Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-01-2021

Urgehal - Goatcraft Torment
Jaar van release: 2006
Label: Agonia Records
Urgehal - Goatcraft Torment
Alweer bijna vijftien jaar draait deze band mee, en dat is te horen. Goatcraft Torment – het vijfde volledige album van de Noorse black metalband Urgehal - klinkt namelijk als een uiterst solide en effectieve precisieaanval. Waar een ouder album als Massive Terrestial Strike mij nog niet echt wist te overtuigen, leverde deze band drie jaar terug ineens een dijk van een plaat af in de vorm van Through Thick Fog Till Death. Het doet goed te horen dat de lijn van dat album grotendeels wordt doorgetrokken op dit nieuwe album.

Het is voornamelijk pure black metal dat de klok slaat op dit album, hoewel een nummer als Antireligious een flinke scheut primitieve thrash daardoorheen gooit. Ook de andere nummers worden gekenmerkt door een heerlijke, haast pakkende groove, die ervoor zorgt dat Goatcraft Torment een redelijk eigen gezicht heeft gekregen. Verwacht echter geen moderne Darkthrone- of Satyricon-perikelen: Urgehal maakt nog altijd onomstreden black metal. Denk aan een mengeling van Armagedda en het (geweldige) Zweedse Pest en je hebt een prima beeld van dit album.

Productioneel gezien valt er niets op Goatcraft Torment af te dingen. De productie klinkt helder, maar met een lekker smerig randje, waarbij vooral het vette drumgeluid een pluspunt vormt. Bovendien verveelt het album in de ruim vijftig minuten geen moment, wat vooral te danken is aan het afwisselende materiaal. Waar het titelnummer, Risus Sardonicus en Satanic Black Metal In Hell vooral lekker agressief uit de speakers komen knallen, wordt met Dødsmarsj Til Helvete en Nefastus Nex Necis het gaspedaal een beetje losgelaten.

Als kritiekpunt zou je kunnen aanvoeren dat Urgehal met dit album niets anders doet dan platgetreden paden bewandelen, maar daarmee wordt de band toch echt tekort gedaan. Want zolang de heren onoriginele, maar vet geproduceerde, heerlijk rossende platen vol uitstekend geschreven black metalnummers blijven afleveren, zal het gebrek aan originaliteit mij een rotzorg zijn. Een dikke aanrader.

Tracklist:
1. Goatcraft Torment
2. Risus Sardonius
3. Antireligiøs
4. Dødsmarsj Til Helvete
5. Satanic Black Metal In Hell
6. Nefastus Nex Necis
7. Gathered Under The Horns
8. Selvmordssalme
9. Sentiment Of Chaos
10. Et Steg Nærmere Lucifer

Score: 83 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 28 augustus 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Urgehal - Goatcraft Torment
Reactie van Een Metalfan op 31-08-2006 om 01:33u

Aanrader voor alle Carpathian Forest fans!

Urgehal - Goatcraft Torment
Reactie van Srachex op 16-06-2007 om 23:32u
Score: 85 / 100

Een cd die begint met: "THIS IS SATANIC BLACK METAL!", spreekt wel boekdelen denk ik. Black metal ist krieg!!!

Urgehal - Goatcraft Torment
Reactie van Een Metalfan op 19-08-2011 om 17:55u

Is gewoon een vette plaat !!!!!!!!!!