Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Throne Of Katarsis - Helvete - Det Iskalde Mørket
Jaar van release: 2009
Label: Candlelight Records

Throne Of Katarsis - Helvete - Det Iskalde Mørket

Het Noorse Throne Of Katarsis bracht twee jaar geleden hun debuut An Eternal Dark Horizon uit. An Eternal Dark Horizon was een fijn stukje Noorse black van de klassieke soort, die gemakkelijk in het gehoor lag en niet al te veel diepgang te bieden had. Veel catchy melodieën, raaswerk en sfeervolle onderbrekingen. Met hun tweede album Helvete - Det Iskalde Mørket, laat Throne Of Kataris horen ook nog andere dingen te kunnen.

Helvete - Det Iskalde Mørket lijkt in vrij weinig aspecten op zijn voorganger. Waar het vorige album een hele luchtige toon had, is deze langzaam en zwaarmoedig van toon. In nummers van doorgaans tien minuten of langer, zet dit tweetal een heel volwassen muziekstuk uiteen, dat in tegenstelling tot andere zwaarmoedige muziek, een hele prettige luisterervaring biedt. Zo af en toe wordt de toon wel iets opgewekter, zoals Throne Of Kataris in The Darkest Path laat horen. Galmende zang en langzame, melodieuze black metal zorgen voor een aangename onderbreking in de sleur van de rest.

The Darkest Path lijkt een lichte omslag in de muziek teweeg te hebben gebracht, aangezien het luchtige van het eerste album, in de tweede helft van Helvete - Det Iskalde Mørket wat meer doorklinkt. Er wordt meer met melodie gespeeld, Grimnisse schreeuwt wat enthousiaster dan voorheen, er zit meer tempo in de nummers en ook wat bombastische drumgeluiden doorklinken, die het geheel op een positieve manier opleuken. Het enige waar ik minder over te spreken ben, is het al te veel herhalen van sommige melodieën en andere zaken. Hierdoor krijgt dit album op enkele momenten iets heel repetitiefs, wat een album met deze sfeer eigenlijk niet kan hebben.

Over het algemeen ben ik over de tweede helft van het album het meest positief, maar over de gehele linie is het prima werk. Een aardige stap voorwaarts voor Throne Of Katarsis; een volwassener geluid en weinig verbeterpunten. Het niveau van enkele andere Noorse nieuwelingen halen ze bij lange na niet, maar aan de wat ingekakte Noorse scene, weten ze een hele positieve noot te geven. Het wordt wel weer eens wat met dat land!

Tracklist:
1. The Winds Of Blasphemy
2. Lysets Endeligt
3. The Darkest Path
4. Det Iskalde Mørket
5. Summoning The Horns

Score: 78 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 20 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Throne Of Katarsis - Helvete - Det Iskalde Mørket
Reactie van iron_dennis op 21-02-2009 om 05:40u

Ik ben zeer benieuwd naar deze schijf.

Throne Of Katarsis - Helvete - Det Iskalde Mørket
Reactie van samson op 21-02-2009 om 14:31u

Klinkt goed.