Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Riot - Immortal Soul
Jaar van release: 2011
Label: SPV / Steamhammer Records
Riot - Immortal Soul
Ik wind er geen doekjes om. Riot is één van mijn grote favorieten. Hoewel ik ook wel weet dat de hoogtepunten van de band in de jaren zeventig en tachtig liggen, heeft ieder album wel iets te bieden waar ik van houd. Dat geldt voor de hard rockende heavy metal van de eerste drie schijven met de helaas overleden zanger Guy Speranza, het bluesy werk met de eveneens gestorven Rhett Forrester, de venijnige power metal van Thundersteel en The Privilege Of Power met Tony Moore op zang en de hele rits schijfjes met zanger Mike DiMeo waarop een Rainbow-achtig geluid werd nagestreefd. Kortom de band rondom meestergitarist Mark Reale houdt van veelzijdigheid. Ouderwetse veelzijdigheid weliswaar, maar muzikaal altijd degelijk en verzorgd.

In die zin is Immortal Soul een logische volgende stap, aangezien er zich wederom een stijlwisseling aandient. De plaat doet namelijk in geen enkel opzicht denken aan Army Of One uit 2006. Nadat DiMeo na die schijf vertrok om tijdelijk de rol van Jorn Lande in Masterplan over te nemen, verzamelde Reale zijn oude maatjes uit het tijdperk Thundersteel om zich heen om ouderwets te vlammen. Dat blijkt geen slechte zet, want deze veertiende cd is er eentje om in te lijsten. Het is een gevarieerd album met knipogen naar alle stijlen die de band in het verleden uitdroeg. Uiteraard is US power metal het meest dominant aanwezig, want Tony Moore zingt vooral in opener Riot nog net zo ijzingwekkend hoog als in de jaren tachtig.

Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die opener direct de vetste track van de plaat is, is ook de rest van het album uitstekend. Moore legt bovendien wat meer variatie in zijn zang, zodat de songs ook na vele draaibeurten niet gaan vervelen. Dat geldt zowel voor de klassieke power metal in songs als Still Your Man en Insanity als de ouderwetse hardrocker Whiskey Man. Zowel muzikaal als tekstueel is laatstgenoemd nummer duidelijk een knipoog naar de eerste vijf langspelers van Riot. Lekker gruizige riffs dus, een logische opbouw en een pakkende refrein. Opmerkelijk is hier vooral hoe Moore erin slaagt om voorganger Speranza in het refrein heel dicht te benaderen.

Immortal Soul is typisch zo'n cd waar het spelplezier vanaf spettert. Riot mag dan nooit echt doorgedrongen zijn tot de grootverdieners binnen het genre, maar de liefde voor muziek staat hier duidelijk centraal. Vernieuwing hoef je hier niet te verwachten, maar wel twaalf lekkere songs vol toffe riffs, geweldige gitaarsolo's, sterke zang en catchy ritmes. Precies zoals heavy metal ooit bedoeld was. Een positief koopadvies lijkt me volledig op z'n plaats, aangezien dit de beste en meest geïnspireerde plaat is sinds Nightbreaker.

Tracklist:
1. Riot
2. Still Your Man
3. Crawling
4. Wings Are For Angels
5. Fall Before Me
6. Sins Of The Father
7. Majestica
8. Immortal Soul
9. Insanity
10. Whiskey Man
11. Believe
12. Echoes

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 26 oktober 2011

Riot - Immortal Soul
Reactie van Een Metalfan op 26-10-2011 om 15:55u

klinkt goed. jammer dat ze niet bij hammerfall zijn in 013

Riot - Immortal Soul
Reactie van Johnny op 27-10-2011 om 07:55u

Ik vraag me ook wel eens af waarom bijv. Riot, Raven, Y&T het niet gehaald hebben terwijl ze toch met goede albums startten.

Riot - Immortal Soul
Reactie van weemoed op 27-10-2011 om 09:44u

omdat ze alle drie vanaf 1984-1988 de boot misten door abominabele albums terwijl de nieuwe lichting al klaar stond om het stokje over te nemen.

Riot - Immortal Soul
Reactie van Jeroen op 27-10-2011 om 22:08u

Daar ben ik het niet mee eens eigenlijk. Bij Riot had het veel meer te maken met slecht management en het feit dat ze soms wat achter de feiten aan liepen. Zowel Restless Breed als Born In America zijn ijzersterke schijfjes met een hoop erg goede nummers. Eigenlijk begrijp ik daarom ook niet waarom Riot het op muzikale gronden niet gehaald heeft. Te weinig progressie misschien?

Riot - Immortal Soul
Reactie van appie op 28-10-2011 om 11:56u

vreemd is dat veel speedmetal bands uit de begin jaren 80 enkele jaren later stuk voor stuk de commerciele kant op gingen.
de platen maatschappijen hebben hierin waarschijnlijk een aardige invloed gehad omdat in die tijd de hairmetal het commercieel goed deed.
wat zou het interessant geweest zijn als bands als, raven, anvil, exciter, jaguar, riot en accept destijds de vernieuwende invloeden van bijvoorbeeld bands als metallica, megadeth en slayer hadden opgepikt.
feit is wel dat toen de commerciele uitstapjes niks opleverden bovengenoemde bands stuk voor stuk terug grepen op hun beginperiode en zich geen van allen durfden te vernieuwen, ik vindt het als ouwe rocker prima maar de heren zijn er weinig mee opgeschoten daar het jongere publiek ze links laat liggen.

Riot - Immortal Soul
Reactie van Coopmans David op 02-12-2011 om 20:03u
Score: 90 / 100

RIOT is simpelweg de meest ondergewaardeerde metalband ever.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.