Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Woods Of Ypres - Woods V: Grey Skies And Electric Lights
Jaar van release: 2012
Label: Earache Records
Woods Of Ypres - Woods V: Grey Skies And Electric Lights
Is het mogelijk om nog op dezelfde manier naar een album te kijken als je weet dat het onbedoeld een postume release is geworden? Lastig is het zeker, zo blijkt bij het beluisteren van Woods V: Grey Skies And Electric Lights, dat na een ongelukkige dood van oprichter David Gold alsnog is uitgebracht. De melancholische en neerslachtige sfeer van de nummers en het effect van veelzeggende titels als Death Is Not An Exit en Kiss My Ashes (Goodbye) worden namelijk nog eens extra versterkt door de tragische gebeurtenis die het album overschaduwt en het is moeilijk om geen kippenvel te krijgen bij de teksten van Keeper Of The Ledger.

Het goede nieuws voor de liefhebbers van Woods Of Ypres is echter dat Woods V: Grey Skies And Electric Lights in ieder geval een waardige afsluiter van de carrière van deze band is. Het is ook een enorme stap vooruit ten opzichte van de ietwat teleurstellende voorganger Woods IV: The Green Album, waar vooral de zeikerige teksten een doorn in het oog – en oor - waren. Dit album is een enorme stap vooruit wat dat betreft: de teksten zijn, haast zoals vanouds, poëtisch en bij vlagen diepzinnig. Ook vanuit muzikaal oogpunt laat Woods Of Ypres weer ouderwetse kwaliteit horen.

Dat begint al met de heerlijke, groovende openingstrack Lightning & Snow, die fris en overtuigend klinkt. De band weet wederom veel afwisseling en dynamiek in de muziek aan te brengen en laveert behendig tussen sfeervolle, klagerige depri-rock en zware, sombere doompassages. Bij vlagen klinken de blackmetalroots van de band nog een klein beetje door in de muziek, zoals op het wat fellere Adora Vivos, maar het tempo is over het algemeen laag en plechtig.

Op veel momenten weet Woods Of Ypres door kleine effecten een nummer extra fraai te maken. Zo geven de subtiele strijkers Death Is Not An Exit een mooi dramatisch effect mee en werkt het weemoedige, uitgesponnen Kiss My Ashes (Goodbye) naar een schitterende climax toe. Ook het haast rockende, uptempo Career Suicide (Is Not Real Suicide), gebracht met een zwoel en zwaar stemgeluid, is een eersteklas nummer. Slechts Modern Life Architecture sleept zich iets te lang voort om echt te overtuigen, maar afgezien daarvan is Woods V: Grey Skies And Electric Lights een zeer sterke zwanenzang van een band die de afgelopen jaren veel mooi materiaal heeft uitgebracht. Aan alles komt echter, hoe spijtig ook, een einde.

Tracklist:
1. Lightning & Snow
2. Death Is Not An Exit
3. Keeper Of The Ledger
4. Traveling Alone
5. Adora Vivos
6. Silver
7. Career Suicide (Is Not Real Suicide)
8. Modern Life Architecture
9. Kiss My Ashes (Goodbye)
10. Finality

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 31 mei 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Woods Of Ypres - Woods V: Grey Skies And Electric Lights
Reactie van saab op 31-05-2012 om 16:25u
Score: 95 / 100

fantatische cd. in de sfeer van yoy division
jammer dat het over is

Woods Of Ypres - Woods V: Grey Skies And Electric Lights
Reactie van Santtu op 18-06-2012 om 16:01u
Score: 80 / 100

Bij vlagen geniaal, maar bij vlagen ook enorm zeikerig! Career Suicide is een nummer dat gelijk in je hoofd blijft hangen. Alleen wel jammer dat het een vervelend nummer is...
Silver en Kiss My Ashes zijn erg lekker. Het is mijn kennismaking met deze band, geeft me over het geheel een wat dubbel gevoel.