Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-01-2021

Mos Generator - Electric Mountain Majesty
Jaar van release: 2014
Label: Listenable Records

Mos Generator - Electric Mountain Majesty

Eén van de mooiere dingen van de metalmuziek is het grote, diverse aanbod van bands. Ook al ben je helemaal thuis in een bepaald subgenre: er ontsnapt altijd wel een goede band aan je aandachtsveld. Hier was dat het geval bij Mos Generator. Tot voor kort had ik nog geen noot van de muziek van dit trio uit Port Orchard, Washington gehoord. En dat terwijl de band dit jaar al komt met haar zesde studioplaat, Electric Mountain Majesty. Belangrijkste man is zanger/gitarist Tony Reed, die ook de muziek en teksten schreef en daarnaast ook de plaat gemixt en gemastered heeft.

Dat de heren van Mos Generator net zoals zoveel bands geïnspireerd zijn door Black Sabbath komt duidelijk naar voren bij het luisteren van de plaat. Toch is het zeker geen schaamteloos jatwerk wat hier voorbijkomt. Toegegeven, de band doet echt geen nieuwe dingen hier. Desondanks klinken de tracks stuk voor stuk sterk en fris. Reed is overduidelijk een uitstekende songwriter. Electric Mountain Majesty blijkt een album te zijn dat je na afloop gelijk vaker wilt gaan luisteren. De kracht ligt hier bij de degelijkheid van de individuele nummers. Waar vele bands de mist in gaan door te druk te zijn om een bepaald (retro)geluid neer te zetten, richt Reed zich met succes op de kwaliteit van de nummers.

Mos Generator doet meteen wat het moet doen op de albumopener: namelijk de aandacht van de luisteraar pakken met een stevige zware rocker, Beyond The Whip. Nothing Left But Night valt in positieve zin op door de heerlijke solo’s gedurende het nummer. Dat de band ook thuis is in de wat tragere doom-achtige songs blijkt op het fraaie Spectres en Early Mourning. Pluspunt op de plaat is het stemgeluid van Reed. Reed is geen wereldzanger, maar geeft de nummers kleur met zijn karaktervolle stem zonder eentonig te worden.

De solo’s en zware Sabbathiaanse riffs zijn op de hele plaat van een hoog niveau. Al moet wel opgemerkt worden dat enkele riffs wel heel veel overeenkomsten vertonen met die van riffbaas Tony Iommi. Op het moment dat je als luisteraar al tevreden bent over de plaat doet Mos Generator er kwalitatief gezien nog een schepje bovenop aan het einde. De drie laatste nummers, met de titeltrack, Black Magic Mirror en Heavy Ritual vormen een ijzersterk slot van deze toch al imponerende plaat.

Er zijn tegenwoordig zoveel bands die het geluid van Sabbath proberen te benaderen. Mos Generator doet dit ook, maar op een geslaagde manier en levert daarbij ook nog eens kwalitatief solide songs die zich stevig in je hoofd nestelen. Electric Mountain Majesty is dan ook zeker een aanrader. Niet alleen voor de fans van Black Sabbath, maar ook voor liefhebbers van stevige, door de jaren zeventig geinspireerde, heavy rock.

Tracklist:
1. Beyond The Whip
2. Nothing Left But Night
3. Enter The Fire
4. Spectres
5. Neon Nightmare
6. Breaker
7. Early Mourning
8. Electric Mountain Majesty
9. Black Magic Mirror
10. Heavy Ritual

Score: 87 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 6 april 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mos Generator - Electric Mountain Majesty
Reactie van appie op 07-04-2014 om 00:02u
Score: 10 / 100

kijk van dit soort reviews wordt ik nu vrolijk.
wat een ontdekking deze band ik had er nog nooit van gehoord en toch al hun 6e studioplaat , hier heb ik wat in te halen.
een mix van stoner rock in de stijl van spiritual beggars en monster magnet, het betere van ozzy osbourne solo en black sabbath, en zelfs af en toe duidelijke invloeden van frank marino & mahogany rush.
ook lekker veel seventies georienteerde gitaarsolos , hugo bedankt.