Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Velvet Revolver - Libertad
Jaar van release: 2007
Label: Sony BMG
Velvet Revolver - Libertad
We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar het tweede Velvet Revolver-album Libertad ligt eindelijk in de winkel. Ten tijde van het debuut Contraband zette ik vooral mijn vraagtekens bij zanger Scott Weiland. Waarom zadelden Slash, Duff McKagan en Matt Sorum, die allen hun hoogtijdagen beleefden bij Guns Ní Roses, zich op met deze notoire verslaafde, die zowel op plaat als op de bŁhne een matige indruk achterliet?

Waarschijnlijk was het gewoon een kwestie van wennen, en dan vooral aan het feit dat Velvet Revolver nŪet Guns Ní Roses is. Inmiddels bevalt de zanger mij namelijk een stuk beter. Onlangs was op Fields Of Rock al te horen dat hij toch heel behoorlijk kan zingen en op Libertad is dat niet anders.

Zoals de titel al doet vermoeden is Ďvrijheidí het thema op dit album. De oorsprong hiervan ligt in de immer woedende ruzies met de grote mannen binnen de muziekindustrie. Toch staan er ook hele persoonlijke teksten op en dan vooral van Scott Weiland, die het nummer For A Brother schreef voor Ė het laat zich raden Ė zijn broer, die overleed aan een overdosis toen de band in de studio zat om de nummers op cd te zetten.

Libertad begint met de vlotte rocker Let It Roll, dat wordt gekenmerkt door een simpele, maar doeltreffende riff, een wilde solo en een memorabel refrein. Dat laatste geldt overigens wel voor meer songs en hieruit blijkt dat de heren het zowel muzikaal als tekstueel nog steeds in de vingers hebben. Het nummer American Man doet qua sfeer wel wat aan het werk van The Doors denken, totdat Slash zijn gitaar nog maar eens laat wenen zoals alleen hij dat kan. Vanzelfsprekend is het niet het laatste hoogstandje van deze meestergitarist op deze schijf.

Wat mij nog het meest aan Libertad bevalt is de verscheidenheid onder de nummers. Zo is The Last Fight een regelrechte classic rock-song en She Builds Quick Machines een meer punkrockachtig nummer. De plaat bevat een aantal lekkere rechtdoorzee rocknummers en tenslotte staat er in de vorm van ELOís Canít Get You Out Of My Head een puike cover op.

Velvet Revolver is in drie jaar tijd duidelijk gegroeid en dat heeft geresulteerd in een veelzijdige plaat die het debuut op alle vlakken overtreft. Dat de band ooit zo groot wordt als Guns Ní Roses is uiterst onwaarschijnlijk, dat ze muzikaal stukken beter zijn dan de meeste bands een understatement.

Tracklist:
1. Let It Roll
2. She Mine
3. Get Out The Door
4. She Builds Quick Machines
5. The Last Fight
6. Pill, Demons & Etc.
7. American Man
8. Mary Mary
9. Just Sixteen
10. Canít Get It Out Of My Head
11. For A Brother
12. Spay
13. Gravedancer

Score: 84 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 23 juli 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Velvet Revolver - Libertad
Reactie van vince op 25-07-2007 om 09:18u
Score: 90 / 100

geweldige plaat jammer dat iedereeen zo licht te zeiken over die zanger zo slecht is ie echt niet hoor

Velvet Revolver - Libertad
Reactie van Hanzel op 26-07-2007 om 23:19u
Score: 60 / 100

Dit voegt dus echt niets toe. Geen enkele uitschieter, tamme, saaie en overbodige plaat.

Velvet Revolver - Libertad
Reactie van TenTonHammer op 29-07-2007 om 20:36u
Score: 90 / 100

Axl en co zullen met een zeer straffe "Chinese Democrazy" op de proppen moeten komen om de twee Velvet cd's te overtreffen!
Gelukkig heeft hij nog enkele jaren de tijd... :-)

Velvet Revolver - Libertad
Reactie van janneman op 19-08-2007 om 01:01u
Score: 10 / 100

wat een kut plaat en oersaai

Velvet Revolver - Libertad
Reactie van enchant op 28-04-2010 om 16:13u
Score: 70 / 100

Vind dit ook maar een vlakke plaat, en weet mij ondanks meerdere luisterbeurten nog steeds niet te boeien. Niet echt slecht, maar verre van goed...