Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Burning Witches - Witch Of The North
Jaar van release: 2021
Label: Nuclear Blast Records
Burning Witches  - Witch Of The North
De dames van Burning Witches leken het vorig jaar goed voor elkaar te hebben. De toenmalige release Dance With The Devil werd goed ontvangen, er stond een tournee op stapel met ex-Manowar-gitarist Ross The Boss en de festival-agenda liep ook aardig vol. Uiteraard was het de coronacrisis die roet in het eten gooide. Nu zijn we een dik jaar verder en probeert de band het opnieuw middels de nieuwe langspeler Witch Of The North. Laten we hopen voor de bandleden dat alles straks weer een beetje op gang kan komen, zodat de plannen van 2020 alsnog doorgang kunnen vinden.

De Zwitserse formatie met Nederlandse zangeres heeft zich tijdens de pandemie trouwens niet verveeld. Er is online een akoestische set gespeeld die is uitgebracht als ep, er moest worden gezocht naar een nieuwe gitarist en er zijn in september zowaar wat optredens gedaan in Duitsland met Destruction. Ook is er van de extra tijd gebruik gemaakt om te werken aan Witch Of The North. De vorige plaat was een bonte collectie heavymetalsongs, waarbij variatie troef was. Ditmaal zijn de tracks meer een eenheid en dat komt omdat er voor een thema is gekozen.

De titeltrack werd als eerste nummer geschreven en bleek de sfeer van de Noordse mythologie op te roepen. Daarop werd besloten om het hele album rond dat concept te schrijven. Het resultaat is een consistent album dat donkerder en grauwer is dan zijn voorganger. Pakkende tracks zoals We Stand As One en Dragon’s Dream zouden nog wel passen op Dance With The Devil, maar de meeste songs zijn van een ander kaliber. Hoewel er niet heel veel van de klassieke heavymetalstijl wordt afgeweken, is er dit keer wel duidelijk voor gekozen om alle songs op elkaar aan te laten sluiten en horen we hier en daar black metal-invloeden.

Het is lastig om te zeggen dat Burning Witches vooruitgang heeft geboekt, aangezien Witch Of The North net zo goed bevalt als het voorgaande album. Toch krijgt deze plaat een paar puntjes meer. Zo heeft de Nederlandse zangeres Laura Guldemond echt haar draai gevonden op haar tweede full-length met de band. Daarnaast is het prijzenswaardig dat deze plaat genoeg verschilt van zijn voorgangers en tegelijkertijd vertrouwd klinkt. Als klap op de vuurpijl overtuigt de band, en met name ‘onze’ Laura, met de Savatage-kraker Hall Of The Mountain King.

Tracklist:
1. Winter's Wrath
2. The Witch Of the North
3. Tainted Ritual
4. We Stand As One
5. Flight Of The Valkyries
6. The Circle Of Five
7. Lady Of The Woods
8. Thrall
9. Omen
10. Nine Worlds
11. For Eternity
12. Dragon's Dream
13. Eternal Frost
14. Hall Of The Mountain King (Savatage-cover)

Score: 80 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 28 mei 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]