Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Marduk - Serpent Sermon
Jaar van release: 2012
Label: Century Media Records
Marduk - Serpent Sermon
Het is op voorhand een van de meest geanticipeerde blackmetalplaten van 2012 geweest, deze twaalfde telg van de Zweedse legende Marduk. Al ruim twintig jaar actief en in feite nog geen enkele slechte plaat afleveren, dat verdient alle lof. Sterker nog, met de komst van Mortuus (Funeral Mist) als vervanging van de wat versleten klinkende Legion, is Marduk de laatste jaren weer beter dan ooit. Platen als Plague Angel en Rom 5:12, waarop Mortuus direct zijn stempel drukte en voor een flinke injectie gif zorgde met zijn intense strot, verdienen gerust het predikaat ‘moderne klassieker’.

Toegegeven, Wormwood klonk ten opzichte van zijn twee voorgangers net iets minder – iets te oppervlakkig misschien zelfs wel – maar ook dat was toch een plaat die met kop en schouders boven de middenmaat uitsteekt. Weet Marduk met Serpent Sermon (het eerste album voor Century Media) wederom een klassieker af te leveren, of is het ‘Mortuus-effect’ uitgewerkt?

Het titelnummer waarmee geopend wordt laat in ieder geval horen dat Marduk qua agressie weinig heeft ingeboet, iets dat nog eens wordt bevestigd door het werkelijk furieuze Messianistic Pestilence, waarop Mortuus zich als vanouds mag uitleven in smerige, orthodox klinkende teksten. Ook krachtige, indrukwekkende nummers als Souls For Belial (met een lekker slepende vertraging halverwege) en Hail Mary (Piss-Soaked Genuflexion) laten horen dat Marduk nog lang niet in een midlifecrisis verkeert.

Het trage, smerig klinkende Temple Of Decay (met fraaie, plechtige achtergrondvocalen) vormt een welkome afwisseling op al dat geweld. Het afwisselende Damnation’s Gold behoort vervolgens zelfs tot de hoogtepunten van deze plaat, samen met het dreigende, haast contemplatieve World Of Blades, dat niet had misstaan op een album van Funeral Mist. Gek genoeg zijn het dit soort nummers die de meeste indruk weten te maken.

Toch is het vooral rossen geblazen op dit album. Wat dat betreft doet Serpent Sermon wel behoorlijk aan Plague Angel denken, hoewel het algemene niveau hier toch net iets minder is. Ook mist Serpent Sermon iets van de diepgang en finesse van een plaat als Rom 5:12, maar de ongebreidelde intensiteit maakt ook veel goed.

De band heeft ervoor gekozen om ditmaal de productie voor eigen rekening te nemen, en het resultaat mag er wezen. Marduk klinkt op Serpent Sermon namelijk ranzig, maar krachtig. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken, is dat de enorm intense vocalen van Mortuus nog iets steviger in de eindmix vertegenwoordigd hadden kunnen worden. Het is met name zijn fenomenale strot die de blasfemische muziek van Marduk tot een hoger niveau tilt, maar op Serpent Sermon klinkt hij bij vlagen wat bedolven onder de prominent aanwezige, scherpe gitaarpartijen.

Desondanks mag het duidelijk zijn dat Serpent Sermon het gros van de concurrentie een ferme veeg uit de pan geeft. Hoewel het album niet de genialiteit van Mortuus’ andere band benadert, is dit gewoon een prima plaat van een uitstekende band.

Tracklist:
1. Serpent Sermon
2. Messianic Pestilence
3. Souls For Belial
4. Into Second Death
5. Temple Of Decay
6. Damnation's Gold
7. Hail Mary (Piss-Soaked Genuflexion)
8. M.A.M.M.O.N.
9. Gospel Of The Worm
10. World Of Blades

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 juni 2012

Koop dit album in

Meer Marduk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Mauser op 10-06-2012 om 17:55u
Score: 80 / 100

goede review!!
alleen ik vind de productie perfect, zeldzaam goed!
prima plaat! Idd niet zo goed als Rom 512 of Plague Angel maar erg relevant in het genre!!

Reactie van Een Metalfan op 11-06-2012 om 21:34u

monster

Reactie van Blackfan op 12-06-2012 om 07:55u
Score: 90 / 100

beestige plaat wederom van deze black metalheren !

Reactie van Artorius op 13-06-2012 om 10:02u
Score: 85 / 100

Heb 'm net een week binnen, maar vind het verdomd lekker weg luisteren. Het vorige album, - Wormwood -, was qua individuele songs van een hoger niveau, maar als geheel soms een tikkeltje vermoeiend. Als Serpent Sermon eindigt, schiet ik wakker uit mijn trance, en denk ik "nu al?!"

Reactie van DagEnNacht op 10-08-2012 om 12:37u
Score: 75 / 100

Mocht rauwer zijn, zowel qua muziek als qua zang. Hier en daar heb ik het gevoel naar één of andere symfonische jaren negentig black metal groep te luisteren, als je begrijpt wat ik bedoel. Nu ja 't blijft wel Marduk, dus er is voldoende kwaliteit aanwezig om het een genietbare plaat te maken.

Reactie van Carlo op 10-11-2012 om 18:23u

Vette plaat !!!!!!!!!!