Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-01-2021

Galloglass - Legends from Now and Nevermore
Jaar van release: 2003
Label: Limb Music Products
Galloglass - Legends from Now and Nevermore
De stroom melodieuze speed power metal bands blijft maar voort gaan en zo te zien lijkt er ook nog geen einde aan te komen. Het Duitse Galloglass is weer zo'n band en ze spelen zoals gezegd zeer melodieuze snelle power metal die voor de verandering een keer niet door keyboards maar door gitaren word gedomineerd. De band bevat een zanger van formaat. Nieuwkomer Carsten Frank weet absoluut te imponeren op deze debuut cd met zijn heldere stem die zowel uiterst hoge als lagere (agressievere) vocalen uit zijn strot tovert. Heel sporadisch komt korte grunt zang voor, maar echt noemenswaardig is dat niet.

Wat Galloglass net weer even anders maakt dan de rest is het veelvuldig gebruik van de viool wat de muziek een slepend melancholisch karakter geeft. Als je de cd opzet zijn de eerste bandnamen die in je hoofd opkomen Rhapsody (zij het minder theatraal en volgepropt) Blind Guardian en natuurlijk Helloween. De cd is geproduceerd door Olaf Rietmeier wat natuurlijk niet de eerste de beste producer is. Hij produceerde onder andere albums van Luca Turilli.

Legends from Now and Nevermore is volgepakt met tien songs die bol staan van verbluffend goede zangpartijen , dominerend gitaarwerk en pakkende melodieën. Bassist Dirk Zelmer ondersteunt de muziek met goed ronkend basswerk en drummer Arnd Lorenz bezit ook de nodige skills.
Heerlijke nummers als Ancient Times en Remember the Fire bevatten geweldig goede gitaarpartijen en het moet gezegd worden dat er voldoende afwisseling in de nummers zit zodat je de aandacht er goed bij kan houden. Bij een andere nieuwkomer in Power metal land zoals Freternia was de muziek vrij veel hetzelfde en zo kan ik er nog wel een dozijn opnoemen. Bijna alle nummers op de plaat overstijgen de grauwe middelmaat en dat is uiteraard de bedoeling. Galloglass laat wel degelijk een frisse wind waaien en hoewel de orginaliteit redelijk ver te zoeken is komt men op sommige momenten toch op de proppen met goede eigen ideeën. Tekstueel is het ouderwets. Draken en magische werelden voeren de boventoon, maar de band geeft zelf toe dat de muziek boven de tekst gaat.

Als slot kan ik zeggen dat Galloglass niet echt een gigantische uitschieter is in het genre, maar wel laat horen dat ze een lekkere pot power metal maken en dat zonder overdadig gebruik van stapels keyboards. Limb Music Productions heeft zeker een goede band binnengehaald en ik ben dan ook nu al benieuwd naar nieuw materiaal. Iets meer een eigen gezicht nog en ze zouden nog wel eens kunnen doorstoten naar de ere divisie der New Generation of Melodic Power Speed Metal Bands. Die naam past goed bij de nieuwe stroming en ik ben dan ook zeker dat er nog vele honderden nieuwe bands bij komen dus Galloglass zal hard voor een plaats moeten vechten in de metal wereld. En met deze plaat zijn ze al aardig goed op weg.

Tracklist
1.Dragons Revenge
2.Ancient Times
3.A Wintertale
4.Remember the Fire
5.Legends from Now and Nevermore
6.The Conjuring
7.Eye to Eye
8.Crusade of the Damned
9.The Quest
10.The Last Stand

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 7 maart 2003

Meer Galloglass:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Galloglass - Legends from Now and Nevermore
Reactie van metalmeijer op 12-03-2003 om 20:01u
Score: 8 / 100

Goede recensie. Volledig mee eens. Lekkere plaat. Hij zit nu al een week in mijn autoradio, omdat ik te lui ben er een andere cd in te stoppen, maar hij blijft goed.

Galloglass - Legends from Now and Nevermore
Reactie van metalmeijer op 12-03-2003 om 20:02u
Score: 80 / 100

herstel, moet uiteraar 80 punten zijn (zie vorig)

Galloglass - Legends from Now and Nevermore
Reactie van theredguy op 01-02-2004 om 20:46u
Score: 95 / 100

Dit is een band die wel eens heel erg groot zou kunnen worden, alles klopt. Stuur ze mee met een grote band en binnen no time, zijn ze groot, heel groot. Wat een heerlijke ceedee zeg.