Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

As It Burns - Mortal Dusk
Jaar van release: 2003
Label: Cold Blood Industries
As It Burns - Mortal Dusk
Hoe kan het beter, dan dat de recensie van het debuutalbum van de Groningse band As It Burns aan een Groningse muziekcriticus ten dele valt? Mocht hier een negatieve waardering uit voortkomen, is het voordeel voor de band natuurlijk dat ze me een flinke stoot voor de bakkes kunnen geven, mochten ze me tegenkomen in café de Ster of Vera. Naar aanleiding van deze recensie hoef ik me daar gelukkig geen zorgen om te maken, want algemeen gesteld heb ik erg genoten van "Mortal Dusk".

Ik leerde de band een aantal jaren geleden kennen door middel van de langspeeldemo "Obsolete Prophecies". Dit was een degelijk, doch wat saai en weinig opmerkelijk werkje dat me niet echt naar meer materiaal van As It Burns deed verlangen. Ik was dan ook zeer verrast toen ik het materiaal van "Mortal Dusk" hoorde. De band is er op alle fronten erg op vooruit gegaan: het spel van de heren is strakker, ze hebben de sferische death/black metal stijl wat beter uitgewerkt, en de meest belangrijke ontwikkeling is dat ze geleerd hebben memorabele nummers te schrijven die een herkenbaar karakter kennen.

Zoals ik al aangaf speelt As It Burns sferische death/black, met een sterke nadruk op het death metal aspect. Wat de band een vrij herkenbaar geluid geeft, is de keuze voor een wat geraffineerdere, sfeer-gerichte aanpak en het daaraan verbonden gebruik van synths. De meeste bands in dit genre pogen zo hard, snel en kwaadaardig mogelijk te klinken, maar As It Burns heeft daar duidelijk weinig interesse in. Lieden die exclusief op de meer extreme vormen van death/black uit hun dak gaan, zullen aan "Mortal Dusk" een te magere kluif hebben.

"Mortal Dusk" klinkt bij vlagen Zweeds, en dan voornamelijk als in 'Gothenburg-Zweeds'. Ook geeft de band dikwijls blijk van een liefde voor thrash, waardoor het album van een hoop extreme metal stijlen wel wat wegheeft. Vanwege dit vrij brede scala aan invloeden uit de extreme metal wereld, kent het album een vrij afwisselend karakter en staan de nummers ook sterk op zichzelf.

Favorieten zijn "Mortal Dusk" (lekker stevig, met thrashy gitaren en blastpartijen), "Eternal" (goed gebruik van ondersteuende synths en een prima refrein) en "The Skintrade" (een van de meer sferische songs, met lekker zware riffs).

Muzikaal dik in orde, uitstekend geproduceerd door Jens v/d Valk (God Dethroned, Autumn) en gezegend met mooi, toepasselijk artwork, is "Mortal Dusk" een uitstekend album van Nederlandse bodem.

Tracklist:
1. Mortal Dusk
2. Selective Amnesia
3. God is a Souvenir
4. Holy Waste
5. Silent Might
6. Eternal
7. Suicide Prophet
8. The Pulse of Anger
9. A Tortured Face
10. The Skintrade

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 18 september 2003

[ Terug naar de Album Reviews ]