Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Hacride - Lazarus
Jaar van release: 2009
Label: Listenable Records
Hacride - Lazarus
De nieuwe schijf van het Franse Hacride is een hele zit. Een uur lang bombardeert de band je met onnavolgbare polyritmes, hakkende riffjes, ingewikkelde structuren en voortkabbelende sfeerstukken. Ik kan daar aan toevoegen dat ik die hele zit wel als uiterst prettig heb ervaren. Hoewel de Meshuggah invloeden zeker nog aanwezig zijn, krijgt de band wel steeds meer vat op een eigen geluid. Een geluid dat bovendien zeer professioneel is neergezet, zowel op het productionele als op het speltechnische vlak.

Hacride doet alvast niet aan pakkende openers, want de band gooit gelijk het langste en meest pretentieuze nummer in de strijd. Een kwartier lang volgen rare ritmes en stotterende riffs elkaar op. Zanger Samuel Bourreau kreunt, hijgt, zingt en brult de boel aan elkaar, zodat er toch nog enige lijn te ontdekken valt. Stampen de muzikanten het ene moment alles totaal aan gort met moordende riffs, het volgende moment braken de speakers kalme ambient-achtige passages uit. Ik ben geen wiskundige, maar volgens mij klopt het allemaal wel. De heren spelen regelmatig zonder rekening te houden met elkaar, maar als het moet dan vormen ze net zo makkelijk een eenheid met de precisie van een atoomklok.

Het weergaloze en grensverleggende componeerwerk zet men ook in de andere nummers voort, maar luisteraars dienen er toch wel even voor te gaan zitten. De beslist niet eenvoudige kost laat zich pas na vele luisterbeurten enigszins fatsoenlijk consumeren. Dan pas vallen de vele subtiele details op in de muziek. De gitaristen strooien namelijk regelmatig met behoorlijk sfeervolle melodielijnen, maar die vallen bij de eerste draaibeurten niet op, omdat de hoofdlijn toch vaak bepaald wordt door keiharde stukken. Het titelnummer is ook zo'n rare aaneenschakeling van sfeer, agressie en perfecte timing.

Ik wil niet zeggen dat de heren het zeker niet misselijke Amoeba overtreffen, maar Lazarus is tot op heden wel het meest grensverleggende werkstuk van de Fransen. Het ene moment bloedmooi en het andere moment hondslelijk, maar toch altijd met elkaar in balans. Feit blijft wel dat we natuurlijk spreken over retestrakke metal, die voor fans van Meshuggah en Hacride zelf een ongekende traktatie zal vormen. Rare jongens, die Fransen, dat dan weer wel.

Tracklist:
1. To Walk Among Them
2. Act Of God
3. Lazarus
4. Phenomenon
5. A World Of Lies
6. Awakening
7. My Enemy

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 30 april 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Hacride - Lazarus
Reactie van Jeroen op 30-04-2009 om 15:30u

Door andere reviewers her en der werd dit album ook al geroemd, maar het klinkt tot nu toe gewoon HARDHARDTAKKEDNGDNG. Ik neem dan maar gewoon aan dat mijn inzicht nog moet komen, dus ik ga 'm nog een paar keer luisteren.

Hacride - Lazarus
Reactie van Greg op 13-05-2009 om 17:26u
Score: 80 / 100

Gitaristen? Ze hebben er maar 1 ;)

Topalbum overigens...moet 'm nog een aantal keer beluisteren eer ik weet of'ie Amoeba overtreft.

Hacride - Lazarus
Reactie van Jeroen op 13-05-2009 om 17:32u

verrek, naja, reken de bassist er ook maar onder dan ;)