Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Dimension Zero - Silent Night Fever
Jaar van release: 2002
Label: Regain Records
Dimension Zero - Silent Night Fever
Het zal vrijwel niemand zijn ontgaan dat In Flames tegenwoordig op zijn zachtst gezegd een andere richting is ingeslagen dan de melodieuze death metal waarmee de band in zijn (muzikale) hoogtijdagen furore maakte. Het is dan ook niet zo gek dat oprichter Jesper Strömblad samen met eveneens oud In Flames-collega Glenn Ljungström besloot om een uitlaatklep op te richten in de vorm van dit Dimension Zero. Hoewel de band nooit ook maar in de buurt van het succes van In Flames is gekomen, heeft Dimension Zero toch een aantal prima albums uitgebracht, die ook nu nog de moeite waard zijn.

Het beste voorbeeld hiervan is het in 2002 verschenen debuutalbum Silent Night Fever, dat met hoorbaar plezier in elkaar is gezet. Dit album bevat dan ook een dik half uurtje melodieuze death/thrash metal die heel veel overige bands ver achter zich houdt en waarbij het gaspedaal van begin tot eind wordt ingehouden. Geen gezeik, maar rossen met die hap! Zelfs voor gitaarsolo’s is geen tijd, maar gek genoeg is dat geen moment een gemis omdat de gitaristen aan één stuk door met heerlijke melodielijnen strooien.

Luister maar eens naar onweerstaanbare kanonskogeltjes als The Murder-Inn (met een supercatchy refrein), het Hypocrisy-achtige Through The Virgin Sky, het heerlijk gelikte, maar tevens stevig doorbeukende Your Darkest Hour en het eveneens niet te versmaden They Are Waiting To Take Us. Stuk voor stuk nummers die uitblinken door hun vingerlikkend lekkere gitaarwerk en pakkende refreinen. Een kniesoor zal wellicht vallen over de niet al te spannende drumpartijen of het feit dat veel nummers op dezelfde manier zijn opgebouwd, maar daar staat een partij tomeloze energie tegenover, die bovendien in een negental heerlijke nummers is verpakt.

Silent Night Fever is welbeschouwd zeker geen buitengewoon origineel album. De kracht van deze plaat schuilt echter in het enthousiasme en de bezieling waarmee Dimension Zero te werk gaat – iets dat bij In Flames steeds minder te vinden is. Kortom: voor liefhebbers van melodierijke, maar stevige death/thrash metal is dit album simpelweg verplichte kost.

Tracklist:
1. Silent Night Fever
2. The Murder-Inn
3. Through the Virgin Sky
4. Your Darkest Hour
5. Not Even Dead Yet
6. They Are Waiting To Take Us
7. Untill You Die
8. End
9. Slow Silence

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 7 november 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dimension Zero - Silent Night Fever
Reactie van Tim op 09-11-2011 om 10:46u
Score: 80 / 100

Heerlijke cd!
Tijden niet meer gehoord, maar vaak spookt ie nog door mn hoofd
Beuken met goede riffs, fantastisch!

Toch maar weer eens uit de kast pakken