Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Six Feet Under - Undead
Jaar van release: 2012
Label: Metal Blade Records
Six Feet Under - Undead
Six Feet Under is de laatste jaren steeds meer gaan lijken op een soort McDonalds van de death metal: ze zijn in iedere stad te vinden en het smaakt altijd hetzelfde. Heel af en toe kan het lekker zijn, maar het laat ook altijd een onbehaaglijke nasmaak achter. Voorganger Death Rituals was niet bepaald het hoogtepunt van de band en het leek erop dat Chris Barnes en zijn mannen hun kruit grotendeels verschoten hadden.

De band heeft dan ook vier jaar nodig gehad om de batterij weer op te laden (ik tel het cover-album Graveyard Classics III maar even niet mee). In die vier jaar is het nodige gebeurd. Zo zijn oudgedienden Greg Gall (drums) en Terry Butler (bas) vervangen door ex-Chimaira-leden Kevin Talley, Rob Arnold en Matt DeVries (waarbij de laatste twee na de opnames van Undead overigens alweer vertrokken zijn). Het lijkt wel een soort duiventil. De centrale vraag is echter of de nieuwe inbreng Six Feet Under de broodnodige trap onder de kont heeft gegeven na het ronduit matte Death Rituals.

Ten dele lijkt dat zeker het geval te zijn. Hoewel Undead zeker geen meesterwerk is, is het een flinke stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. Het album is bij vlagen zelfs weer spannend, zoals bij de voortdurende tempowisselingen in Formaldehyde en het overtuigende Reckless (met subtiele, futuristische gitaareffecten) duidelijk wordt. Ook Missing Victims en Delayed Combustion Device zijn lekker ouderwetse, dreigende en logge nummers waarin Barnes flink tekeer gaat. Tijdens Vampire Apocalypse en The Depths Of Depravity wordt het tempo zelfs nog behoorlijk opgevoerd. Met name laatstgenoemde laat bijzonder veel afwisseling horen voor een Six Feet Under-nummer.

Met Undead op zak zal Six Feet Under dus vast en zeker weer de nodige optredens gaan weggeven. En waarom ook niet? Het is misschien geen baanbrekend album geworden, maar er staat genoeg verdienstelijk materiaal op om het bestaansrecht van de band weer voor een aantal jaren te verlengen.

Tracklist:
1. Frozen At The Moment Of Death
2. Formaldehyde
3. 18 Days
4. Molest Dead
5. Blood On My Hands
6. Missing Victims
7. Reckless
8. Near Death Experience
9. The Scar
10. Delayed Combustion Device
11. Vampire Apocalypse
12. The Depths Of Depravity

Score: 77 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 27 augustus 2012

Koop dit album in

Meer Six Feet Under:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Six Feet Under - Undead
Reactie van Een Metalfan op 27-08-2012 om 20:06u

WAR OF THE UNDEAD

Six Feet Under - Undead
Reactie van Vanessa op 19-09-2012 om 09:51u

Hmmm, jammer! Ik had al vinioesen zoals in The Matrix', waarin een grote brok kennis ge-upload kan worden naar het brein Pilletje d'rbij en klaar is kees.Zou best in een straaljager of helikopter willen kunnen vliegen, maar heb er niet de tijd en het geld voor om die kennis via training te verwerven. Moet ik het toch maar doen met de Flight Simulator op de PC. Al begint het ook daarin wel overtuigend te worden met allerlei 3D-technieken die doordringen (denk aan de film Avatar).Maar uit je artikel blijkt dat dit slechts het begin van een ontwikkeling is, dus er zijn nog dingen te ontdekken.@Richard: ik denk dat de nieuwe Uri Gellers' ook van dit soort technieken gebruiken om hun mentalistische trucs uit te halen. Ik weet nog een voorbeeld uit mijn studietijd: we moesten planten determineren en daarbij zowel de Nederlandse als de Latijnse naam opschrijven. Ik heb toen 3 x de volledige lijst overgeschreven, relatief kort vf3f3r het tentamen. Eerst de Nederlandse naam en daarna de Latijnse. Het herkennen van de plant was te doen en elke keer als ik begon te schrijven (de Nederlandse naam) dan, terwijl ik aan het schrijven was, kwam de Latijnse ook in mijn herinnering op (terwijl ik die van tevoren e9cht niet wist!). Toen schreef ik het toe aan het gegeven dat het motorisch geheugen sterker is dan het abstractere' geheugen van alleen lezen. Ik weet niet of dit geheel past in het taggen' en permanent maken van herinneringen, maar ik zie wel parallellen. Overigens ben ik nu die volledige lijst kwijt hoor, dus helemaal permanent was het niet (en dat was ook niet nodig: het tentamen heb ik succesvol afgerond en dat was toen het belangrijkste).Just another 2 cents