Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Jaar van release: 2012
Label: Roadrunner Records

Storm Corrosion - Storm Corrosion

Dat de heer Åkerfeldt het de luisteraar niet makkelijk maakt zal geen nieuws zijn. Net als je denkt te weten wat 'ie van plan is, gooit de beste man het roer om. Zijn werk met Opeth was natuurlijk al nooit eenvoudige kost, maar het was (op Damnation na) toch altijd flink doorspekt met (death) metal. Op de laatste plaat Heritage echter komt meneer ineens met een jaren-70-plaat op de proppen. "Ja dat heb ik altijd al eens willen doen", was het zoals altijd droge commentaar van de man met het rondje op de A.

Mikaels vriendschap met Steven Wilson mag ook geen nieuws heten. Dit heeft al meermaals tot muzikale samenwerkingen geleid. Zo produceerde Wilson Blackwater Park, Deliverance, Damnation en mixte hij laatsteling Heritage voor Opeth en droeg Åkerfeldt zijn muzikale steentje bij op Deadwing van Porcupine Tree.

Nu hebben de heren de handen eindelijk eens ineen geslagen om samen een album in elkaar te flansen. Al klinkt 'flansen' gelijk weer oneerbiedig tegenover deze bijzondere topmuzikanten. En dat is het ook, want onder de naam Storm Corrosion hebben de twee een pracht van een plaat neergezet met een zeer eigenaardige sfeer.

Niet geheel onverwacht is de signatuur van beiden duidelijk herkenbaar op dit selftitled album, maar in tegenstelling tot diezelfde verwachting is er geenszins sprake van een progsupergroep-album. Verre van dat. En als je er even over nadenkt... dat zou ook te makkelijk zijn natuurlijk; dat zou hun eer te na zijn. Mocht je toch op zoek zijn naar enige houvast, dan zou je nog kunnen zeggen dat het een combinatie van Heritage en Wilsons laatste solo-album Graces For Drowning is, maar ook die vergelijking schiet tekort.

Storm Corrosion is een op zichzelf staand project. In zes tracks en drie kwartier combineert het duo van alles en nog wat maar toch vooral onder deze trefwoorden: experimenteel, orkestraal, duister en hier en daar prettig naïef. Maar eigenlijk weet je dan nog niet veel. Het is ook nauwelijks te doen om Storm Corrosion in woorden te vervatten.

Neem nou die rare wending in opener Drag Ropes, net voordat de zesde minuut wordt aangetikt. Eerst zit je in een haast filmishe keyboardsfeer. Zo eentje die Opeth nog wel eens neerzette, maar dan anders. Zit je net lekker te genieten en weg te dromen, wordt je ineens in een driestemmige a capella-samenzang geworpen. Of nouja, samenzang, je zou het haast beter tegenzang kunnen noemen. En dan komt die hihat erbij en vervolgens die heerlijke bas. Geweldig dit!

En zo zit dit album vol met wendingen en muzikale vondsten. Storm Corrosion is een hele belevenis, ja, een avontuur zelfs. Niet alles is even geslaagd en niet alles is even spannend, maar daardoor steken de pieken er nog verder bovenuit. Voor verstokte metalheads die alleen maar van rammende double bass en raggende gitaren houden, is dit niet weggelegd, maar wie open staat voor muzikale vernieuwing is Storm Corrosion echt een aanrader. Openminded Opethfans moeten zeker een gokje wagen.

Tracklist:
1. Drag Ropes
2. Storm Corrosion
3. Hag
4. Happy
5. Lock Howl
6. Ljudet Innan

Score: 89 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 27 april 2012

Koop dit album in

Meer Storm Corrosion:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Bastiaan op 27-04-2012 om 19:56u
Score: 25 / 100

De Lulu van 2012

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van nico op 27-04-2012 om 20:34u
Score: 75 / 100

Om nou 25 punten te geven is wel heel erg kort door de bocht.

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van tonnie wenting op 27-04-2012 om 21:06u
Score: 85 / 100

heerlijk luister album en totaal niet allerdaags

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Een Metalfan op 27-04-2012 om 23:51u

fantastische plaat
en de bekrompen metalhead zal dit inderdaad muk vinden

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Slok op 28-04-2012 om 03:41u
Score: 90 / 100

Ik moet zeggen dat dit een zeer zeer lastig album is. Hoewel tof, duurt het toch echt een tijd en een flink aantal draaibeurten voordat het kwartje valt.

Uiteindelijk is het met name de afsluitende track, Ljudet Innan, die voor mij de doorslag geeft. Dit is toch echt een absurde, ver gezochte, maar prachtige plaat met zoveel emotie...ongelooflijk. Akerfeldt die zulke noten haalt in dat laatste nummer...kippenvel!

Het is wel echt een album dat je moet luisteren, je zet het niet even als achtergrond muziek op.

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van robert op 30-04-2012 om 20:27u

plaat heeft op metalfan weinig te zoeken

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Tim op 30-04-2012 om 22:28u

Ik hoor ook lekkere seventies rock met referenties van Deep Purple en Rainbow, allerminst vervelend!

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Michiel op 03-05-2012 om 10:32u
Score: 90 / 100

Die meneer die dit album 25/100 heeft gegeven is duidelijk niet muzikaal aangelegd. Deze plaat is geweldig! Een echte streling voor het oor! Toen ik het nummer 'Storm Corrosion' eerst hoorde moest ik tranen bedwingen. En de bijbehorende clip van 'Drag Ropes' maakt de ervaring alleen maar rijker! Echt een fantastisch album!

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Rogier op 04-05-2012 om 08:46u
Score: 50 / 100

Ik had een wereldplaat verwacht, maar kwam van een koude kermis thuis. Slechts bij vlagen klinkt het inspirerend, het merendeel is het suffe, esoterische new age muziek. Muzikaal niet onaardig, maar veel te saai om te kunnen boeien.

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Thomas op 07-05-2012 om 19:52u
Score: 90 / 100

Ik krijg hier Blackwater park - kriebels bij...

And that's a good thing
Instant klassieker naast SW's laatste Grace for Drowning

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van martijn op 16-05-2012 om 20:13u
Score: 90 / 100

Kippevel...
Heerlijke plaat. Eigenlijk een soort film soundtrack.

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Gerry op 26-05-2012 om 15:03u
Score: 85 / 100

Duurt even voor het kwartje op zijn plek valt. Niet bij Drag Ropes en Storm Corrosion, dat zijn bij de eerste luisterbeurt al toppertjes. De rest na een paar luisterbeurten ook.

Verwacht inderdaad geen zwaar gitaarwerk, dat zit er niet in. Maar wel een prachtige plaat.

Storm Corrosion - Storm Corrosion
Reactie van Dirkjan op 05-06-2012 om 09:56u
Score: 90 / 100

Zeer sfeervol. Damnation meets Grace For Drowning. Duister, melodieus, verontrustend, oorspronkelijk, mooi... Zekere Top 10 van het jaar notering.