelsplaat waar je ontspannen van raakt en het beste als geheel te beluisteren is. Voordat je het door hebt, is het speeltijd van een klein uur al voorbij en heb je zin om van voor af aan te beginnen. Aan het einde van dit jaar komt Anathema naar Nederland voor een paar optredens. Nu er twee drummers in de band zijn sinds de toetreding van Daniel Cardoso (hij neemt plaats achter het drumstel terwijl John Douglas verantwoordelijk is voor de percussie en elektronische drums), ben ik benieuwd hoe het nieuwe materiaal live gaat klinken. Nadat Weather Systems al in de top 10 van 2012 van Metalfan.nl is beland, nomineer ik Distant Satellites voor 2014.

Tracklist:
1. The Lost Song, Part 1
2. The Lost Song, Part 2
3. Dusk (Dark Is Descending)
4. Ariel
5. The Lost Song, Part 3
6. Anathema
7. You're Not Alone
8. Firelight
9. Distant Satellites
10. Take Shelter

Score: 86 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 10 juni 2014

Koop dit album in

Meer Anathema:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Karel op 10-06-2014 om 16:19u
Score: 85 / 100

Goede review! De gemaakte vergelijkingen zijn relevant, vooral die van 2+2=5 van Radiohead, ik dacht al: Waar doet dat me aan denken? Juistem.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van pos op 10-06-2014 om 20:47u
Score: 90 / 100

Groeiplaatje. Erg erg goed.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Metal Meepy op 10-06-2014 om 22:30u
Score: 72 / 100

Anathema was midden jaren 90 mijn favoriete band, en ook de overgang naar hun nieuwere stijl beviel me ten dele best goed... tot en met A Natural Disaster ongeveer. De laatste paar platen - inlusief deze - lukt het me echter steeds minder. Er staan mooie dingen op deze nieuwste, dat zeker, maar het is voor mij net even te weinig - en ook zeer zeker geen groeiplaat.

Iedereen die deze plaat prachtig vindt raad ik aan ook naar de nieuwste van Gazpacho ("Demon") te luisteren. Als deze van Anathema een top 10 notering verdient, dan hoort Gazpacho daar wat mij betreft nog een hele hoop treden boven.

Terzijde: ik gun Anathema het recente succes overigens meer dan van harte. Mijn sympathie zullen ze altijd houden.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van iron_dennis op 11-06-2014 om 00:24u

Logo op m'n arm staan en toch heeft het me na Judgement niet meer echt kunnen bekoren. Begrijp me niet verkeerd ik respecteer de evolutie die de band heeft doorgemaakt maar ben gewoon een groter fan van Crestfallen en Serenades...

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Jeffrey op 11-06-2014 om 01:57u
Score: 86 / 100

@Metal Meepy: Gazpacho is inderdaad een aanrader :)
@iron_dennis: Crestfallen en Serenades (@iedereen: zie mijn review van laatstgenoemde) zijn ook goede releases. Judgement is ook een van hun beste platen. Wellicht dat ik daar in een later stadium nog een review over schrijf :)
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen de stijlveranderingen mooi vindt.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Een Metalfan op 11-06-2014 om 09:11u

Tja wat is een stijlverandering. Ikzelf luister mijn hele leven al naast metal net zo gemakkelijk naar Depeche mode, Pink Floyd, Tiamat of het hierboven genoemde Gazpacho. De overgang is in pak hem beet 15 jaar Anathema dan echt niet zo groot meer hoor.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van appie op 11-06-2014 om 12:17u

als de stijlverandering een groeiproces van een band is pakt het meestal goed uit, ik denk dat dat met anathema zeker het geval is.
hoewel ik een voorkeur voor hun oude werk heb is dit prima te pruimen.
aan de andere kant veranderen ook veel bands van stijl uit commercieel oogpunt hetgeen vaak een stuk minder positief uit pakt.
@ metal meepy, goeie tip gazpacho ze doen me bij vlagen wat aan queen denken met name bij de zangpartijen.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Metal Meepy op 11-06-2014 om 17:27u

... en als volgende tip de nieuwe Agalloch uiteraard. Hopelijk komt de review daarvan hier ook binnenkort.

@appie: Freddie Mercury? Verdomd, nu je het zegt... dat klopt inderdaad wel een beetje... Was me niet eerder opgevallen... Geweldige zanger, dat sowieso.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van appie op 11-06-2014 om 19:52u

@ metal meepy, ja hij heeft wel een heel eigen stemgeluid maar regelmatig valt de vergelijking met mercury zeker te maken.
die zanger van agalloch lijkt daar iets minder op hahaha.
die gasten weten een fijn sfeertje neer te zetten trouwens, een knap album met veel afwisseling zowel tussen de nummers als ook in de nummers zelf.
lekker om met de koptelefoon op te luisteren onderuit op de bank met een paar biertjes erbij, ook een prima tip

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Metal Meepy op 11-06-2014 om 22:47u

Agalloch's laatste noemde ik hier vooral omdat het me, veel meer dan hun eerdere platen, aan de oude Anathema doet denken - met name ten tijde van de Pentecost III EP. Als je het niet kent dan heb je nog een hoop moois voor de boeg - mijn favoriet is hun vorige plaat uit 2010, maar iedereen schijnt weer een ander album als beste te bombarderen. Voor de oude Anathema fans is in elk geval het nummer "Birth and Death of the Pillars of Creation" een aan te raden eerste kennismaking...

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Kasper op 12-06-2014 om 11:12u
Score: 95 / 100

Prachtplaat, heb hem al een paar dagen non stop aanstaan en wordt steeds beter.

Anathema maakt al langer geen gebruik meer van grunts als dat ze ooit wel hebben gedaan maar het verlangen naar oud werk zal bij velen net als bij veel Marillion fans nooit overgaan. Ik prefereer alles vanaf Judgement.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van appie op 12-06-2014 om 14:48u

ik zie dat agalloch al sinds 1995 mee draait dan heb ik wat te doen

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Metal Meepy op 12-06-2014 om 19:42u

@Kasper: voor mij was Anathema niet zozeer geweldig vanwege de grunts (die ze overigens al vrij snel achter zich lieten, ook nog met Darren White achter de microfoon), maar vooral vanwege de enorm gelaagde gitaarlijnen, met ontzettend veel details, die schijnbaar toch heel losjes gespeeld werden. Dat maakte Anathema voor mij uniek, en onovertroffen. Dat mis ik het meest in hun nieuwere werk. Maar ik snap de aantrekkingskracht van hun huidige stijl weldegelijk.

@appie: Ashes Against The Grain (2006) is een goede start; hun EPs zijn een beetje hit-or-miss met (voor mij) vooral Faustian Echoes en The White als positieve uitschieters (maar echt totaal verschillend). Veel luisterplezier!

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Martijn op 19-06-2014 om 14:46u
Score: 79 / 100

Goede zet een andere drummer. Op plaat kan ik het altijd goed pruimen, maar live zijn ze gewoon (met name door de drummer) heel erg slecht.

Anathema - Distant Satellites
Reactie van Voivodian op 04-02-2016 om 12:22u
Score: 65 / 100

De Tour Edition scoort hoger