Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-08-2020

Interview: Mendeed
Met Chris Lavery
Door Edo
Geplaatst in februari 2007

Het Schotse Mendeed klopte vorig jaar al ferm op de deur met het sterke This War Will Last Forever, en het magistrale nieuwe album The Dead Live By Love ligt ook alweer in de schappen. De hoogste tijd dus om de heren aan het woord te laten. Maar zo snel als de band klaar was met het schrijven van The Dead Live By Love, zo kort zijn de antwoorden van bassist Chris Lavery. Enfin, met zo’n dijk van een plaat nieuw op z’n palmares is hem dat vergeven.

Mendeed

Om te beginnen een vraag die je waarschijnlijk veelvuldig zal moeten beantwoorden: hoe is het mogelijk om twee complete albums in zo'n kort tijdsbestek af te leveren? Schrijven jullie zo snel of staan er een paar leftovers van This War Will Last Forever op The Dead Live By Love?

We schrijven behoorlijk snel! Niet lang na de release van This War… zijn we begonnen met het schrijven van The Dead… en zijn we de studio ingedoken.

Nog even over het vorige album. This War Will Last Forever is uitgebracht met twee verschillende hoezen. Waarom was dat?

In Groot-Brittannië was de plaat al een tijdje uit. We hadden niet het idee dat de eerste cover aansloeg dus hebben we voor de Europese release een nieuwe laten ontwerpen.

Het journalistenvolk is doorgaans zeer positief over het nieuwe album. Met welke gevoelens zaten jullie in de studio en hoe kijk je terug op het hele proces en het eindresultaat?

Mendeed - The Dead Live By LoveWe hadden een geweldige tijd toen we het album schreven. Iedereen had zoveel ideeën en invloeden en dat heeft er voor gezorgd dat er uiteindelijk een paar uitstekende metalsongs op de plaat zijn beland. Tevens zijn we stuk voor stuk gegroeid wat betreft het bespelen van onze instrumenten, waardoor de muziek op The Dead... een stuk technischer is dan in het verleden.

Er zijn een hoop verschillende stijlen in jullie muziek terug te vinden. Wat waren de bands waar jullie mee opgroeiden?

We zijn allen beïnvloed door veel verschillende bands. Zoals de meeste bands zijn we opgegroeid met Maiden en Metallica. Daarnaast houden we allemaal van de wat nieuwere bands als Dragonforce en Lamb Of God.

En wie is de Children Of Bodom-fan?

Iedereen! Haha, we fucking love that band!

The Dead Live By Love is een erg agressief, doch melodisch album. Is het precies geworden wat jullie voor ogen hadden?

Ja, we wilden meer melodie dan in het verleden en toch die agressieve, heavy sound behouden. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn.

Zijn de teksten, net als op jullie vorige werk, geschreven door David?

Ja, David heeft alle teksten voor zijn rekening genomen.

Gaan die wederom over zaken als oorlogen en terroristen?

Verschillende zaken in het leven hebben David beïnvloed. Hij heeft alle shit van de laatste twee jaar op papier gezet en geprobeerd om er iets van te maken.

Waar is Mendeed erg goed in?

Het nuttigen van grote hoeveelheden bier en Jagermeister zonder er aan onder door te gaan!

Jullie komen uit Dumbarton, Schotland. Hoe moeilijk is het om een voet tussen de deur te krijgen als je uit zo’n gehucht komt en er is zoveel concurrentie in Groot-Brittannië?

In het begin was het erg moeilijk. Het grootste probleem was dat we altijd veel moesten reizen om ergens te komen waar er een markt was voor onze muziek. Uiteindelijk is dat gelukt.

Mendeed

Jullie staan in augustus op Wacken Open Air. Dat festival geniet veel aanzien in Nederland en staat te boek als misschien wel het ultieme metalfestijn. Je zal ongetwijfeld erg uitkijken naar dat optreden, maar zie je het ook als het belangrijkste Mendeed-optreden tot nu toe of is het voor jullie niet anders dan een ander festival?

Het is al heel lang onze droom om een keer op Wacken te spelen. Het zal dus een zeer belangrijke dag en optreden worden voor ons!

Mendeed heeft veel getoerd in 2006, maar voornamelijk in Groot-Brittannie en Ierland. Jullie zitten sinds kort bij een nieuwe booking agency. Betekent dit dat jullie meer shows zullen doen op het Europese vasteland?

We zijn druk bezig met het plannen van een tour. Zoals je al zei staan we dit jaar op Wacken en hopelijk komen daar nog een aantal festivals bij.

Als je één band zou mogen kiezen om mee op tournee te gaan…

Maiden!

Tot slot. Zal het volgende album net zo rap volgen als The Dead Live By Love?

Dat moeten we nog maar zien, haha.

[ Terug naar de Interviews ]