Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Karnak - Melodies of Sperm Composed
Jaar van release: 2002
Label: The Twelfth Planet Records
Karnak - Melodies of Sperm Composed
Karnak, gecompliceerde Death Metal uit Italië. De band werd opgericht in 1993, met als doel een hybride te vormen van old school Death Metal en experimentele elementen. Na enkele demotape's en behoorlijk wat wijzigingen in de bezetting kwam in 1997 het album "Perverted" uit, waar ik je eigenlijk niets over kan vertellen aangezien ik het nooit gehoord heb. In de zomer van 2000 kwam eindelijk dat verdiende contract met het vrij obscure The Twelfth Planet Records, waarna in 2001 het tweede album, "Melodies of Sperm Composed", dat al een aantal jaren op grote schaal onuitgebracht was, in de winkels terecht kwam.

De muziek van Karnak gecompliceerd noemen is een schandalige understatement. Als invloeden noemt de band voornamelijk progressieve Death Metal bands als Atheist, Death, Cynic en ons eigen Pestilence, en daar heeft Karnak dan ook veel mee gemeen. Totaal onvoorspelbare songstructuren, breaks en tempowisselingen om elke hoek, vunzige krijsvocalen en een breed arsenaal aan technische kunstjes, daar staat "Melodies of Sperm Composed" vol mee. Maar Karnak een aardige, doch weinig originele volgeling noemen van het soort progressieve Death Metal dat in de beginjaren van de '90s de kop opstak, is niet helemaal eerlijk. Karnak gooit er wat eigenzinnig synthwerk tegenaan, evenals een vleugje Grindcore en zelfs wat Black Metal. Verder bestaat de band gewoon uit uitstekende muzikanten, wat natuurlijk ook een criterium is voor deze muziek, maar dat mag best even gezegd worden. De heren beheersen hun instrumenten als geen ander, en daarom is het een plezier om te horen hoe ze de meest technische stukjes probleemloos uit hun mouw schudden.

Vocaal gezien spelen de heren het niet veilig, door voor een stijl te kiezen die het Death Metal genre vrij vreemd is. Persoonlijk heb ik het niet zo op de schreeuwerige vocalen, aangezien ze lijken op de stijl van 'hardcore gone awry' bands als Burnt By the Sun, maar dit kan ik de band nauwelijks kwalijk namen aangezien het slechts een kwestie van smaak is. Naar mijn mening zou een diepe grunt de muziek meer kracht geven, maar er zijn vast ook wel mensen die een wat schreeuwerige aanpak prefereren.
De teksten zijn superziek, en dan bedoel ik ook echt superziek. Vooral het nummer "Gorham" is zeer smakeloos: Today you'll be mine little girl, and like a good father I'll play with you all day, I'll play with you all day, my body inside you injects the larva... I only want your blood and your holes. Het is maar dat je het weet.
Als bonus krijg je bij de cd een flink stuk multimedia, in de vorm van een uitgebreide biografie, een bonustrack en vooral heel veel foto's. Zo zou elke band te werk moeten gaan, het vormt namelijk een leuke aanvulling op het album.
Zeer aardige nummers zijn "Melodies of Sperm Composed" (typisch Cynic-achtig gitaarwerk), "Eyes of Larva" (met pakkende synths en gave geluidsexplosies) en het met boeiende synths doorspekte "Other Two Days" (gave drumpatronen).

Dit album is niet aan iedereen besteed. Je moet er echt de tijd voor nemen om de muziek te doorgronden, aangezien het tijdens de eerste luisterbeurt zo lelijk en chaotisch lijkt. Maar als je van een uitdaging houdt, evenals een complex stuk muziek met z'n oorsprong in de Death Metal, zou ik m'n aandacht eens richten op "Melodies of Sperm Composed". Als 'ie hier niet te krijgen is kun je het altijd proberen via www.twepla.com.

Tracklist:
1. Spermatozombies
2. Melodies of Sperm Composed
3. A Face Disfigured by Thorns
4. Gorham
5. Eyes of Larva
6. My Enchanting Normality
7. Angel Hooked
8. Pollen of my Penis
9. Other Two Days

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 18 april 2003

Meer Karnak:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.