Pit
Enquête

Welke gemaskerde of geschminkte artiest ziet er het gaafst uit?

Alice Cooper
Behemoth
Buckethead
Carach Angren
Cradle Of Filth
Dimmu Borgir
Ghost
Gwar
Heilung
Hell
Immortal
Imperial Triumphant
King Diamond
Kiss
Lordi
Mayhem
Mgła
Mortiis
Mudvayne
Mushroomhead
Powerwolf
Satyricon
Slipknot
Turisas
een andere uitgedoste act, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 februari:
 • Bullet For My Valentine, Jinjer en Atreyu
 • Life Of Agony en Prong
 • 2 februari:
 • An Evening With Knives en Der Mancha Red
 • For I Am King en Another Now
 • 3 februari:
 • Faceless Entity en Morvigor
 • For I Am King
 • Grind Over Den Haag
 • Harakiri For The Sky, Schammasch en Groza
 • Undawn, Grown Cold en Reality Spill
 • Wormrot en Cnnctn Lst
 • 4 februari:
 • Drachten Deathfest
  met o.a. Pestlence, Cancer, Master en Wormrot
 • Dying Fetus, Nasty, Frozen Soul en Cabal
 • Harakiri For The Sky, Gaerea en Schammasch
 • Scumbash
 • 5 februari:
 • For I Am King, Another Now en Reformist
 • Kataklysm, Soilwork en Wilderun 
 • Leprous, Monuments en Kalandra
 • Slapshot, Death Before Dishoner, Risk en American War Machine
  1 maart:
 • Brutus, Psychonaut en Doodseskader
 • Electric Callboy
Kalender
Vandaag jarig:
 • Marco Kautonen (Sethian) - 46
 • Oliver Grbavac (Fleshcrawl) - 41
 • Ron Welty (The Offspring) - 52
 • Urs Fischer (Felony) - 49

Vandaag overleden:
 • Jon Zazula (Megaforce Records) - 2022
Review

Absu - Tara
Jaar van release: 2001
Label: Osmose Productions
Absu - Tara
Absu leverde altijd al goede platen af, maar "Tara" is mischien wel het beste werkje dat de band sinds haar oprichting geproduceerd heeft. De heren hebben aan hun vierde opus erg veel werk gehad, dat is duidelijk. Niet alleen muzikaal, maar ook lyrisch en conceptueel. Dit is werkelijk een van de meest verzorgde albums die ik in mijn tijd in handen heb gekregen en zo'n album als dit herinnert me er weer aan dat cd-kopers toch echt wel iets beters te doen hebben dan achter de computer zitten en naar een nietszeggende MP3-lijst te kijken!
Het boekje (of liever boek) staat vol met uitgebreide teksten over allerhande elementen van de Keltische geschiedenis en mythologie die aan bod komen in de teksten van de composities, prachtig artwork, mooie foto's van de bandleden en een verklarende woordenlijst. Zelfs de dankbetuigingen beslaan enkele pagina's. Aangezien de muziek ook van erg hoog niveau is, mag dus wel even gezegd worden dat je flink waar voor je geld krijgt.

De agressieve composities die een mix van Thrash en Black Metal vormen worden erg strak uitgevoerd en met name de fenomenale drums van Proscriptor zijn tegelijk een genot en een marteling voor je oor. De nummers zitten bomvol gave riffs (vooral in "She Cries the Quiet Lake") en de heren laten nog meer dan op de vorige albums merken dat, wat betreft Metal, vooral de oude Thrash bands van de jaren '80 grote invloed hebben op hun muziek. Veel nummers kennen een climatisch refrein dat erg krachtig gebracht wordt door middel van een combinatie van extra harde drums en meervoudige vocalen; dit komt vooral goed naar voren in nummers als "From Ancient Times" (PRAISE - the ancient times! AS EARTH - equates their end! COMMAND - the ancient times.) en "Vorago". Geweldig effect waardoor je na enkele luisterbeurten strijdlustig meebrult.

Absu zorgt ook voor een waar 'you are there-gevoel' door enkele leuke details, zoals wapengekletter als einde voor "A Shield With an Iron Face" en heksengelach in het nummer dat de award voor meest oncommerciele songtitel van 2001 krijgt: "The Cognate House of Courtly Witches Lies West of County Meath". Dit soort details zijn een waardevolle aanvulling op de muziek en verzekeren een boeiende luisterervaring.
Hoogtepunt van "Tara" is voor mij het lange "Stone of Destiny", een slepend midtempo nummer met zeer merkwaardige zuivere zang. Andere nummers die er uitspringen zijn... alle andere nummers!

Als laatste raad ik aan om goed op te letten, want er zijn ergens gastvocalen van leden van Azazel's Torch, Melechesh en 10 Kingdoms in de muzikale slachting terug te vinden. In plaats van te eindigen met een wel heel erg voor de hand liggende conclusie, haal ik liever een toepasselijke tekst aan die ik in het boekje vond: "Tara's apex shall prove subjagation among all that exists - Everyone Else Dies!"

Tracklist:

1. Tara
2. Pillars of Mercy
3. A Shield With an Iron Face
4. Manannan
5. The Cognate House of Courtly Witches Lies West of County Meath
6. She Cries the Quiet Lake
7. Yrp Lluyddawe
8. From Ancient Times (Starless Skies Burn to Ash)
9. Four Crossed Wands (Spell 181)
10. Vorago (Spell 182)
11. Bron (of the Waves)
12. Stone of Destiny (...for Magh Slecht and Ard Righ)
13. Tara (Recapitulation)

Score: 94 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 3 juli 2002

Absu - Tara
Reactie van Chevalric op 26-11-2002 om 08:46u
Score: 90 / 100

Ik vind dit ook een fantastische cd. er is 1 nummer bij die ik er een beetje uit vind springen (volgens mij is dat nummer 4 :-) is alweer tijdje geleden hoor). Er wordt zon 2 minuten lang bombastisch opgebouwd naar een climax. gelukkig is die climax ook fenomenaal, want helaas zijn er genoeg bandjes die een mooi opbouwend nummer brouwen, en er vervolgens een beetje standaard, holle zang achteraan gooien... zonde... tog een dikke 90 voor Absu!!!

Absu - Tara
Reactie van Morgorath op 27-02-2003 om 22:29u
Score: 95 / 100

Absu weet toch wel weer eens een meesterwerk te maken. Nummer 12 staat al in mijn top 10 beste BMnummers aller tijden!! (wat een snelheid bij de dubbele bas, kan toch nog niet tippen aan Krisiun :-) Een zeer geslaagd album en zeker de moeite waard om te kopen!

Absu - Tara
Reactie van Soulcollecter op 22-05-2003 om 01:19u
Score: 85 / 100

Geweldige cd! Tara was mijn opening naar Absu en ik was vrijwel meteen verkocht. Ik vind de muziek altijd erg opzwepend en kan moeilijk stil zitten als het op staat. Favo nummers zijn Mannanan en Pillars of Mercy

Absu - Tara
Reactie van Een_Metalfan op 12-06-2003 om 00:09u
Score: 100 / 100

Absu wordt gewoon beter met elk album dat ze uitbrengen. Dit meesterwerkje is dan ook het beste wat van deze band te krijgen is. Fantastisch drumwerk en strakke composities maken Absu een genot om naar te luisteren. Tara doet absoluut verlangen naar meer!

Absu - Tara
Reactie van Een_Metalfan op 28-02-2004 om 11:23u
Score: 88 / 100

Dit is nu black metal waar je voor bezwijkt, willen of niet. Gecontroleerde chaos met supertechnische drums en gitaren. Het image en de achtergronden van hun ideologieën kunnen wel wat subtieler en minder theatraal, maar voor de rest, niets dan lof voor Absu.

Absu - Tara
Reactie van Roy op 08-10-2005 om 00:52u
Score: 85 / 100

Absu is een van mijn favoriete bands,maar in tegenstelling tot de rest v/d personen die hier gepost hebben vindt ik dit album lang niet zo goed als Sun Of Tipharet of Third storm of Cythraul. Alle nummers zijn snel en vaker inwisselbaar. Het is een verademing als het enige trage nummer op de cd voorbijkomt. Niettemin een goeie cd. En Proscriptor is een v/d beste drummers ter wereld. Hij vult alles op. Alleen naar zijn drumwerk luisteren is al een genot. Ben blij dat ik ze 2 keer live heb mogen aanschouwen.

Absu - Tara
Reactie van satyr op 20-10-2006 om 10:08u
Score: 90 / 100

dit is idd een uitstekend album ook al vind ik ook dat er wel wat meer tragere nrs mochten opstaan maar dit gaat de pret niet bederven! songs zoals nr4,5 en 12 zyn echt over de top :p

Absu - Tara
Reactie van Basstard Bomber op 18-11-2006 om 07:07u
Score: 99 / 100

Lang ben ik bezig geweest met het zoeken naar de perfecte mix van trash en black... En met het album Tara krijg ik die wens! Wat een knaller van een album is dit geworden. Ook het oudere werk knalt maar hier merk ik jaren lange ervaring van deze gasten, hoe ze de riffs op en neer laten schieten over hun

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.