Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Baroness - Yellow & Green
Jaar van release: 2012
Label: Relapse Records
Baroness - Yellow & Green
Met Yellow & Green brengt Baroness in feite twee nieuwe albums uit. Twee albums die beide een totaal ander geluid laten horen dan op de eerdere albums te horen was.

Wellicht is de verandering van geluid juist de reden waarom Baroness hun nieuwe album Yellow & Green heeft genoemd. De kleurencombinatie geel-groen is namelijk niet voor niets illustratief voor de herfst, de verandering, oftewel de periode wanneer de mens begint te twijfelen aan alles wat vroeger zo zeker leek.

Op internet wordt veel over dit album gesproken. Er zijn velen die zich letterlijk groen en geel ergeren aan het nieuwe album. Aan de andere kant zijn er ook vele liefhebbers te bespeuren die de verandering juist kunnen waarderen. Pure metal is het in ieder geval niet meer. Baroness is momenteel eerder te beschouwen als een progressieve rockband met lichte metalinvloeden.

Het vorige album, Blue Record (2009), sprak mij met name aan door de combinatie van melodie en de zompige, logge sound. Het was dan ook schrikken toen ik de nieuwe albums voor de eerste keer had geluisterd. Van de oude sound van Baroness is weinig meer over. Na de eerste luisterbeurt ontbrak tevens de samenhang. Toch zijn Yellow & Green groeialbums. Na zes luistersessies merk ik dat ik de nieuwe sound meer en meer kan waarderen en de albums blijf draaien. De nummers blijven inmiddels hangen en krijgen meer en meer inhoud. Bovenal hoor je de liefde voor muziek en vakmanschap van Baroness.

In totaliteit levert Baroness achttien nummers af, waarvan er vier instrumentaal zijn. Toch zit er een duidelijke knip tussen de twee albums. Het Yellow album is krachtiger dan het Green album en bevat naar mijn mening ook de betere en hardere songs. Op Yellow staat onder andere het krachtige March To The Sea dat met name uitblinkt door de prachtige melodie en de dreigende sfeer. Hoogtepunt is echter het nummer Cocainium. Dit nummer begint als een ware ode aan Pink Floyd om daarna over te gaan in een smerig stonerachtig rocknummer. De nummers op Green zijn wat gelatener, experimenteler en minder aansprekend. De nummers Foolsong en Mtns gaan bijvoorbeeld volstrekt langs me heen. Ze blijven niet hangen en voegen niet veel toe aan het geheel. Nummer als Board Up The House en The Line Between voegen daarentegen wel wat toe omdat het rocknummers zijn met een ijzersterke melodie.

De Yellow & Green albums zijn zeker niet beter dan de voorganger, maar wel anders. Een blindelingse aankoop van het album raad ik dan ook af. Al met al levert Baroness gedurfde en kwalitatieve albums af die om geduld vragen en dus echt moeten groeien. Ik ben benieuwd of de massa zoveel geduld heeft met Baroness.

Tracklist Yellow Album:
1. Yellow Theme
2. Take My Bones Away
3. March To The Sea
4. Little Things
5. Twinkler
6. Cocainium
7. Back Where I Belong
8. Sea Lungs
9. Eula

Tracklist Green album:
1. Green Theme
2. Board Up The House
3. Mtns. (The Crown & Anchor)
4. Foolsong
5. Collapse
6. Psalms Alive
7. Stretchmarker
8. The Line Between
9. If I Forget Thee, Lowcountry

Score: 82 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 21 juli 2012

Koop dit album in

Meer Baroness:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bastiaan op 22-07-2012 om 11:27u
Score: 94 / 100

Een van mijn favoriete platen van dit jaar!

Reactie van Een Metalfan op 22-07-2012 om 12:12u

Goed dat Baroness aandacht krijgt op deze site; op het forum zitten te veel criti-casters. Ook voor mij één van de beste platen van 2012, naast de nieuwe albums van Rush en Killing Joke. Yellow en Green zijn lekker gevarieerd; zowel ontspannend als meeslepend. Soms zit er zelfs een Sonic Youth/Beatle/postpunk en bluegras-sfeertje in!

Reactie van otto op 25-07-2012 om 10:30u
Score: 94 / 100

Belachelijk goede albums die met gemak mijn top 10 zullen ontsieren en misschien zelfs zullen domineren. Heavy op een andere manier.

Reactie van Artorius op 26-07-2012 om 00:22u
Score: 30 / 100

De First en Second albums vond ik nog best aardig. Red was vooral een hoop oeverloos geneuzel, maar had hier en daar nog wel iets leuks te bieden. Blue was alleen nog leuk voor bloemschikkers en visagisten, en met dit nieuwe album mag het duidelijk zijn dat bij Baroness het laatste druppeltje testosteron eruit geperst is. Hetgeen mij brengt tot de volgende vraag:

ZIJN JULLIE DOOF?! ZELFS K3 HEEFT MEER BALLEN!

Lees ook vooral eens het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer...

Reactie van Denet op 26-07-2012 om 21:10u
Score: 87 / 100

En bij Artorius zien we het storende Syndroom Van Het Is Niet Hard Dus Het Is Niet Goed.

Jammer. Deze plaat is echt ontzettend fijn, namelijk. Als je 'm de kans geeft.

Reactie van Artorius op 27-07-2012 om 00:40u
Score: 30 / 100

Nee hoor. Ik vind K3 echt veel beter. :-)

Reactie van Een Metalfan op 31-07-2012 om 21:59u

Dit is nou écht goede muziek! Niet alleen van die harde, a-muzikale herrie, maar interessante muziek waar je echt naar moet luisteren en niet een beetje je hoofd op-en-neer bewegen op zogenaamde "muziek" maar je geen enkele noot kunt horen maar alleen monotoon lawaai wat een kind van 2 maakt met z'n speelgoedgitaar!

Reactie van Artorius op 06-08-2012 om 17:56u
Score: 30 / 100

Ah, dan bent u zeker verdwaald. In tegenstelling tot wat de naam soms doet vermoeden, is dit namelijk niet de site van de Frans Bauer fanclub. Excuses hiervoor.

Reactie van Vinyl Veteran op 07-08-2012 om 13:30u
Score: 50 / 100

Tja, Yellow is een goede rock-plaat, Green saai en totaal niet interessant wat mij betreft.
Red album nog steeds de beste, blauw redelijk(alleen zanglijnen irritant).

Wordt helaas steeds minder deze band. Jammer.