Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-01-2021

Shadowkeep - A Chaos Theory
Jaar van release: 2002
Label: Limb Music Products
Shadowkeep - A Chaos Theory
Vergis je niet in de Power Metal-achtige bandnaam, want Shadow Keep (met Scott Higham van Angel Witch achter het drumstel) laat op "A Chaos Theory" een stevig staaltje progmetal horen. Dit is inmiddels het tweede album van de band, die in 1999 opgericht werd om het Britse metal-leger te versterken. Net als de voorganger "Corruption Within" werd ook dit album geproduceerd door Karl Groom (in 'progressieve' kringen natuurlijk bekend als de gitarist van Threshold). Prima werk van de producent overigens, en van de heren én dame voor het boeiende muzikale product dat "A Chaos Theory" geworden is.

Metalliefhebbers die, tijdens het lezen van mijn inleiding, geschrokken zijn van de term 'progmetal' en deze cd bij voorbaat al afgeschreven hebben moeten toch maar even hun oordeel voor zich houden en verder lezen (tenzij je écht een hekel hebt aan het genre), want Shadow Keep gaat lang niet zo vaak op de technische toer als bijvoorbeeld prog-gigant Dream Theater. Shadowkeep is wat dat betreft veel gematigder en valt goed te vergelijken met Queensrÿche ten tijde van geweldige albums als "Operation: Mindcrime" en "Empire". Nu meet ik de band natuurlijk wel af aan twee giganten, wat niet helemaal eerlijk is.
Zanger Rogue Vox (grappige naam) heeft een beetje een kwetsbare stem, maar klinkt echter in sommige passages zo snijdend en scherp als Geoff Tate op z'n best. Geoff Tate-achtige zanglijnen hoor je voor het eerst in het nummer "Seventeen" en worden onder andere erg kundig ingezet in een nummer als "Beware the Signs". Dit nummer, dat van Queensrÿche had kunnen zijn, vind ik verreweg het sterktste nummer van de plaat. Heerlijke zanglijnen en een boeiende constructie!
Eerder vermelde ik al de prima productie, met alle instrumenten op gebalanceerde wijze in de mix, waardoor je de details van de muziek goed kan horen. En dat is toch wel het belangrijkste criterium waar een goed prog-metal album aan moet voldoen. De gitaren klinken lekker krachtig en de drumpartijen mogen er uiteraard ook wezen.
Ik noemde al "Beware the Signs", wat mijn favoriete nummer van "A Chaos Theory" is. Daarnaast zijn ook het eerste nummer "A Distant Paradox" (lekker stevig), "Thorns and a Red Rose" (rustige, hitgevoelige meezinger) en "Chaosgenesis" (een van de progressiefste nummers van het album) van uitstekende kwaliteit.

Daarom is het tweede album van Shadow Keep zeker een relevante release voor dat type liefhebber van progmetal, dat ook de niet-übertechnische benadering, in de vorm van pakkende en compacte songs, kan waarderen. Lezers die zich aangesproken voelen moeten "A Chaos Theory" zeker even aan een luisterbeurtje onderwerpen.

Tracklist:
1. A Distant Paradox
2. Seventeen
3. Beware the Signs
4. Thorns and a Red Rose
5. Believe
6. Atalanta Fugiens
7. A War of Principles
8. Fear and Loathing
9. The Kether's Syndrome
10. A Crack in the Mirror
11. Chaosgenesis
12. Lucifer's Pastime

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 31 oktober 2002

Koop dit album in

Meer Shadowkeep:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Shadowkeep - A Chaos Theory
Reactie van Jeroen op 07-04-2007 om 18:43u
Score: 86 / 100

Geweldige schijf. Helaas enorm ondergewaardeerd, maar absoluut de moeite waard. In mijn optiek één van de beste Engelse metalbands.