Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Assassin - Breaking The Silence
Jaar van release: 2011
Label: SPV / Steamhammer Records
Assassin - Breaking The Silence
Het Duitse Assassin bracht in de jaren ’80 een tweetal sterke platen uit, waarvan vooral The Upcoming Terror een undergroundklassieker is. Kort daarna ging de band uit elkaar. Daar waren geen ruzies aan vooraf gegaan. Nee, zelfs de muzikale meningsverschillen komen niet in het verhaal voor. Kort na de release van Interstellar Experience werd de oefenruimte leeggeplunderd. Omdat er geen geld was voor nieuwe apparatuur, werd de handdoek in de ring gegooid.

De band is inmiddels weer bij elkaar en bracht in 2005 The Club uit. Die plaat flopte, waardoor het maar liefst zes jaar duurde voordat Assassin de moed bijeen geraapt heeft om met de opvolger Breaking The Silence te komen. Het verschil met The Club is echter niet bijzonder groot. De productie is exact hetzelfde. De aanpak is wat thrash gerichter. Ik vermoed dat Breaking The Silence gemixte reacties zal opleveren. Een aantal fans zullen de rechttoe-rechtaanaanpak van Assassin waarderen, maar anderen zullen afhaken bij het horen van praktisch dezelfde songs. No Fear is daarvan een leuk voorbeeld, omdat het gewoon opnieuw opgenomen is.

Voor wie The Club gemist heeft, volgt nu een herkansing. Nogmaals, de stijl is grotendeels hetzelfde gebleven. Er is iets minder melodie en het gaspedaal wordt minder vaak losgelaten. De invloeden uit hardcore zijn toegenomen. In feite is Breaking The Silence helemaal geen slecht album. Er staan namelijk behoorlijk wat lekker agressieve songs op. Het leukste materiaal vind je halverwege de plaat in de vorm van Destroy The State en het eerder genoemde No Fear. Het zijn vooral de eigenzinnige riffs die ik goed kan waarderen.

Een klassieker als The Upcoming Terror zullen ze nooit meer maken. Al met al is Breaking The Silence gewoon een leuk album geworden. Zeg maar rustig bovengemiddeld. Alleen jammer dat Assassin zo’n verschrikkelijk kleuterachtig nummer moet opnemen als I Like Cola. Dat geeft het geheel toch weer een vieze nasmaak.

Tracklist:
1. Breaking The Silence
2. Raise In The Dark
3. Judas
4. Turf War
5. Destroy The State
6. No Fear
7. Kill Or Be Killed
8. Real Friends
9. Strike Back
10. I Like Cola

Score: 75 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 28 februari 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Jeroen op 01-03-2011 om 20:53u
Score: 70 / 100

Ik heb em zo pas helemaal gehoord en het is best een aardige plaat. De vergelijking met The Club zie ik niet zo, want die plaat was compositorisch gewoon erg zwak en flauwtjes. Deze nieuwe schijf is toch een stuk robuuster en sterker in elkaar gezet. Assassin was natuurlijk nooit een technisch hoogstaande band, maar ze bewijzen dat opgefokte thrash ook met eenvoudige riffs prima kan klinken.

Reactie van Old Mhb op 03-03-2011 om 14:33u

Leuk om te zien dat men reactie weeral geschrapt Is. Hij was nochtans niet onbeschoft en ik kreeg een tegenreactie van de reviewer waarop ik hem op een deftige manier uitlegde waarom ik het niet met hem eens was. Ruud, als je niet tegen een gezonde vorm van kritiek kunt moet je maar eens gaan zoeken naar een metalmagazine in Rusland of China ... dat gesubsideerd word door de staat. Mijn kritiek bestond enkel uit de vraag waarom metal in de ogen van de reviewer altijd zo technisch en volwassen moest klinken. Hij antwoordde er op dat hij niks gezegd had over techniek en volwassenheid tot ik hem er op wees dat het nummer I like cola kleuterachtig noemen toch nog iets anders bewees en ik het nummer juist wel leuk vond, net omdat het bewees dat Assassin nog lol kan trappen. Noem je site dan Metalfan.Libië of zoiets. Of .Zimbabwe of .Mongolië. Daar wordt ook alles gecensureerd. Wat een rotmentaliteit hier.

Reactie van Ruud op 03-03-2011 om 16:48u

Beste Old Mhb

Het is absoluut niet vanwege de kritiek dat de reactie verwijderd is. In overleg met enkele collega's vonden we dat de opmerking over kleuters echt niet kon. Ik wil benadrukken dat ik absoluut geen moeite heb met andere meningen, mits deze verder netjes geformuleerd zijn.

Reactie van Old Mhb op 03-03-2011 om 18:43u

Beste Ruud. Bedankt voor je snelle reactie. Ik begrijp echter niet wat er niet netjes was aan mijn reactie. Ik lees metalfan toch een paar keer per dag en zeker de artikels waarop ik reageerde. Ik heb echter geen negatieve reactie's van andere lezers op de mijne zien staan. Het feit dat je de mijne na een dag verwijderde gaf hen daarmee ook geen kans meer om dat te doen.

Met vriendelijke groeten,

Old Mhb

Reactie van Old Mhb op 03-03-2011 om 19:10u
Score: 80 / 100

Door de heibel omtrent het menigsverschil met Ruud vergat ik nog OPNIEUW te zeggen dat ik deze schijf zeer genietbaar vind. Gewoon lekker rossen. Meer moet dat niet zijn.