Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-02-2020

Ljĺ - Til Avsky For Livet
Jaar van release: 2006
Label: Aftermath Music
Ljĺ - Til Avsky For Livet
Wat moet ik doen?
Er wordt van mij verwacht dat ik even een recensie schrijf van de eerste full length van de Noren van Ljĺ, “Til Avsky For Livet”.
‘Tuurlijk, dat doen we even!’ Ik hoor het me nog zeggen… Alsof ik dagelijks met zulke cds te maken heb.

En nu? De cd heeft hier al vele malen zijn rondjes gedraaid, in feite is ie nauwelijks uit de speler weg te denken. Telkens als ik het laatje opendoe zie ik weer dat Ljĺ logo, alsof er ‘hallo, fijn dat je er weer bent en druk nu maar weer op “play”’ tegen me gezegd wordt. En daar zit ik dan weer, de eerstvolgende vijftig minuten, met mijn mond open en met een bak koffie naast me die koud wordt. De vergeten peuk tussen mijn vingers levert me tweedegraads brandwonden op, waar ik op dat moment niks van merk.

Ik moet dingen zeggen over “Til Avsky For Livet” van Ljĺ.
Over ijsschotsen beginnen doe ik niet. Dat weten we nou wel, dat hoge noorden gedoe, met de bijkomende kou. Ik ga ook niet zeggen dat het al dagen waait en dat het draaien van het demonische black metalmonster “Til Avsky For Livet” daar waarschijnlijk alles mee te maken heeft.
Ik kan wel zeggen dat de klanken van de bovenmenselijke creatie van Ljĺ me herhaaldelijk op een plezierige manier doen denken aan Ulvers “Nattens Madrigal”, door de combinatie van krijsende ergste nachtmerriezang, aderverkalkende injecties van moordriffs en melodieën die een mens die zwak in zijn schoenen staat naar de fles doen grijpen.
Maar dat doe ik ook niet.
Verder vertik ik het om te zeggen dat “Til Avsky For Livet” een wat ruwer geluid kent dan de demo “Vedderbaug”, hoewel de muzikale verschillen niet eens zo groot zijn, alleen is de kracht van het nieuwe werk vele malen overweldigender, bruter en overtuigender, omdat het je simpelweg op je plek houdt terwijl je eigenlijk ontzettend nodig naar de plee moet. Daarbij is het volstrekt overbodig te melden dat de nummers op de nieuwe cd van Ljĺ stuk voor stuk alle keurmerken verdienen die iets zeggen over de absolute topklasse, eenzame hoogtes, en die ons erop wijzen dat jij en ik maar eenvoudige stervelingen zijn die moeten pinnen of geld moeten overmaken naar een of andere mailorder die “Til Avsky For Livet” heeft, want er moet een cd gekocht worden.

EN SNEL EEN BEETJE!

Tracklist:
1. Til Satan
2. Til Avsky For Livet
3. Et Barn Er Dřdt I Betlehem
4. Vĺrtegn
5. Tilgi Dem Aldri
6. Vĺdeskudd
7. Svart
8. Granatsjokk
9. Blendende Lys
10. Gjort Til Djevel

Score: 98 / 100

Reviewer: Tjitze
Toegevoegd: 18 april 2006

Koop dit album in

Meer Ljĺ:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ljĺ - Til Avsky For Livet
Reactie van Een Metalfan op 21-04-2006 om 20:55u
Score: 89 / 100

Knuppelende heersplaat!

Ljĺ - Til Avsky For Livet
Reactie van Maart\'n op 24-05-2006 om 23:36u

Ken alleen het titelnummer. Is dit representatief voor de gehele cd? Als het zo is, dan is dit idd wel een goeie black metalplaat!

Ljĺ - Til Avsky For Livet
Reactie van Santtu Pikkarainen op 09-06-2006 om 10:19u
Score: 100 / 100

Absoluut een geweldige plaat! Bij de eerste luisterbeurt is hij al top en daarna groeit hij nog. Zit al een hele poos vast in de CD speler van mijn auto, dus ik hoor them 2 keer per dag zonder ook maar een moment te vervelen.

Ljĺ - Til Avsky For Livet
Reactie van Bronnieponnie op 02-09-2008 om 11:38u
Score: 75 / 100

N.a.v. deze review heb ik dit album blind aangeschaft, ervan uitgaand dat dit een briljant en grensverleggend album zou moeten zijn. Dat valt toch een beetje tegen. Oké, dit is een goed album. Het is ook zeker een bijzonder genietbaar album. Maar meer dan ook niet. Ik hoor raakvlakken met Tsjuder, (oude) Katharsis, en (oude) Darkthrone. Er zijn wel minder vleiende referenties denkbaar, maar een score van 98/100 vind ik tamelijk overdreven. Het is allemaal al eens eerder gedaan. En beter. Desondanks geen spijt.