Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Horna - Sanojesi Äärelle
Jaar van release: 2008
Label: Debemur Morti Productions

Horna - Sanojesi Äärelle

Horna is sinds 2005 weer flink op dreef. Jaarlijks mochten we sindsdien een nieuw album van deze black metallers ontvangen, zo ook vorig jaar weer. Sanojesi Äärelle is alweer het zevende album van deze band en, geheel zoals verwacht, presenteren deze Finnen ons wederom een duister album, geheel in de stijl die Horna al jaren lang speelt. Sanojesi Äärelle heeft echter wel iets extra’s te bieden, ten opzichte van het vorige werk. Het album telt een speeltijd van maar liefst 85 minuten, verspreid over twee cd’s.

Horna is één van die bands waar je of weg van bent of niets van moet hebben. Een middenweg lijkt er niet te zijn. Veranderingen in hun muziek zijn in de basis lang niet van toepassing geweest, waardoor de band jarenlang een even hoog of laag niveau – afhankelijk van je mening – vast heeft weten te houden. Sanojesi Äärelle is daarop geen uitzondering, ondanks de grote lengte van het album. Lezers die ooit een album van Horna gehoord hebben, die zouden in principe genoeg moeten weten, na het lezen van deze alinea.

Voor de mensen die er nog niet bekend mee zijn, en die zijn er verrassend genoeg nog steeds, een korte toelichting. Horna speelt op Sanojesi Äärelle wederom een oerdegelijk stuk rauwe black metal. Volledig onverstaanbaar voor mensen die de Finse taal niet beheersen, maar dat is de grote charme van de muziek. Mid-tempo gespeeld, met de nodige versnellingen op de juiste momenten en een rauwe, enthousiaste krijs. Daarmee is de muziek van Horna redelijk goed samen te vatten. Bijna catchy melodieën leuken de boel aardig op, op de meeste momenten, wat Sanojesi Äärelle goed luisterbaar houdt. Dat is niet onnodig, want Horna’s muziek is niet één van de meest afwisselende.

Op de tweede cd heeft Horna echter wel iets anders te bieden dan op de voorganger. De muziek heeft hier opeens een aardige verandering ondergaan; melodieuzer, holler van klank en met een vriendelijkere toon. Horna lijkt zich hier te richten op de wat langere nummers, met een bijna sprookjesachtig geluid. Vol schoonheid en tragiek, gezongen met veel emotie. Dit is een kant van Horna die ik nog niet eerder gehoord had, maar mij bevalt hij wel.

Daarmee is Sanojesi Äärelle een album geworden dat wat meer afwisseling kent dan de doorsnee albums van Horna. Voor de rest is het wederom meer van die oer-degelijke Horna-kwaliteit.

Tracklist:

Disc 1
1. Muinaisten Alttarilta (mp3)
2. Verilehto
3. Mustan Kirkkauden Sarastus
4. Katseet
5. Askeesi
6. Sanojesi Äärelle
7. Orjaroihu
8. Risti Ja Ruoska
9. Wikinger
10. Merkuriana

Disc 2
1. Liekki Ja Voima
2. Ruumisalttari
3. Musta Rukous
4. Baphometin Siunaus (mp3)

Score: 76 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 28 februari 2009

Horna - Sanojesi Äärelle
Reactie van Srachex op 28-02-2009 om 17:08u

Leuke review, ik ben het er helemaal mee eens. Dit is een degelijk album, geen verrassende wendigen, gewoon rauwe black metal. Ik wacht echter nog steeds op een vervolg van "Envaatnags Eflos Solf Esgantaavne", want dit is volgens mij het beste album van Horna en tevens ook één van de beste black metal albums ooit uit gebracht!

Horna - Sanojesi Äärelle
Reactie van iron_dennis op 01-03-2009 om 02:31u

Idd je houd van Horna of niet. Ik heb alleen hun 2e lp en die vind ik aardig klinken maar daar heb ik ook genoeg aan. Deze ga ik misschien wel even luisteren.
Wat betreft Finse black metal: Ik vind alleen Archgoat en Satanic Warmaster de moeite waard. Beherit is ook weer bij elkaar maar die zullen hun cult status alleen maar vergooien.

Horna - Sanojesi Äärelle
Reactie van Erik op 01-03-2009 om 11:30u

Ik heb de nieuwe Archgoat kort geleden gehoord, maar daar kon ik echt helemaal niets mee. Doe me dan Horna maar. Ik ben niet zo'n liefhebber van Finse black metal, maar af en toe hoor ik een indrukwekkende band. Sacrilegious Impalement bijvoorbeeld, echt heerlijk spul.

Horna - Sanojesi Äärelle
Reactie van Baldurs Tod op 01-03-2009 om 15:30u

Vergeet Raate en Blood Red Fog niet! Zoals al ongeveer gezegd; Horna is wel best goed spul, maar na één album heb je het wel weer gehoord.

Horna - Sanojesi Äärelle
Reactie van Burzum op 05-03-2009 om 14:14u
Score: 10 / 100


Ha 1 keer niet geschreven door broer en zus, neef en nicht, man en vrouw, tante en oom, vriend en vriendin Erik en Nynke.
Wat zei koopt, koopt hij ook. De afstand tussen Paterswolde en Vries is zeg maar 120 kilometer? Kunnen jullie wel zonder elkaar? Die interview trouwens van Funeral Procession steekt goed in elkaar. Goed gestelde en intressante vragen. Horna vind ik niet zoveel aan.

Gaat meer om broer en zus Erik en Nynke. Die 2 lijken sprekend op elkaar. Alleen hun moeder kan ze niet uit elkaar houden. Maar smaak hebben ze. Tenminste dezelfde smaak.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.