Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Grip Inc. - Power Of Inner Strength
Jaar van release: 1995
Label: Metal Blade Records
Grip Inc. - Power Of Inner Strength
Heavy metal is zo’n veertig jaar oud. De eerste metal-muzikanten waren begin twintig toen ze begonnen en zijn nu in de zestig. De levensverwachting in de Westerse wereld ligt rond de tachtig jaar. Je zou dus denken dat sterfgevallen onder gerenommeerde metalmuzikanten zelden voorkomen. De werkelijkheid is anders. Uit de kalender op de frontpage blijkt al te vaak dat die dag de sterfdatum is van een muzikant en de laatste tijd meldt het nieuws helaas veelvuldig een tragisch overlijden. Dit is dan ook al mijn derde retro review op rij die geïnspireerd is door een recent sterfgeval. Ik hoop dat het voorlopig de laatste keer zal zijn.

Gus Chambers blies op 13 oktober zijn laatste adem uit. Hij is 52 jaar geworden. Chambers begon zijn carrière eind jaren zeventig bij de Engelse punk band The Squad, nam onder meer een album op met Squealer A.D. en was tegenwoordig actief bij Mantra Sect. De beste man is echter vooral bekend van de vier albums die hij opnam met Grip Inc., de groep waar ook de succesvolle producent en gitarist Waldemar Sorychta (Voodoocult, Enemy Of The Sun) en Slayer-drummer Dave Lombardo deel van uitmaakten. Met het debuutalbum Power Of Inner Strength zette de formatie zich in 1995 direct op de kaart. De zang van Chambers houdt het midden tussen een hardcore schreeuw en een thrash brul, en past uitstekend bij de muziek, die meedogenloos maar toch melodieus is.

Door het herkenbare drumspel ligt een vergelijking met Slayer voor de hand, maar Grip Inc. bezit meer groove en doet vooral aan het vroege werk van Machine Head denken. Met dien verstande dat Power Of Inner Strength qua impact en kwaliteit dicht in de buurt komt van het legendarische Machine Head debuut Burn My Eyes, dat een half jaar eerder werd uitgebracht. Het intro Toque De Muerto warmt de luisteraar op met exotische jungle-ritmes. Vervolgens barst de hel los. Het gezelschap vuurt de ene na de andere dodelijke mortiergranaat op je af. De grootste voltreffers zijn Colors Of Death, Hostage To Heaven en Cleanse The Seed, maar elk schot treft zijn doel. Vanzelfsprekend is de plaat feilloos geproduceerd door Sorychta, die laat horen niet alleen achter de knoppen maar ook op de gitaar een meester te zijn.

De navolgende albums zijn wat experimenteler (met tribal ritmes, elektronische snufjes, akoestische gitaren, violen en cello’s) en eveneens de moeite waard. Zo was collega Kristof vier jaar geleden in zijn recensie zeer te spreken over Incorporated, het laatste album van de groep. Hoewel de drie kernleden inmiddels met andere bands aan de slag waren, sloten ze in interviews niet uit dat er ooit nog een nieuw Grip Inc. album zou verschijnen. De vroegtijdige dood van Gus Chambers maakt helaas een einde aan de hoop dat ze weer gezamenlijk de studio in zouden duiken. Daarmee zijn we een uitstekende, onderschatte band kwijtgeraakt.

Tracklist:
1. Toque De Muerto
2. Savage Seas (Retribution)
3. Hostage To Heaven
4. Monster Among Us
5. Guilty Of Innocence
6. Innate Affliction
7. Colors Of Death
8. Ostracized
9. Cleanse The Seed
10. Heretic War Chant
11. The Longest Hate

Score: 85 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 29 oktober 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Grip Inc. - Power Of Inner Strength
Reactie van steelcore op 30-10-2008 om 11:06u
Score: 90 / 100

Geweldig album dit! Met als topper Heretic War Chant!

Grip Inc. - Power Of Inner Strength
Reactie van Quasit op 04-11-2008 om 12:00u
Score: 90 / 100

Briljant ... dit album draait nog regelmatig zijn rondjes in mijn CD-speler

Grip Inc. - Power Of Inner Strength
Reactie van metalfan op 08-11-2008 om 13:59u
Score: 6 / 100

matige plaat

Grip Inc. - Power Of Inner Strength
Reactie van Dave op 16-11-2008 om 15:29u
Score: 95 / 100

Schitterend debuut van een al even schitterende band. Toen ze op Dynamo Open Air '95 (of was het '96?) "Hostage To Heaven" loslieten op de menigte was het kot te klein!! Lombardo zorgde ervoor dat het net Slayer was dat op de planken stond! Later ook nog schitterende shows van gezien met o.a. Lacuna Coil en Skyclad in 't voorprogramma... Gus was een geweldige zanger en een aangenaam mens - RIP brother. Zelfs met Squealer AD nagelde hij het publiek vast aan de PA wanneer ze op 't einde van de set een paar Grip-songs deden. Zonde van zijn vroege dood - en van zijn ondergewaardeerde prestaties als frontman - die gast deed menig thrash/hardcore collega verbleken !!!!!!!!!!!!!!!