Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Spiritual Beggars - Return To Zero
Jaar van release: 2010
Label: InsideOut Music
Spiritual Beggars - Return To Zero
Als donderslag bij heldere hemel kwam het nieuws dat Spiritual Beggars bezig was met een nieuw album. En enkele maanden later is Return To Zero alweer een feit. De Zweedse stonerband stond jarenlang op non-actief. Natuurlijk is bandleider Michael Amott ontzettend druk met Arch Enemy en Carcass. Maar in interviews werd met geen woord meer gerept over eventueel nieuw materiaal van de Beggars. Ik verwachtte daarom niks meer van de band. Gelukkig had ik het bij het verkeerde eind. Spiritual Beggars blijft één van de betere bands in het genre waarvan ik graag nieuw werk hoor.

Ondanks dat de andere bandleden ook druk zijn met succesvolle bands (zoals hammondspeler Per Wiberg bij Opeth), heeft iedereen tijd vrij kunnen maken… behalve zanger JB. Hij wilde zich 100% concentreren op zijn band Grand Magus. Apollo Papathanasio heeft de lastige taak om de opvolger van JB te zijn. Hem kennen we vooral van power metal-bands als Evil Masquerade en Firewind. Gaat dat wel goed komen?

Het is wennen en in logge songs als The Chaos Of Rebirth verlang je soms toch naar de rauwe stemmen van JB en Spice (de eerste zanger). Toch is Apollo een steengoede zanger met een loepzuivere stem. Eigenlijk is dat het enige verschil met zijn voorgangers, want verder zingt ook Apollo in de lagere regionen. Kortom, een prima vervanger. Bovendien had hij bij swingende nummers als Starborn en I’m Coming Home bij de eerste luisterbeurt al mijn goedkeuring.

Op het nieuwe album zijn alle elementen van Spiritual Beggars terug te horen. Het zijn dus vooral weer zware en zweverige composities. Dat hoor je meteen bij opener Lost In Yesterday. Alleen… zo heavy als voorheen is het eigenlijk niet meer. Michael zegt dat op dit album het zwaarste materiaal ooit staat. Dat is helemaal niet waar. Daarvoor moet je toch echt bij de vorige cd Demons zijn. Dat was pas een lesje in beuken. Maar is Return To Zero dan opeens minder? Nee, helemaal niet! De zware riffs zijn er wel, maar ze staan dit keer wat meer achter in de mix. Dit heeft als voordeel dat de hammond veel beter te horen is. In tegenstelling tot vroeger kan dit instrument eindelijk ademen.

Dit alles maakt dat de plaat een heerlijk retro-sfeertje heeft meegekregen. Jam-songs als Concrete Horizon en Believe In Me lijken in de jaren ’70 te zijn opgenomen. Het catchy, relaxte We Are Free had zelfs een hit kunnen worden in die gouwe ouwe periode. Heerlijk nummertje trouwens, mijn persoonlijke favoriet. Tenslotte zijn Spirit Of The Wind en The Road Less Traveled vermeldenswaardig, aangezien we Spiritual Beggars nog nooit zo rustig hebben gehoord.

Uiteindelijk is Return To Zero een goed album geworden. De lichte veranderingen in zanger en geluid zijn even wennen. Maar daarna is het gelukkig genieten van een wederom geslaagd album van de Spiritual Beggars. Zo, en gaat de band nu weer eens op tournee???

Tracklist:
1. Return To Zero (Intro)
2. Lost In Yesterday
3. Star Born
4. The Chaos Of Rebirth
5. We Are Free
6. Spirit Of The Wind
7. Coming Home
8. Concrete Horizon
9. A New Dawn Rising
10. Believe In Me
11. Dead Weight
12. The Road Less Travelled

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 27 augustus 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Ruud op 27-08-2010 om 10:22u
Score: 80 / 100

Gadverdamme, die roze hoes, hehe


Leuk album! Niet essentieel. Ik kan me goed in je review vinden Rene.

Reactie van Bastiaan op 27-08-2010 om 12:47u
Score: 80 / 100

Puik album! Vind vooral Spirit Of The Wind een intrigerend nummer.

Gave hoes ook weer, dat is ook altijd weer iets om naar uit te kijken bij Spiritual Beggars. De hoes van Demons viel een beetje tegen.