Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Deafheaven - Sunbather
Jaar van release: 2013
Label: Deathwish Inc.
Deafheaven - Sunbather
De roze hoes van Sunbather zal ongetwijfeld voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen zorgen bij traditioneel ingestelde blackmetalliefhebbers, zeker als die hoes zich provocerend tussen het gebruikelijke zwart-wit van de gespecialiseerde platenbakken bevindt. Het debuut van het Amerikaanse Deafheaven – het in 2011 verschenen Roads To Judah – zal aan veel mensen ongemerkt voorbij getrokken zijn, maar Sunbather heeft al aardig wat discussie opgeleverd. Welnu, de vraag of deze mengelmoes van shoegaze, post-rock, ambient/noise en – bovenal – ‘post black metal’ nog wel als ‘echte black metal’ gezien mag worden, is in mijn ogen geen interessante. Veel interessanter is de vraag: is Sunbather een goede plaat?

En daar waar het antwoord op de eerste vraag misschien minder eenduidig te geven is (hoewel ik de band zeker binnen het blackmetalspectrum zou plaatsen), is het antwoord op de tweede vraag een overweldigend ‘ja’. Sunbather is zelfs meer dan een goede plaat, het is een ronduit fantastisch album geworden, waarin alle bovengenoemde invloeden op een volstrekt naadloze manier in elkaar overvloeien. Het geluid is overdonderend, hard, extreem, maar tegelijkertijd zalvend en haast lieflijk. De golven distortion spoelen over alles heen, maar maken het album juist emotioneler en eerlijker. En zo speelt Deafheaven met allerlei tegenstrijdigheden en paradoxen, maar op een volledig natuurlijke wijze die nergens geforceerd of gemaakt aanvoelt.

Alleen al opener Dream House verdient het predicaat ‘meesterlijk’. Het gevoel spat evenzeer van het nummer af als de intensiteit – en de melodielijnen die onder de bergen ruis bedolven liggen, zijn stiekem adembenemend mooi. Hetzelfde geldt voor de woeste maalstroom van het titelnummer en het naar een zinderende climax opbouwende The Pecan Tree. Toch is het absolute hoogtepunt eigenlijk niet eens een metalnummer, maar het vreemde ambientnummer Please Remember (het een ‘intermezzo’ noemen zou het nummer schandalig tekort doen). Hier etaleert Deafheaven zijn kwaliteit ten volste. Het nummer begint met bevreemdende ambient, culmineert in een verrukkelijk hypnotiserend en pulserend noise-bad en gaat vervolgens naadloos over in een fragiele akoestische passage. Kippenvel!

Sunbather is zo’n plaat waarop alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen. Als luisteraar word je door een achtbaan aan emoties geslingerd met een intensiteit en puurheid waar veel bands slechts van kunnen dromen. Deafheaven levert met dit album dan ook een van de beste albums van het jaar af, welk etiketje er ook opgeplakt wordt. Niet omdat het ‘controversieel’ is, maar omdat het simpelweg een briljant album is.

Tracklist:
1. Dream House
2. Irresistible
3. Sunbather
4. Please Remember
5. Vertigo
6. Windows
7. The Pecan Tree
8. Punk Rock / Cody (Mogwai Cover) (Bonus Track)

Score: 89 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 22 december 2013

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Metal Meepy op 22-12-2013 om 22:54u
Score: 96 / 100

Deze plaat levert met Atlantean Kodex al een tijdje een hevige strijd om de hoogste plaats in mijn jaarlijst. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar dat maakt niet zoveel uit: deze plaat hier is echt een van de grootste parels van dit jaar!

Ofwel, voor een ieder die z'n top 10 lijstje voor 2013 nog niet heeft ingeleverd: doe jezelf een plezier, en snor eerst deze nog even op.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Metal Meepy op 22-12-2013 om 23:02u
Score: 96 / 100

Terzijde: om ook die Mogwai Cover erbij te krijgen heb ik de Japanse CD versie moeten laten aanrukken. Ik weet eigenlijk niet of deze op andere versies (of op vinyl) ook te vinden is; in elk geval niet op de standaard CD uitvoering.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van bakvet op 01-01-2014 om 23:25u

Dat Metal Meepy dit album bijna gelijk schaart aan Atlantean Kodex' nieuwe album. Dus geluisterd. Klinkt als My Bloody Valentine gemixt met Wolves in the Throne Room met emo/scream vocals. Zonder twijfel een album waarbinnen van alles gebeurd, of ik het goed vind weet ik nog niet.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Een Metalfan op 02-01-2014 om 01:30u

Black metal hipster band. Eclectisch, grensverleggend, bladibladibla. In mijn oren klinkt het als een blije versie van Agalloch met shoegaze invloeden en screamo vocalen, een muur van geluid die op bepaalde momenten vakkundig wordt dichtgetimmerd door een drummer die niet weet dat hij het gaspedaal best gewoon los mag laten (Dream House). Maar dat is hoe ik ervaar...

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Metal Meepy op 02-01-2014 om 10:49u

Ha, ja... Atlantean Kodex en Deafheaven hebben inderdaad niets met elkaar gemeen - behalve dan dat ik ze allebei als 'outstanding' beschouw. Maar ik begrijp heel goed dat Deafheaven niet bij iedereen in de smaak valt... Beetje love it or hate it. En die term hipster vind ik best, maar daaruit de conclusie trekken dat dit _dus_ slecht zou zijn (zoals velen doen) lukt me niet; daarvoor is de kwaliteit te hoog.

Voor de liefhebbers nog een tip: de plaat van So Hideous "Last Poem / First Light" ligt in hetzelfde straatje en is misschien wel net zo goed. Luister vooral eens naar het afsluitende "Glory". Erg mooi, en ook alweer heel ver weg van mijn normale voorkeur voor technical/progressive death metal. Het zal de leeftijd zijn... :)

Deafheaven - Sunbather
Reactie van bakvet op 02-01-2014 om 16:03u

@Metal Meepy: Maak je niet druk over die 'hipster' tag. Dat soort zaken zijn niet van toepassing op individuen zoals jij en ik.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Hipsturrr op 03-01-2014 om 01:35u

Hipsterdom was created to address the importance of individuality and questioning of societal norms and trends. However, those seeking to be hipster end up conforming to a label, which goes against the whole point of the hipster movement— to avoid being labeled. Oh, the irony!

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Metel Meepy op 03-01-2014 om 10:25u

Ha, ja... ik heb hier op metalfan al eens eerder gezegd (in een discussie over de 'christian' black metal band Antestor) dat er een inherente tegenstrijdigheid zit in (vooral) het black metal genre... dat extreem individualisme benadrukt maar tegelijk ook aan een soort sectarische groepsvorming pleegt te doen. Gegeven de bovenstaande 'definitie' van hipsterdom (die in vele variaties bestaat, maar steeds op hetzelfde neerkomt) kunnen we dus eigenlijk concluderen: black metal = hipster.

Deafheaven een 'black metal hipster band' noemen is dus dubbelop. En Mayhem is zo misschien wel de grootste hipster band van allemaal (en denk daarbij vooral ook aan de spagaat waarin drummer Hellhamer terechtkwam toen hij een tijdje bij Antestor (jawel) zijn kunsten ging vertonen)...

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Dude vd hipster comment op 03-01-2014 om 17:39u

@Metal Meepy: props! Mooie uiteenzetting!

Ik erger mij op het internet regelmatig aan het elitaire geblaat van metalheads (inderdaad vaak met een voorkeur voor black metal) die neerbuigend doen tegenover mensen die een in hun ogen minder verfijnde smaak hebben. Te commercieel, niet obscuur genoeg, etc. Dat is dan niet true/tr00/trv genoeg of zo, terwijl de mensen die de kritiek in ontvangst nemen vaak wel luisteren naar bands die zij oprecht waarderen zonder daarbij uit te gaan van wat een ander hiervan zal vinden. Echt individualisme betekent in mijn ogen schijt durven hebben aan wat een ander van jouw smaak vindt.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van bakvet op 03-01-2014 om 18:23u

Vergeet niet dat veel mensen niet intelligent zijn.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Metal Meepy op 03-01-2014 om 21:44u

Ik erger me niet (meer). Ik geniet zelf gewoon van bijna alle metal genres. Mijn jaarlijst sprong van bombastische power metal, commerciele prog en progressive core, naar extreem technische death en een zolderkamer black metal kluizenaar. Ik hou me helemaal niet bezig met wat anderen daar eventueel van zouden kunnen vinden. Dat wil niet zeggen dat ik kritiekloos ben, en naar alles luister; integendeel, met zo'n brede interesse moet ik wel kritisch zijn anders wordt het te veel. En een kritische mening geef ik ook (soms ook op metalfan), maar dan meestal met een soort referentiekader (bijv. dmv een andere band in hetzelfde straatje).

Weet overigens niet helemaal of 'intelligentie' een voorname rol speelt in discussies met andere metalfans. Ik ken veel metalfans die ik zeer intelligent vind (of die dat zouden moeten zijn omdat ze bv. een PhD behaald hebben), maar die toch makkelijk in zo'n 'elitaire' stand springen. En mea culpa, ik doe het zelf ook, maar dan alleen als het over Turisas gaat. Laten we het maar op mijn passie voor de muziek houden, en daar mag dan weer iedereen schijt aan hebben... :)

Deafheaven - Sunbather
Reactie van bakvet op 04-01-2014 om 09:04u

Ik ken mensen met een PhD die niet (heel erg) intelligent zijn, maar de titel hebben gehaald vooral door hun motivatie, wat uiteraard niks afdoet aan de behaalde prestatie.

Wat ik bedoelde te zeggen in mijn vorige post is dat de meeste mensen bekrompen en kortzichtig zijn en dat ze andere mensen nodig hebben om ze te vertellen wat goed en kwaad is.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Metal Meepy op 10-01-2014 om 09:18u

Interessant feit: op Zware Metalen is deze plaat van Deafheaven op nr. 3 in de jaarlijst terecht gekomen.

Deafheaven - Sunbather
Reactie van Santtu op 27-01-2014 om 09:58u

Helemaal geen slechte plaat, maar bij de eerste luisterbeurt bekroop mij ook al het gevoel van "ze doen wat Wolves in the Throne Room ook al doet, alleen minder goed", Bakvet haalde WitTR ook al aan, niet voor niets.
Misschien groeit de plaat nog bij mij, maar vooralsnog vind ik hem goed, maar geen jaarlijst-werk.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.