Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Jerry Cantrell - Degradation Trip
Jaar van release: 2002
Label: Roadrunner Records
Jerry Cantrell - Degradation Trip
Met ruim 11 miljoen exemplaren verkochte albums, behoorde Alice in Chains tot één van de belangrijke (rock) bands uit de jaren ’90 en maakte samen met bands als Pearl Jam, Nirvana en Soundgarden, deel uit de ‘Seattle Scene’. In 1998 kwam Cantrell met zijn eerste tevens sterke soloalbum ‘Boggy Depot’ aan zetten dat afweek van het donkere geluid van Alice in Chains. Na de dood van zanger Layne Staley, eerder dit jaar, was even stil rondom deze gitarist. Jerry kwam met het nieuwe album ‘Degradation Trip’ echter terug en deed zijn vertrouwen geluid, dreigend, donker en emotioneel, het geluid van Alice in Chains, herleven.

Ondanks het moeizame proces, liet Cantrell iedereen hiermee zien als zanger, gitarist en componist moeiteloos op eigen benen te kunnen staan. Met hulp van bassist Robert Trujillo (Suicidal Tendencies, Ozzy Osbourne) en drummer Mike Bordin (Faith No More, Ozzy Osbourne), nam Cantrell de luisteraar mee op reis naar zijn diepe gevoelens. In dit bijna 73 minuten gedurende album, liet hij zijn verschillende emoties horen waar hij in afgelopen jaren mee geconfronteerd werd. ‘Gone’, een southern-rock nummer met een vleugje blues, was een emotioneel nummer in de sfeer van het album ‘Book of Shadows’ van Zakk Wylde.

So they say with time we slowly heal
I caught a flash of your smile throught the fog of a dream
I'll have a hell of a time, I clearly see
I can't be by your side, I'll see you when I sleep
Now you're gone...gone away
Yeah you're gone...gone away
(uit: Gone)

Het nummer ‘Bargain Basement Howard Hughes’ ging naar mijn idee over de Alice in Chains’ overleden zanger. Een redelijk heavy tevens typisch Alice in Chains’ nummer dat een emotionele tekst bevatte.

Don't deny I did you cold
I broke your trust and lied
Controlling, selfish, gossip abound
Cocaine mouth over mind

Stubborn bastard, hard head knocking
We had our good years, too
Though apart, you're still in my heart
I'd give anything for you

Jerry liet zijn romantische kant zien in het nummer ‘Angel Eyes’ dat een (klein beetje) sarcastische, maar wijze tekst kende. ‘Locked On’ is een ander southern-rock nummer dat ook de sfeer van het eerdergenoemde Zakk Wylde’s album uitademde; een lekker akoestisch nummer. ‘Give it a Name’ was een rock nummer met een vleugje country dat soms als the Beatles klonk.

Ondanks dat sommige nummers als ‘Mother Spinning In Her Grave (Glass Dick Jones)’, ‘Hellbound’, ‘She Was My Girl’ en ‘Spiderbite’, qua muziek redelijk opgewekt waren, was zijn verdriet echter voelbaar. En dat kwam door zijn sombere tevens emotionele teksten waardoor dit album een heel toepasselijke titel kreeg. De ervaring die in dit album verwerkt werd, heeft naar mijn idee geen betere omschrijving kunnen krijgen dan deze twee woorden. Dit 14 tellende nummers-album is slechts de eerste helft van Jerry’s composities die hij in afgelopen jaren geschreven heeft. Ergens in 2003 of misschien dit jaar nog zal de tweede helft uitkomen waar de meeste fans nu reeds op zitten te smachten.

Tracklisting:
1. Psychotic Break
2. Bargain Basement Howard Hughes
3. Anger Rising
4. Angel Eyes
5. Solitude
6. Mother Spinning In Her Grave (Glass Dick Jones)
7. Hellbound
8. Give It A Name
9. Castaway
10. She Was My Girl
11. Chemical Tribe
12. Spiderbite
13. Locked On
14. Gone

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeffry Mulyadi
Toegevoegd: 8 december 2002

Koop dit album in

Meer Jerry Cantrell:

[ Terug naar de Album Reviews ]