Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Spiritual Beggars - Demons
Jaar van release: 2005
Label: InsideOut Music
Spiritual Beggars - Demons
Michael Amott’s hart ligt eigenlijk niet bij extreme metal ondanks zijn verbluffend werk met Carcass, Arch Enemy en Carnage. Zijn echte liefde is hardrock en dat liet hij op een blauwe maandag al eens merken bij Candlemass (wat weinig mensen weten) maar uit zich vooral met zijn 70’s hardrockband Spiritual Beggars. Het alweer zesde (de tijd vliegt snel!) album draagt de simpele titel ‘Demons’ en houdt op waar ‘On Fire’ stopte.

De huidige line-up bestaat naast Mike Amott momenteel uit zanger JB (die onlangs met zijn eigen band Grand Magus het fantastische ‘Wolf’s Return’ uitbracht), bassist Sharlee D’Angelo (maakt(e) deel uit van onder andere Mercyful Fate/King Diamond, Arch Enemy, Witchery, Nevermore en Singery), toetsenist Per Wilberg (Opeth) en drummer Ludwig Witt (ook bekend van Firebird, het 70’s project van Carcass legende Bill Steer). Eufemistisch uitgedrukt heeft Spiritual Beggars dus wel een aardige line-up.

Het nieuwe album klinkt vooral erg fris en de intro laat al horen waarvoor de heren staan, de eerste 34 seconden horen we een zware Deep Purple riff en daarna volgt gedurende 40 seconden een euforische 80’s riff. Tel daar nog wat stonerrock bij, de invloed van Mountain, de snellere Black Sabbath en Dio en dan begrijp je wel dat dit album als de neten rockt. Het nieuwe materiaal is duidelijk heel spontaan geschreven en nog spontaner opgenomen en zodoende klinkt het alsof de heren live in je woonkamer staan te spelen. Is dat niet de essentie van rockmuziek? De solo’s van Amott zijn lekker losjes (‘Through The Halls’) en het Hammondorgel van Wiberg wordt lekker misbruikt.

‘Demons’ is wederom een uitstekend schijfje geworden waarop je niet veel negatiefs kan opmerken (JB’s geweldig stem komt wel nog een streepje beter uit de verf dan bij zijn eigen band) en de slimme koper schaft zich de speciale editie inclusief live-cd aan. Waarom dan toch geen monsterscore? Het album voegt niets extra toe aan hun discografie en de hardrockwereld in het algemeen. Maar dat maakt in dit geval totaal niets uit!

Tracklist:
1. Inner Strength (Intro)
2. Throwing Your Life Away
3. Salt In Your Wounds
4. One Man Army
5. Through The Halls
6. Treading Water
7. Dying Every Day
8. Born To Die
9. Born To Die (Reprise)
10. In My Blood
11. Elusive
12. Sleeping With One Eye Open
13. No One Heard

Score: 80 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 13 juni 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van kreg op 06-07-2005 om 18:46u

Reactie van Götz op 04-12-2005 om 20:34u
Score: 95 / 100

het is wederom weer een killeralbum!!!!