Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Shining (Nor) - Live Blackjazz (cd/dvd)
Jaar van release: 2011
Label: Indie Recordings

Shining (Nor) - Live Blackjazz (cd/dvd)

Vorig jaar bracht het Noorse Shining onder leiding van ongekend talent en multi-instrumentalist Munkeby het ongelooflijk knappe album Blackjazz uit. Een plaat waarop de grenzen werden verkend van extreme metal in combinatie met jazz en electro-invloeden. De titel van de plaat die zij ons dit jaar voorschotelen, zegt eigenlijk al genoeg; Live Blackjazz moet ons ervan overtuigen, dat dit gezelschap ook live zijn mannetje staat.

Dit doen zij op weergaloze wijze. Het intense geluid van metal doorspekt met allerlei andere invloeden en een velerlei aan instrumenten, komt ook live goed uit de verf. De show op cd, is bijna dezelfde als de show van de dvd die opgenomen is in Rockefeller, Oslo. Zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn haarfijn in orde. Het is duidelijk dat aan beide veel aandacht is geschonken om de prestaties van de band zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Het enige wat dan ook op te merken valt aan deze registratie, is het gegeven dat het bijna precies zo klinkt als een studioalbum, wat eigenlijk geen minpunt te noemen is. Bij een band als Shining met zulke knappe composities is het essentieel dat ook live alle details in orde zijn. Bijna het gehele album Blackjazz komt aan bod, inclusief de King Crimson-klassieker 21st Century Schizoid Man.

Bij aankoop van dit schijfje, krijg je niet alleen een cd, maar dus ook een dvd met nog wat extra live-materiaal. Qua beelden is de band net zo intens als qua geluid, want de energie spat er aan alle kanten vanaf. De lichtshow is aardig, maar regelmatig oogverblindend met stroboscoopeffecten, en is dan ook ten zeerste af te raden voor hen met een aanleg voor epilepsie.

Dit live-album is een must voor hen die al zeer onder de indruk waren van het vorig jaar verschenen Blackjazz. De band noemt het zelf een ‘best of’. Een naam die eveneens van toepassing is, aangezien de nummers live bijna net zo klinken als dat ze op de studioregistraties doen. Live Blackjazz is verkrijgbaar als cd/dvd-combinatie en als dubbel-lp.

Tracklist CD:
1. Fisheye
2. The Madness And The Damage Done
3. In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster
4. The Red Room
5. Goretex Weather Report
6. Winterreise
7. Exit Sun
8. Healter Skelter
9. 21st Century Schizoid Man

Tracklist DVD:
1. The Madness And The Damage Done
2. Fisheye
3. In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster
4. The Red Room
5. Omen
6. Goretex Weather Report
7. Winterreise (Online Video Part 2)
8. Exit Sun
9. Healter Skelter
10. 21st Century Schizoid Man

Score: 95 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 30 november 2011

[ Terug naar de Album Reviews ]

Shining (Nor) - Live Blackjazz (cd/dvd)
Reactie van Een Metalfan op 01-12-2011 om 12:57u

geweldiggggggggggggggg.