Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Lindsay Schoolcraft - Worlds Away
Jaar van release: 2020
Label: Cyber Proxy

Lindsay Schoolcraft - Worlds Away

De afgelopen maanden hebben we veel livestreams kunnen volgen. Sommige daarvan werden vanuit een intieme ruimte, zoals een huiskamer, verzorgd. Of een kelder, zoals in het geval van Lindsay Schoolcraft. De meeste lezers kennen haar vanwege haar verleden als zangeres en toetseniste bij Cradle Of Filth. Vorig jaar verscheen echter haar solodebuut Martyr. Daarnaast vormt ze samen met Xenoyr van Ne Obliviscaris een duo in Antiqva.

Maar terug naar de kelder, waar ze diepgevoelde liedjes ten gehore bracht, onder andere op harp. Dat doet ze ook op Worlds Away (de titel refereert aan de afstand die we in deze bijzondere tijd tot elkaar hebben). Daarop staan twee nieuwe tracks (de titeltrack en Dancing On The Strings) en eerder uitgebrachte nummers, maar dan in een minimalistische versie met harp en zang.

De vierendertigjarige artieste staat er niet alleen voor. Spencer Creaghan heeft hier en daar wat geprogrammeerde strijkerspartijen toegevoegd en David “Dagda” Sanchez speelt in een viertal tracks altviool. Rocky Gray (drummer van Evanescence), die al eerder samenwerkte met Schoolcraft, is verantwoordelijk voor de geprogrammeerde drumtracks in drie composities.

Worlds Away is een kalm en innig album. Het toont de gevoelige kant van de zang van de Canadese en haar ingetogen tokkelspel op de harp. Het heeft een kalmerende werking op de luisteraar. Met elf min of meer dezelfde tracks is het wellicht wat aan de lange kant, maar complimenten zijn beslist op zijn plaats voor de bewerkingen, die in alle gevallen zeer geslaagd zijn. Ondanks het minimalistische aspect hebben de serene songs voldoende te bieden.

Bovendien heeft ze samen met Tyler Williams (productie, mix, master) uitstekend werk afgeleverd op productioneel vlak. Het geluid is kraakhelder met voldoende diepte. Het harpspel is goed te volgen en de zang is mooi uitgelicht. De extra elementen van de gastartiesten passen prima in het geheel en zorgen bovendien voor de nodige afwisseling.

Worlds Away is derhalve een zeer verzorgd product. Het laat veel meer dan Martyr de sterke kanten van Schoolcraft horen. Ze maakt hier écht indruk met haar emotionele voordracht in fragiele liedjes die voldoende gelaagd zijn om keer op keer beluisterd te worden. Het album streelt de ziel en heeft een rustgevende werking. Knap gedaan, Lindsay!

Tracklist:
1. Worlds Away
2. Saviour
3. Darkness Falls
4. Fading Star
5. Stranger
6. Where I Fall
7. Dance On The Strings
8. Dangerous Game
9. Your Mind
10. Masquerade
11. Warn Me

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 19 oktober 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]