Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Sebastian Bach - Angel Down
Jaar van release: 2007
Label: Caroline Records
Sebastian Bach - Angel Down
Bach is back! Ok, dat is vast geen originele openingszin van een review van deze plaat, maar dat kan me niets schelen. Sebastian Bach leerde ons immers rebels te zijn, doormiddel van een nummer als Youth Gone Wild, in de glorietijd van de band waarmee hij bekend werd: Skid Row. Jaren nadat hij die band verlaten heeft timmert hij nog altijd aan de weg als muzikant. Hij heeft het ook op Broadway geprobeerd, en ik geloof dat hij hier en daar ook wel eens een metalnummertje heeft uitgebracht, maar nu is hij terug met z'n eerste noemenswaardige plaat sinds Skid Row: Angel Down.

Ondanks zijn lange afwezigheid is Bach's stem nog als vanouds. Nou ja, meestal. Soms krijst hij net te hard, zoals in de openingszinnen van titelnummer Angel Down. Daar is duidelijk dat de tand des tijds toch ook wat aan zijn stembanden wist te knagen. Zodra hij echter normaler zingt is het echt de Bach die we kennen uit de hoogtijdagen van Skid Row. Ook de gevoelige (semi)ballads liggen Bach nog altijd goed, zoals afsluiter Falling Into You. Jammer dat er dan ook nog zo'n zeiknummer als Stuck Inside op staat. Gelukkig is er een nummer als You Don't Understand om dat te compenseren. Dat is dan weer old school metal zoals Bach het vroeger ook maakte.

Wat is nu het grote geheim achter deze plaat? Producer Roy Z. Eerder al was hij het die de carrières van Bruce Dickinson en Rob Halford uit het slop haalde, nu levert hij met Sebastian Bach ook een plaat van formaat af. Naast dat Z. het album produceert schrijft hij ook mee aan enkele nummers. Tevens bestaat de begeleidingsband van Bach uit wat mensen die ook met Rob Halford en Roy Z. samenwerkten, namelijk gitarist Mike Chlasciak en drummer Bobby Jarzombek. Zij worden bijgestaan door topbassist Steve DiGiorgio en gitarist Johnny Chromatic. Dit alles levert een plaat op waar ook best "Skid Row" op de voorkant had kunnen staan, als opvolger van Slave To The Grind.

Voorop de hoes prijkt overigens een sticker, waarop kenbaar wordt gemaakt dat Axl Rose ook meedoet op dit album. Het is dan ook niet zo vreemd dat als track 3 begint, je spontaan een Guns n' Roses-gevoel krijgt van de gitaarriffs. Als Axl dan z'n bek opentrekt is het gevoel helemaal compleet. In totaal doet Rose mee op drie nummers, waaronder ook een cover van Aerosmith's Back in the Saddle. Die tekst is natuurlijk op zowel Bach als Rose uitstekend van toepassing. Als Axl Rose nu eens Bach's band en producer inhuurt om zijn Chinese Democracy af te maken, dan hoeft het ook geen jaren meer te duren voordat die plaat uitkomt.

Skid Row zelf bracht eerder dit jaar het redelijke Revolutions Per Minute uit, maar eerlijk is eerlijk, deze plaat van Sebastian Bach is beter. Bach is back.

Tracklist:
1. Angel Down
2. You Don't Understand
3. Back in the Saddle
4. (Love Is) a Bitchslap
5. Stuck Inside
6. American Metalhead
7. Negative Light
8. Live and Die
9. By Your Side
10. Our Love Is a Lie
11. Take You Down with Me
12. Stabbin' Daggers
13. You Bring Me Down
14. Falling into You

Score: 82 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 4 december 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]