Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Those Who Lie Beneath - An Awakening
Jaar van release: 2009
Label: Metal Blade Records
Those Who Lie Beneath - An Awakening
Aan de naam van een band is vaak al af te lezen wat je kunt verwachten. Zo verwachtte ik bij Those Who Lie Beneath death- of metalcore, en jawel, de debuutplaat van deze band is inderdaad deathcore. Maar wat ik niet verwacht had is dat deze plaat best de moeite waard is. Op An Awakening laat Those Who Lie Beneath een redelijk aangename mix horen tussen deathmetal en grindcore, en zijn de invloeden van The Black Dahlia Murder en Lamb Of God hoorbaar aanwezig.

Dit alles neemt niet weg dat het geheel toch wat clichématig overkomt, ondanks de voornamelijk grindcore georiënteerde aanpak. Het aantal breakdowns per nummer is niet op één hand te tellen, wat de structuur van sommige nummers geen goed doet. Maar over het algemeen zitten de songs leuk in elkaar, en drummer Devon weet de rest van de band goed in het gareel te houden.

Qua gitaren wordt er iets teveel gepingeld naar mijn smaak. Iedere kans die de gitaristen krijgen, grijpen ze met beide handen aan om een riedeltje tussendoor te proppen, wat hier en daar wat vervelend overkomt. Dat neemt niet weg dat er toch een behoorlijk potje gitaar wordt gespeeld, wat bijvoorbeeld ruimschoots bewezen wordt op het instrumentale slotstuk Still Breathing, wat een beetje vreemd melodieus aandoet na negen nummers grind/metal.

De heren van Those Who Lie Beneath hebben nog een hoop te leren, maar ze hebben met An Awakening een redelijke stap in de juiste richting gezet en komen bij mij in de categorie ‘in de gaten houden’. In ieder geval een aanrader voor liefhebbers van de hardere deathcore.

Tracklist:
1. Awaken
2. 8 To 5
3. Trough His Eyes
4. Out Of Sight, Out Of Mind
5. Building And Breaking Bridges
6. Frozen Feastings
7. Lucid Nightmare
8. A Great Farmland Romance
9. As The Vultures Circle
10. Still Breathing

Score: 70 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 28 mei 2010

Koop dit album in

Meer Those Who Lie Beneath:

[ Terug naar de Album Reviews ]