Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit de jaren tachtig?

AC/DC - Back In Black
Anthrax - Among The Living
Black Sabbath - Heaven And Hell
Death - Leprosy
Dio - Holy Diver
Exodus - Bonded By Blood
Guns N’ Roses - Appetite For Destruction
Helloween - Keeper Of The Seven Keys Part I
Iron Maiden - Powerslave
Iron Maiden - The Number Of The Beast
Judas Priest - British Steel
Megadeth - Peace Sells… But Who’s Buying?
Mercyful Fate - Don’t Break The Oath
Metallica - Master Of Puppets
Metallica - Ride The Lightning
Morbid Angel - Altars Of Madness
Motörhead - Ace Of Spades
Queensrÿche - Operation: Mindcrime
Rush - Moving Pictures
Savatage - Gutter Ballet
Sepultura - Beneath The Remains
Slayer - Reign In Blood
Testament - The Legacy
Venom - Black Metal
een ander album uit de periode 1980-1989

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 27-08-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Abe Cunningham (Deftones) - 51
  • Rex Brown (Pantera) - 60

Vandaag overleden:
  • Mark Shelton (Manilla Road) - 2018
Review

Dragged Into Sunlight - Widowmaker
Jaar van release: 2012
Label: Prosthetic Records
Dragged Into Sunlight - Widowmaker
Het Britse Dragged Into Sunlight maakte in 2009 al bescheiden naam in de underground middels de release van het goed ontvangen Hatred For Mankind, dat via het cultlabel Mordgrimm Records verscheen. Dat debuutalbum is echter ongemerkt aan mij voorbij getrokken, en bijna gebeurde hetzelfde met het alweer eind vorig jaar verschenen Widowmaker, een plaat die – zoals de titel en albumhoes al doen vermoeden – bepaald geen verkondiger van de kerstgedachte is.

Gelukkig maar, want met suikerzoete deuntjes word je tegenwoordig toch al doodgegooid. Je kunt geen stadscentrum meer doorkruisen of er staat wel een kerstkoortje te zingen. Nee, geef mij dan maar de norse, dreigende en bij vlagen ronduit oncomfortabele mengeling van black metal, smerige, loodzware sludge en deathmetalinvloeden die Dragged Into Sunlight hier ten gehore brengt. Widowmaker is verre van ‘easy listening’. Niet alleen voor de reguliere metalliefhebber, maar juist ook voor blackmetalfans, want Dragged Into Sunlight neemt enorm lang de tijd voor de opbouw.

Zo is er op bijna de helft van het album niet eens metal te horen. Opener Part I bouwt bijna tergend langzaam op vanuit onheilspellende akoestische klanken, op de achtergrond vergezeld door dreigende keyboarddrones, met af en toe een bibberige viool die het groezelige horrorsfeertje verder versterkt. Pas na een kwartier gaat bij het (naadloos overlopende) Part II de beuk erin. Verwacht geen blastbeats, maar diepe mokerslagen, donderende basaanslagen en massa's feedback, waarover T. zijn getergde vocalen spuugt. De effectieve effecten en sinistere samples maken het geheel nog iets naargeestiger. Afsluiter Part III combineert de beste aspecten van de twee voorgaande nummers door intens stuwende sludge af te wisselen met plotselinge akoestische tussenstukken.

De smeltkroes aan extreme invloeden maakt Dragged Into Sunlight eigenlijk tot een zeer geschikte band voor Southern Lord Records, ware het niet dat dit gezelschap daar helemaal niet resideert. Desondanks geeft het een indicatie van de manier waarop Dragged Into Sunlight geclassificeerd kan worden: hoewel de band zeker niet uit de toon zou vallen bij een blackmetalconcert, zou een Roadburn-achtige omgeving pas echt recht doen aan de beklemmende muziek op Widowmaker. Het enige minpunt is dat het album te kort duurt. Maar dat is een probleem dat gelukkig niet moeilijk te verhelpen is.

Tracklist:
1. Part I
2. Part II
3. Part III

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 22 januari 2014

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.