Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-08-2021

Liquid Steel - Mountains Of Madness
Jaar van release: 2021
Label: Metalizer Records

Liquid Steel - Mountains Of Madness

Met een bandnaam als Liquid Steel kun je niet anders dan traditionele heavy metal maken en proberen de jaren tachtig op muzikaal gebied te eren. Dat is precies wat het vijfkoppige Oostenrijkse gezelschap doet. Mountains Of Madness is de derde langspeler van dit kwintet sinds de oprichting in 2009. De groep kon rekenen op enthousiaste reacties op Fire In The Sky (2014) en Midnight Chaser (2016). Ook de nieuwe schijf stelt niet teleur.

Met een op H.P. Lovecraft geïnspireerde titel begeeft Liquid Steel zich qua thematiek op vaak bewandelde paden. Dat geldt niet alleen voor de teksten, maar ook op muzikaal gebied laat de groep geen cliché onberoerd. Niet dat dat er veel toe doet, want de mannen brengen hun liederen vol overtuiging en enthousiasme. Het zal de liefhebber niet onbewogen laten. De rappe metaltracks vol gelikt gitaar- en drumwerk maken indruk: solo's op de juiste plaats die in dienst staan van de songs, goed getimede breaks en hier en daar een fijne schreeuw van frontman Fabio Carta. Sommige van zijn zanglijnen vallen niet geheel op hun plaats en zijn ietwat nasale stemgeluid levert aan het einde van de simpele woordrijmelarij af en toe ongemak op, maar ook dat wordt gecompenseerd door de bevlogen indruk die de nummers maken.

Het complete beeld klopt en de mannen zijn perfect op elkaar ingespeeld. Vooral op de tweede helft van de plaat komt het vijftal sterk voor de dag met het rappe City Lights en overheerlijke, vrijheid-blijheid Nothing To Lose, waarin invloeden van Saxon en Motörhead doorsijpelen. Het is niets wat we niet al eerder hebben gehoord, maar tevens een geluid dat nooit gaat vervelen. Zeker niet in deze enthousiaste uitvoering en met deze degelijke productie.

Na zulke fantastische, energieke songs valt het midtempo, gevoelige Thunder And Lightning enigszins in het water. Bovendien zijn de melodielijnen van deze track en ook die van de titelsong niet bijzonder interessant. Vooral de gezochte zanglijnen en het bevreemdende, doodserieuze middenstuk tijdens Mountains Of Madness stellen teleur. Het zijn kleine punten van kritiek op een anderszins zeer fijne, traditionele heavymetalplaat.

Tracklist:
1. Traveller In Time
2. Victim Of The Night
3. Heavy Metal Fire
4. Mountains Of Madness
5. Phoenix
6. Alpine Warrior
7. On The Run
8. City Lights
9. Nothing To Lose
10. Thunder And Lightning

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 3 juni 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]