Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Mos Generator - Shadowlands
Jaar van release: 2018
Label: Listenable Records

Mos Generator - Shadowlands

Shadowlands is alweer het zevende studioalbum van de heavyrockgroep Mos Generator. De groep heeft in achttien jaar tijd een herkenbaar geluid neergezet. De eerste vijf platen zijn vrij identiek qua sound. Het is stevige hardrock, geďnspireerd door bands uit de jaren zeventig, met een flinke focus op gitaarriffs. Dat laatste gegeven maakt dat de groep uit Port Orchard (Washington) vooral populair is bij stonerliefhebbers.

Mos Generator is in feite gewoon Tony Reed. Hij is de oprichter van de band, hij zingt, hij speelt gitaar, hij schrijft de songs en hij heeft Shadowlands gemastered. Met Reed, bassist Sean Booth en drummer Jono Garrett heeft Mos Generator wel de interessantste line-up. Deze bezetting is er sinds het vorige album Absynnia. Op deze laatste twee platen speelt de groep veel meer met nieuwe ideeën. Absynnia is bij vlagen qua songopbouw progressiever van aard en er zijn regelmatig synths te horen. Shadowlands zet die progressieve tendens voort. In GammaHydra doet Mos Generator dat nog op dezelfde manier als op de vorige plaat. Dat Reed een groot King Crimson- en Rush-fanaat is, komt hier duidelijk naar voren.

Op Shadowlands komt het progrock-element vooral tot uiting in het gitaarwerk van Reed. Met name in Stolen Ages, The Blasting Concept en The Wild & Gentle Songs gaat het niet om de riffs, maar speelt Reed uitdagendere gitaarstukken en is er veel ruimte voor de opbouw van de songs. Toch blijft Mos Generator ook erg herkenbaar op deze plaat. De titeltrack, Woman Song en het felle The Destroyer zijn gezegend met een vertrouwde, no-nonsense hardrocksound.

Mos Generator is op deze nieuwe plaat nog steeds op de experimentele toer. Echte complexe songs krijg je niet voorgeschoteld. Dat blijft wat mij betreft ook de charme van deze band. De voorzichtige invloeden uit de progrockhoek maakt de sound van Mos Generator wel dynamischer. Reed is een ervaren muzikant en weet goed hoe het songs moet schrijven. Shadowlands is het bewijs daarvan. Het is een prima album, al heb ik het idee dat het magnum opus van deze band nog moet komen.

Tracklist:
1. Shadowlands
2. The Destroyer
3. Drowning In Your Loving Cup
4. Stolen Ages
5. Gamma Hydra
6. The Blasting Concept
7. Woman Song
8. The Wild & Gentle Dogs

Score: 79 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 18 mei 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]