Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Throne Of Katarsis - An Eternal Dark Horizon
Jaar van release: 2007
Label: Candlelight Records
Throne Of Katarsis - An Eternal Dark Horizon

Op het moment van schrijven ligt het debuutalbum van dit Noorse tweetal al enkele weken in de schappen. Samen met drummer Vardalv heeft Grimnisse (onder andere bekend van Thundra) een alleraardigst album weten te creëren. De luisteraar krijgt hier een stukje black voorgeschoteld wat in het verlengde ligt van Noorse black metalbands uit het begin van de jaren ’90. Mijn verwachting dat Throne Of Katarsis met An Eternal Dark Horizon slechts een kopie van enkele klassiekers neerzet bleek niet te kloppen. De band weet een eigen draai te geven aan toch al redelijk uitgemolken thema’s als natuur en de dood.

Vanaf het hoesje springen de clichés je tegemoet. Een gewapende Grimnisse, die door de Noorse, winterse bossen doolt, doet vermoeden dat we hier niet te maken hebben met een bijzonder originele band. Voor een deel klopt dit inderdaad en schotelt Throne Of Katarsis ons rechttoe rechtaan, Noorse black metal voor. De band weet dit echter af te wisselen met catchy melodieën en sfeervolle onderbrekingen. Het nummer Funeral Moonlight is hier een goed voorbeeld van. Na de rustige, sfeervolle passages raast Throne of Katarsis weer op een hoog tempo verder, waardoor je regelmatig op het puntje van je stoel zit.

Dit album wint dan misschien niet de originaliteitsprijs, maar een winnaar is het weldegelijk. Erg opvallend aan dit album is de zang. Grimnisse weet hiermee zwaarmoedige sferen te creëren, die afgewisseld worden door felle uithalen. Op enkele zeldzame momenten gebruikt hij zijn stem op een manier die ik alleen Shining’s Kvarforth heb horen hanteren, om vervolgens weer terug te vallen op een schreeuw die erg typerend is voor enkele Noorse bands. Verder mag ook de samenwerking tussen beide bandleden genoemd worden. Vardalv’s drumwerk legt een solide basis waarop Grimnisse kan voortborduren met zijn uitstekende gitaarspel.

Al met al is Throne Of Katarsis er met An Eternal Dark Horizon in geslaagd een album te creëren dat bij de meeste black metalfans in de smaak zal vallen. Mijn aandacht heeft de band zeker.

Tracklist:
1. Funeral Moonlight
2. Under Guds Hud
3. Symbols Of Winter
4. Nattaander
5. An Eternal Dark Horizon

Score: 75 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 25 maart 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]