Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Review

Arcturus - Sideshow Symphonies
Jaar van release: 2005
Label: Season Of Mist
Arcturus - Sideshow Symphonies
We hebben er lang op moeten wachten, maar hij is er. Een tijdje alweer zelfs. Sideshow Symphonies, het vierde volledige album van de avantgarde (dark) metalband Arcturus is één van de meest besproken en geanticipeerde releases van het jaar 2005 geweest. Waar de black metal-roots van de band op de oudere albums nog redelijk duidelijk naar voren kwamen, raakte deze invloed steeds meer verwaterd. Dat ging overigens niet ten koste van de kwaliteit, want tot op heden wordt ieder album van de band als een meesterwerk beschouwd.

De verwachtingen voor Sideshow Symphonies waren dan ook hooggespannen, maar gelukkig worden deze bijna allemaal ingelost. Arcturus klinkt anno 2005 vooral dromerig – af en toe zelfs een tikkeltje zweverig (in dit geval met een positieve connotatie), maar ook excentriek (een element dat vooral in de nogal vreemde teksten naar voren komt). Met name het eerste gedeelte van het album is geniaal en kent tal van kippenvelmomenten, met als absolute hoogtepunt het lange en bijzonder mooi opgebouwde Shipwrecked Frontier Pioneer, waarin het dromerige karakter van deze plaats tevens het best naar voren komt. Ook opener Hibernation Sickness Complete en het redelijk gestoorde Evacuation Code Deciphered verdienen aparte vermelding, maar in feite staat er geen enkel zwak nummer op dit album.

Behalve het hoge compositorische niveau op Sideshow Symphonies vormt ook de nieuwe zanger Simen Hestnæs (Vortex van Dimmu Borgir) een groot pluspunt. Dat Simen over een geweldige stem beschikt, wisten we al van zijn eerdere sessiewerk en zijn performance op Spiritual Black Dimensions, Puritanical Euphoric Misanthropia en Death Cult Armageddon, maar op dit album laat hij horen ook gemakkelijk een heel album te kunnen dragen met zijn stem.

Het enige nadeel aan dit album is de productie. Hoewel de geluidsopnames zelf van een prima niveau zijn, is het eerder genoemde Shipwrecked Frontier Pioneer een stuk zachter opgenomen dan de overige nummers en zit er bovendien een luide tik die er niet thuishoort aan het eind van het nummer. Bijzonder frustrerend en eigenlijk had het album niet zo in de winkel mogen belanden. Dat is uiteindelijk echter een kleine kanttekening bij een geweldig album, dat iedere fan van deze band en van innovatieve metal in het algemeen zeker niet teleur zal stellen.

Tracklist:
1. Hibernation Sickness Complete
2. Shipwrecked Frontier Pioneer
3. Demon Painter
4. Nocturnal Vision Revisited
5. Evacuation Code Deciphered
6. Moonshine Delirium
7. White Noise Monster
8. Reflections
9. Hufsa

Score: 89 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 februari 2006

Arcturus - Sideshow Symphonies
Reactie van Hieronimus op 20-02-2006 om 15:51u
Score: 96 / 100

De in de soep gelopen productie van het tweede nummer is een productiefoutje van de platendrukker. Heus een geniaal album, vooral het einde van Evacuation Code Deciphered, werkelijk een nummer dat zó'n schoonheid in zich heeft, bloedstollend is 't. Live kunnen ze het allemaal ook erg goed vertalen overigens, heb er zin an om ze nog eens een keertje te zien! =D

Arcturus - Sideshow Symphonies
Reactie van Bassie op 13-03-2006 om 18:47u
Score: 20 / 100

Ik heb ze live gezien in de 013. Ik vond ze live een stuk beter dan op de cd. Simen Hestnæs heeft trouwens niet meegedaan aan het Spiritual Black Dimensions album van Dimmu Borgir.

Arcturus - Sideshow Symphonies
Reactie van Cataclysm Child op 04-06-2007 om 11:47u

Toch wel

Arcturus - Sideshow Symphonies
Reactie van Voyager op 05-10-2009 om 13:09u

Inderdaad, hij verzorgde de gastvocalen op dat album.

Arcturus - Sideshow Symphonies
Reactie van ewing1 op 11-05-2015 om 20:21u
Score: 100 / 100

Meeslepend,magistraal en gewoon plaat van het jaar!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.