Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Mos Generator - Abyssinia
Jaar van release: 2016
Label: Listenable Records

Mos Generator - Abyssinia

Twee jaar geleden verraste Mos Generator met de uitstekende plaat Electric Mountain Majesty. Een duik in de discografie leert ons dat deze band uit Port Orchard (Washington) sowieso nog nauwelijks te betrappen is geweest op een zwak album. Op de nieuwste aanwinst Abyssinia heeft bandleider Tony Reed wat veranderingen doorgevoerd. Zo is de ritmesectie in 2015 vervangen en is de muzikale koers wat aangepast.

Deze koerswijziging is in de eerste paar nummers van Abyssnia nog niet direct hoorbaar. Strangest Time, You’ve Got That Right, Catspaw en Easy Evil zijn vooral erg herkenbaar, oftewel heavy rock, die afwisselend naar blues, stoner en doom hangt. Uiteraard steelt Reed weer de show met zijn pakkende gitaarriffs. Wel is te merken dat er meer aandacht is besteed aan de vocalen. De melodielijnen en refreinen zijn erg catchy en laagdrempelig. Ook Wicked Wilow en Red Canyons zijn ouderwets energieke rockers, zoals we die van Mos Generator kennen, maar waarin de zanglijnen een hoger meezinggehalte hebben.

In There’s No Return From Nowhere laat Tony Reed misschien wel zijn meest stevige vocalen ooit horen en wisselen akoestische stukken en loodzware riffs elkaar af. Het nummer krijgt halverwege een opvallende wending, met gitaar- en toetsenspel dat veel weg heeft van The Who. In Time & Other Thieves wordt er druk geëxperimenteerd op het gebied van songopbouw. Vooral de door keyboards ondersteunde gitaarsolo aan het einde doet erg denken aan Frank Zappa. Het album wordt afgesloten met het rustig opbouwende Outlander, waarin je als luisteraar via naargeestige King Crimson-achtige keyboards naar een slot wordt gebracht, dat veel gelijkenissen vertoont met I Want You (She’s So Heavy) van The Beatles.

Abyssinia is enerzijds vooral erg herkenbaar, maar kan anderzijds ook even wennen zijn voor de kenners van het oudere werk van Mos Generator. De band wijkt wat af van het gebruikelijke pad, maar doet dit niet te radicaal. Ondanks het gewaagde geflirt met de nieuwe invloeden levert Mos Generator hiermee weer een prima plaat af.

Tracklist:
1. Strangest Times
2. You've Got A Right
3. Catspaw
4. Easy Evil
5. Wicked Willow
6. As Above So Below
7. Red Canyons
8. There's No Return From Nowhere
9. Time & Other Thieves
10. Outlander

Score: 82 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 12 juli 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]