Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-08-2020

Chimaira - The Age Of Hell
Jaar van release: 2011
Label: E1 Music
Chimaira - The Age Of Hell
Chimaira kende sinds 2001 een behoorlijk stabiele line-up, totdat opeens in een korte tijd maar liefst drie bandleden de brui er aan gaven. Frontman Mark Hunter raakte echter niet in paniek en strikte uitstekende vervangers; Sean Zatorsky en Emil Wrestler van Dååth voor respectievelijk keyboards en basgitaar en de relatief onbekende, maar uiterst getalenteerde drummer Austin D’Amond. Zo is de band weer op volle oorlogssterkte om The Age Of Hell, de zesde langspeler van Chimaira, op de massa af te vuren.

Hoewel dat drietal nog niet te horen is op The Age Of Hell, met uitzondering van Wrestler op het instrumentale Samsara, komen ze terecht in een gespreid bedje. Dit album is met minimale bezetting een van de beste albums van Chimaira geworden, misschien zelfs wel het beste. Het start furieus met de titeltrack en knijpt je strot zodanig dicht dat je pas bij de instrumentale afsluiter weer naar adem kan snakken. De snoeiharde groovende riffs, de drumpartijen, het gebrul van Hunter en de vele interessante tempowisselingen; alles klopt gewoon aan dit album. Er zit veel variatie tussen de nummers en met name in het speeltempo. Langzame tracks als Beyond The Grave en Powerless doen qua kracht niet onder voor grote snelle brokken agressie als Born In Blood en Year Of The Snake.

Het absolute hoogtepunt van deze plaat is Losing My Mind, dat een heerlijke groove herbergt en constant spannend blijft. Maar eigenlijk is het woord 'absolute' is ook maar relatief met de aanwezigheid van zoveel kwalitatief hoogstaande tracks op deze plaat. Door de jaren heen heeft Chimaira een ijzersterke sound weten te ontwikkelen die nog lang niet verveelt. Er blijft zoveel potentie in de band zitten waardoor ik niet het gevoel heb dan ze al de van de berg hebben bereikt. The Age Of Hell is absoluut jaarlijstmateriaal geworden en daar mogen ze zeker trots op zijn.

Tracklist:
1. The Age Of Hell
2. Clockwork
3. Losing My Mind
4. Time Is Running Out
5. Year Of The Snake
6. Beyond The Grave
7. Born In Blood
8. Stoma
9. Powerless
10. Trigger Finger
11. Scapegoat
12. Samsara

Score: 90 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 16 augustus 2011

Koop dit album in

Meer Chimaira:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Chimaira - The Age Of Hell
Reactie van matt op 16-08-2011 om 12:40u
Score: 80 / 100

dit album is zeker een verbetering tegenonver infection,daar vond ik persoonlijk geek hol aan vooral omdat ze ineens snelheid hadden ingeboet wat ik wel jammer vond,
maar dit nieuwe album is weer van oude brute makelij en een zeer goed come back album

Chimaira - The Age Of Hell
Reactie van Je_Moeder op 17-08-2011 om 13:53u
Score: 75 / 100

Dit is toch echt weer de Chimaira die ik liever hoor, in vergelijking met The Infection.
De productie is goed: de samplings zijn op hun plek en met name de cadans die door dit album heen te horen is, walst over alle mogelijke twijfels heen die ik had over de toekomstige capaciteiten van deze band. Immers, er zijn nogal wat leden gekomen en gegaan de afgelopen jaren.
De standaard formule 'opbouw-raggen-harder raggen-breakdown-nog harder raggen' is op dit album veel minder aanwezig dan bij vorige albums, de variatie is aangenaam terwijl de samenhang blijft. Ook Hunters' stem is echt geweldig op dit album.

Zo'n mijlpaal van bruut metalcore geweld als 'Chimaira' was voor mij in 2005, zo verfrissend is de groove op dit nieuwe album, en krijgt voorlopig 75 punten. Ik zou het nog hoger hebben gegeven als het album iets langer was geweest en toch een tikkie heftiger hier en daar, vooral tijdens het deel na de (soort van) interlude 'Stoma'.

Chimaira - The Age Of Hell
Reactie van tankard op 06-09-2011 om 10:35u

ben echt benieuwd wat ik gehoord heb klinkt zoals de chimaira waar ik van hou!!punten volgen dus alvast nog