Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Sebastian Bach - Give 'Em Hell
Jaar van release: 2014
Label: Frontiers Records

Sebastian Bach - Give 'Em Hell

Sinds meestervocalist Sebastian Bach zich weer helemaal op de harde muziek heeft gestort in 2006, heeft hij twee ijzersterke albums uitgebracht waarvan met name Kicking And Screaming van drie jaar terug een geweldige indruk heeft achtergelaten. Dat trucje probeert hij te herhalen op zijn nieuwste plaat Give 'Em Hell en daarbij krijgt hij hulp van een getalenteerd team. De productie is wederom in handen van Bob Marlette en de musici bestaan uit niemand minder dan Duff McKagan (Guns N' Roses, Velvet Revolver), John 5 (Marilyn Manson, Rob Zombie), Steve Stevens (Billy Idol), Devin Bronson (Pink) en Bobby Jarzombek (Halford). Het is op papier een indrukwekkend gezelschap, maar in de praktijk weet het de hoge verwachtingen op Give 'm Hell slechts deels waar te maken.

Hoewel je het niet zou zeggen wanneer je de bruisende puberale promotiefilmpjes van zanger Sebastian Bach voor zijn nieuwe plaat Give 'Em Hell bekijkt, beginnen de jaren nu toch echt wel te tellen. Zijn kenmerkende hoge uithalen zijn nog krachtig, maar je hoort duidelijk dat zijn stem achteruit is gegaan. Het neigt af en toe zelfs naar het nasale en dat maakt van enkele songs op deze nieuwe schijf geen prettige luisterervaring. De vreselijke afsluiter Forget You is bijvoorbeeld zo een nummer dat je zo snel mogelijk weer wil vergeten. Niet alleen Bachs stem laat hem hier in de steek, ook het lied is van een erg matige kwaliteit. Het geldt helaas voor meerdere songs dat ze niet echt memorabel zijn door bijvoorbeeld een gebrekkig refrein, of als geheel niet echt interessant zijn. Die heerlijke rock-'n-roll groove die zo rijkelijk aanwezig was op voorganger Kicking And Screaming is helaas minder vaak terug te vinden op dit nieuwe album.

Toch bevat Give 'Em Hell een aantal zeer fijne lichtpunten. Zo zijn er een aantal mooie ballads te vinden in de vorm van Had Enough en vooral ook het mooie ingetogen Rock N Roll Is A Vicious Game. Tussen het stevigere materiaal vallen Taking Back Tomorrow en Gun To A Knife Fight in positieve zin op. Taking Back Tomorrow schittert door bijvoorbeeld strakke gitaren en een heerlijke ritmesectie. Bovendien toont het dat, ondanks dat het minder wordt, Sebastian Bach nog altijd over een geweldig paar stembanden beschikt.

Qua stijl is er weinig verschil tussen dit nieuwe Give 'Em Hell en Kicking And Screaming van een aantal jaren geleden, maar helaas maakt dit nieuwe werk niet zo een verpletterende indruk als diens voorganger. Desalniettemin bevat deze plaat een aantal aardige songs die trouwe fans zeker niet teleur zullen stellen.

Tracklist:
1. Hell Inside My Head
2. Harmony
3. All My Friends Are Dead
4. Temptation
5. Push Away
6. Dominator
7. Had Enough
8. Gun To A Knife Fight
9. Rock N Roll Is A Vicious Game
10. Taking Back Tomorrow
11. Disengaged
12. Forget You

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 22 april 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Johnny op 23-04-2014 om 07:35u

Begin 90 nog gezien in de Rijnhal te Arnhem met Skid Row, ze hadden toen net een enorme succes. Hun opvolger kocht ik ook, maar helaas toen kwam de grunge en Skid Row en zo velen werden weggevaagt. Jammer ze waren toen veel belovend. Solo ken ik hem niet en heb er ook geen behoefte meer aan.

Reactie van enchant op 23-04-2014 om 20:58u

Als we heel eerlijk moeten zijn heeft Skid Row aardig weten te scoren met een popdebuut dat enkele klassiekers, maar minstens evenveel vullertjes kende. De rol van het destijds explosief groter wordende MTV mag echter niet onderschat worden. Slave to the Grind was dan een absolute wereldplaat, maar Subhuman Race was toch echt een héél mager beestje met een verschrikkelijk slechte overall sound. Ik denk niet dat de grunge daar veel mee te maken had, want dat wordt altijd als excuus aangehaald. In realiteit is grunge nooit zo groot geweest als men nu beweert. OK, Soundgarden, Nirvana en Pearl Jam hadden enkele (middel)grote hits, maar er zijn toch écht maar weinig mensen die vijf grungebands weten op te noemen. Zooo groot was die "hype" dus toch niet hoor... Enfin...
Solo lukt het Bach niet in de buurt te komen van STTG, en Skid Row heeft ook maar een half goed album uitgebracht met Solinger als vocalist.
Niettemin koopt deze jongen dit album maar weer. Waarschijnlijk tegen beter weten in. ;-)

Reactie van Johnny op 24-04-2014 om 08:35u

@enchant. Inderdaad je kunt grunge de schuld geven, maar toen die opkwam was het met vele groepen snel gedaan. Schuld is het eigenlijk niet, eerder de opkomst. Je kunt je afvragen of ze zonder de opkomst van de grunge ook niet minder populair waren geworden. Echter bv Motorhead en AC/DC zijn toch beroemd gebleven. Queennsryche hebben toen hun stijl aangepast met het gevolg van dien (ben ook afgehaakt). Ik vond overigens Subhuman Race niet slecht, maar kon hem ook niet goed plaatsen. Zij hadden net zoals bv Queensryche de doorbraak voor handen, maar het is toch anders gelopen. Terwijl Motley Crue die toen ook afgeschreven was het nog erg goed doet in de USA

Reactie van appie op 28-04-2014 om 21:41u

wat heavy metal in de jaren 90 de das om deed qua populariteit was niet de grunge maar de grunt