Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

The Agony Scene - The Darkest Red
Jaar van release: 2005
Label: Roadrunner Records
The Agony Scene - The Darkest Red
Twee jaar geleden debuteerde The Agony Scene uit Tulsa, Oklahoma met hun gelijknamige cd. Deze plaat maakte genoeg indruk dat het grote Roadrunner er geen gras over liet groeien en dit viertal direct contracteerde. Op dit label verscheen onlangs de opvolger van ‘The Agony Scene’ genaamd ‘The Darkest Red’.

Als opener ‘Prelude’ model staat voor de rest van de cd beleef ik een rustige veertig minuten. Veel meer dan hier en daar een ondergronds geluid is dit nummer namelijk niet. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier slechts een intro, maar als het aan mij ligt hadden ze dit net zo goed achterwege kunnen laten.

Gelukkig klinkt het eerste echte nummer stukken aangenamer. De titeltrack geeft bovendien een veel betere afspiegeling van de plaat. Kenmerkend hierbij is de agressiviteit waarmee The Agony Scene ten strijde trekt, maar opvallend genoeg zijn er geen hoofdrollen weggelegd voor gitaristen Chris Emmons en Steve Kaye die in ‘The Darkest Red’ en ‘Scars Of Your Disease’ hoofdzakelijk op de achtergrond opereren. In die twee tracks is vooral drummer Brent Masters de stuwende kracht met zijn dubbele bassdrums en felle aanpak.

Al snel wordt duidelijk dat The Agony Scene niet weer een dertien in een dozijn metalcore-act is. Zanger Mike Williams heeft heel wat in z’n mars. Allereerst zijn dat z’n hoge screams die veelal het midden houden tussen typische metalcore-screams en het enge gekrijs van Cradle Of Filth-creep Dani Filth. Dit zorgt er gelijk voor dat de band een eigenlijk geluid heeft. Bovendien zijn ook de niet sporadisch voorkomende cleane stukken meer dan de moeite waard. ‘The Darkest Red’ dendert in een moordend tempo door, maar klinkt geen moment rommelig of ontoegankelijk. Integendeel, af en toe klinkt het zelfs behoorlijk catchy.

The Agony Scene heeft een eigen smoel en in een tijd waarin veel bands binnen dit overbevolkte genre hetzelfde klinken is dat een concludering die deugd doet. ‘The Darkest Red’ klinkt volwassen en kent weinig poespas zoals onnodige tempowisselingen. Wellicht dat een gitaarsolo hier en daar nog van extra toegevoegde waarde had kunnen zijn, maar verder valt er op deze plaat niks af te dingen.

Tracklist:
1. Prelude
2. The Darkest Red
3. Scars Of Your Disease
4. Screams Turn To Silence
5. Sacrifice
6. Prey
7. Procession
8. Suffer
9. My Dark Desire
10. Scapegoat
11. Forever Abandoned

Score: 80 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 23 augustus 2005

Koop dit album in

Meer The Agony Scene:

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Agony Scene - The Darkest Red
Reactie van n00bDogg op 16-10-2005 om 13:26u
Score: 85 / 100

Zkr eem cd om aan te raden :) Prey super vet nummer om mee te schreeuwen... zoals review zegt heerlijke drums! keep em comming

The Agony Scene - The Darkest Red
Reactie van Metal Dist op 10-12-2005 om 19:05u
Score: 89 / 100

Lekker album, eerste nummer inderdaad wat vreemd maar de rest raced lekker door. Aanradertje.

The Agony Scene - The Darkest Red
Reactie van Remco op 23-01-2006 om 19:12u
Score: 89 / 100

Beetje apart dat gekrijs maar toch echt een aanrader.

The Agony Scene - The Darkest Red
Reactie van Squidward op 09-03-2006 om 22:28u
Score: 91 / 100

Supervet!

The Agony Scene - The Darkest Red
Reactie van Een Metalfan op 24-10-2006 om 20:06u
Score: 10 / 100

Geweldig!