Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Mendeed - The Dead Live By Love
Jaar van release: 2007
Label: Nuclear Blast Records
Mendeed - The Dead Live By Love
Een mix van thrash en melodische death. Niks nieuws natuurlijk, maar wat Mendeed op The Dead Live By Love laat horen is niet alleen verrassend, het is ook érg goed.

Laten we eens beginnen te stellen dat de heren van Mendeed welhaast pepers in de reet moeten hebben. Amper een jaar na het overweldigende This War Will Last Forever keren de Schotten terug met een verbluffende opvolger.

Trivium en vooral Children Of Bodom zijn bands waar Mendeed anno 2007 makkelijk mee kan worden vergeleken. Als je niet beter wist zou je zweren dat Burning Fear is ingezongen door Alexi Laiho. Ook de melodie van de populaire Finnen keert op The Dead Live By Love veelvuldig terug. De solo’s en pakkende refreinen lijken dan weer van Trivium te zijn geleend.

Is The Dead Live By Love dan een kopie van het werk van deze twee bands? Nee, dat zeker niet. Mendeed slaagt erin om de invloeden samen te voegen met voldoende eigen inbreng. Zanger David Proctor wordt vaak vocaal bijgestaan door bassist Chris Lavery, die eveneens over een imponerende stem beschikt. Deze afwisseling heeft een verrassende uitwerking. Bovendien gaat in vrijwel elke song leadgitarist Steven Nixon volledig uit z’n plaat met een soepele solo.

Was This War Will Last Forever al een erg goed album, The Dead Live By Love is op alle vlakken de overtreffende trap. De Schotten zijn in korte tijd overduidelijk gegroeid en lijken buitengewoon goed met hun instrumenten overweg te kunnen, wat nieuwsgierigheid opwekt hoe de heren het er live vanaf brengen. Met de composities van de songs en de afwisseling is in ieder geval niks mis. Een dikke pluim voor dit kwaliteitsalbum en nog één voor de vlugge levertijd.

Tracklist:
1. Burning Fear
2. The Fight
3. The Dead Live By Love
4. Fuel The Fire
5. Gravedigger
6. Our War
7. Blood Brothers
8. Through Dead Eyes
9. Reload 'N' Kill
10. Take Me As I Am
11. It's Not Over Yet
12. Thirteen

Score: 90 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 10 februari 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mendeed - The Dead Live By Love
Reactie van Kees op 10-02-2007 om 23:02u

Als voorprogramma van Napalm Death in de effenaar vond ik het een saaie en inspiratiloze bedoeling.

Mendeed - The Dead Live By Love
Reactie van johan op 11-02-2007 om 01:48u
Score: 75 / 100

aardig maar ze halen de kwaliteit van cob bij lange na niet en die punten liggen ook op de 90 en de nieuwe albums op de 85, vandaar dat dit punt toch naar mijn mening iets te hoog uitkomt.

Mendeed - The Dead Live By Love
Reactie van behemoth666 op 12-02-2007 om 16:16u
Score: 90 / 100

mee eens, ik heb ze 2 jaar geleden ofzo in het voorprogramma van Avenged Sevenfold (die ik zelf toen gemist heb vanwege de laatste trein richting het zuiden) gezien en ik moet zeggen dat het één van de beste en strakste metal acts was die ik ooit gezien heb. echt overweldigend goed en energiek speelden ze toen.

Mendeed - The Dead Live By Love
Reactie van tim op 14-02-2007 om 23:14u
Score: 85 / 100

Oei dat concert int voorprogramma van A7X was inderdaad masterlijk! A7X speelde zelf die avond behoorlijk kut, en het geluid zoog ook echt dus je hebt er weinig aan gemist. Overigens stond ook het Nederlandse BlindSide int voorprog en dat was ook enorm strak... maar het oude werk van Mendeed vind ik overigens wel lekkerder dan die nieuwere melodische albums...