Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Riot - Fire Down Under
Jaar van release: 1981
Label: Elektra Records
Riot - Fire Down Under
Dit is een bijzonder New Wave Of British Heavy Metal album, dat niet uit Groot-Brittanië afkomstig is, maar van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Eind jaren zeventig brengt de New Yorkse band Riot twee albums uit, die met name in Engeland goed ontvangen worden. In 1980 staat de band op het eerste Monsters Of Rock festival in Donington, naast onder meer Saxon, Judas Priest en headliner Rainbow. Het lijkt er op dat ze meteen een stapel langspeelplaten ter inspiratie hebben meegezeuld naar de Verenigde Staten, want Fire Down Under past zo tussen de legendarische NWOBHM-albums uit die periode van bijvoorbeeld Diamond Head en Tygers Of Pan Tang.

Opener Swords And Tequila laat op voorbeeldige wijze de kracht van eenvoud horen. Een ijzersterke, gedreven riff wordt vanaf de eerste noten continu herhaalt en draagt het nummer, afgewisseld met een pakkend meezingrefrein en een scheurende gitaarsolo. Feel The Same herhaalt even later dit smakelijke recept. De dragende riff is ditmaal langzaam en dramatisch. Daartussen zit het titelnummer, waarin Riot op volle snelheid het speed metal territorium verkent. Speciale vermelding verdient ook Altar Of The King. Een lang, melancholiek intro gaat over in een brok fantasy metal waarop Dio trots zou zijn.

De overige songs bieden evenzeer hoogstaand vermaak op het grensvlak van hard rock en heavy metal, met vlagen van genialiteit zoals het begin van No Lies of het outro van Outlaw. Op Riot’s website kun je laatstgenoemd nummer beluisteren, alsmede mijn persoonlijke favoriet Swords And Tequila en andere hoogtepunten uit de lange carrière van de band. Luister bijvoorbeeld eens naar Warrior van het debuut uit 1977 of Thundersteel van het gelijknamige album uit 1988.

Bandleider en gitarist Mark Reale brengt nog steeds met enige regelmaat albums uit onder de naam Riot, omringd door steeds wisselende medestanders. Met een ferme knipoog naar Spinal Tap hebben ze daar vooral in Japan behoorlijk wat succes mee geboekt. Over de kwaliteit van de recente albums kun je redetwisten, maar dat Fire Down Under een kraker is staat buiten kijf.

Tracklist:
1. Swords And Tequila
2. Fire Down Under
3. Feel The Same
4. Outlaw
5. Don’t Bring Me Down
6. Don’t Hold Back
7. Altar Of The King
8. No Lies
9. Run For Your Life
10. Flashbacks

Score: 93 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 4 juli 2007

Koop dit album in

Meer Riot:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Riot - Fire Down Under
Reactie van Een Metalfan op 04-07-2007 om 13:26u

New Wave Of British Heavy Metal: Iron Maiden blijft toch meester

Riot - Fire Down Under
Reactie van Een Metalfan op 04-07-2007 om 13:26u

New Wave Of British Heavy Metal: Iron Maiden blijft toch meester

Riot - Fire Down Under
Reactie van metalfuel op 06-07-2007 om 18:09u

Iron maiden meester? Jawel maar dat neemt niet weg dat andere bands ook prima platen uitgebracht hebben. En Maiden heeft ook een aantal draken van platen uitgebracht, OOGKLEPPEN AF AUB!

Riot - Fire Down Under
Reactie van Rinus op 12-07-2007 om 21:37u
Score: 75 / 100

De eerste kennismaking met Riot was op de verzamellp Hard.
De 1e 2 nummers vind ik het beste.Riot - Fire Down Under
Reactie van Saturnine op 15-07-2007 om 10:18u

Die hoes!! :S jeuzus wat lelijk

Riot - Fire Down Under
Reactie van Henkie op 15-03-2009 om 17:54u
Score: 90 / 100

Eén van de beste hardrock/metal album suit de jaren 80, en zeer onderschat.
Alleen het laatste nummer kan me niet boeien. Favoriete nummers, Don't Hold Back, Fire Down Under en Run For Your Life.
Dat waren nog eens tijden!