Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Dis - Escape To Reality
Jaar van release: 2004
Label: Eigen Beheer
Dis - Escape To Reality
Twee jaar geleden hadden deze jongens nog een gemiddelde leeftijd van 18 jaar en maakten ze een verrassende indruk met hun tweede EP ‘Forces Of Greed’. Die EP scoorde overal goede kritieken en vooral het functioneel en leidend gebruik van de (akoestische en elektrische) viool in hun progressieve metal was een schot in de roos.

Inmiddels hebben de heren een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en brengen ze hun debuut ‘Escape To Reality’ uit dat bestaat uit alleen maar nieuwe nummers. Na het obligate introotje barst het titelnummer los dat eenvoudig maar doeltreffend toegankelijk is. Daarna volgen meer symfonische en progressieve nummers. ‘Awakening’ kent een sublieme vioollijn en bevat naast de cleane zang ook terug wat lekkere grunts. Een dijk van een nummer dat echter iets te lang duurt. ‘Beyond Recognition’ doet in eerste instantie denken aan Anathema maar barst op het einde gelukkig nog los. ‘Forgiveness’ prolongeert de sterke koers en het geheel wordt in stijl afgemaakt met de catchy ‘God’-trilogie. Nu ik toch positief bezig ben: het eigen geluid is nog verder uitgewerkt, de nieuwe nummers zijn meer volwassen en de productie is nog net iets beter.

Wat kan er nog verbeteren? De cleane zang van Benjamin moet zeker worden behouden (karakteristiek geluid) maar hij zal toch nog meer moeten oefenen om elke zanglijn volledig toonvast te krijgen. En de cover van het album is onduidelijk (veel te donker) en onopvallend. Dis heeft weer een stap in de goede richting gezet en als ze nu weer eens 40 keer gaan optreden én nog net iets betere nummers gaan neerpennen, dan verschijnt er volgend jaar wellicht een dijk van een nieuwe plaat uitgebracht door een platenmaatschappij met kennis van zaken. Ik gun het hen van harte.

Tracklist:
1. Prelude
2. Escape To Reality
3. Awakening
4. Beyond Recognition
5. Forgiveness
6. God I. Crusade of the Foolish
7. God II. Martyr
8. God III. Pandemonium

Score: 80 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 18 januari 2005

Koop dit album in

Meer Dis:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van KISKE op 18-01-2005 om 19:17u
Score: 8 / 100

LEKKERE HERRIE!!!

Reactie van MyDesire op 02-02-2005 om 15:14u
Score: 90 / 100

Dis is zeker 1 van mijn 3 favoriete bands. Ik waardeer het heel erg. De prachtige klanken van de viool maken het zeker af! Anne-Roos

Reactie van ukkie666 op 15-10-2005 om 19:29u
Score: 99 / 100

dit is chers wel lkkere muziek maar heel veel mensen kennen het niet

Reactie van Tim op 14-01-2006 om 16:19u

de Dis site is verhuisd naar www.disbrotherhood.com