Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Lonely Robot - Feelings Are Good
Jaar van release: 2020
Label: InsideOut Music

Lonely Robot - Feelings Are Good

Tussen alle herrie en metal door is het wel eens fijn om wat rustigers op te zetten. De nieuwe plaat van Lonely Robot leent zich daar uitstekend voor. De man achter het project, John Mitchell (Kino, Frost*, Arena, It Bites), houdt namelijk van pop, rock, prog en jarentachtigmuziek. Dat is dus ook wat je terughoort op Feelings Are Good, het vierde album in de discografie van dit project, waarbij de Engelsman hulp krijgt van drummer Craig Blundell (Steven Wilson, Steve Hackett, Frost*).

Daarop zijn de teksten ten opzichte van de eerste drie albums persoonlijker. Zo kijkt Mitchell in het toegankelijke Into The Lo-Fi terug op zijn jonge jaren en in Life Is A Sine Wave zet hij uiteen dat je niet altijd maar blij en gelukkig kan zijn. Het levert nostalgische en nuchtere songs op waarmee de luisteraar zich snel kan vereenzelvigen.

Dat de teksten aardser zijn, betekent overigens niet dat de spacey geluiden zijn verdwenen. De op synthesizerpartijen gebaseerde songs zitten vol met ruimtelijk toetsenwerk en hier en daar komen de kenmerkende robotische vocoder-effecten aan bod. Ondanks dat de muziek in eerste instantie licht overkomt, zit er veel diepte en sfeer in. De composities zitten goed in elkaar. Luister eens naar hoe de verschillende partijen elkaar versterken in het uitstekende Armour For My Heart. De invloeden uit de jaren tachtig zijn legio, met name in het synthwerk. Liefhebbers van Marillion, Genesis, Porcupine Tree, Peter Gabriel, Toto, Tim Bowness, Kino en It Bites kunnen hier wel wat mee.

Het album heeft een prettige flow, terwijl het subtiel in tempo en maatsoort varieert en wisselt tussen toegankelijk (Into The Lo-Fi), stevig (Spiders en Keeping People As Pets), dynamisch (Suburbia) en dromerig proggy (het prachtige Crystalline, het minimalistische, fijne The Silent Life). Technische hoogstandjes zijn er dan ook niet. Een compliment is echter op zijn plaats voor het soleerwerk op de gitaar, dat in dienst staat van de songs, zoals in Life Is A Sine Wave en Armour For My Heart.

Het gevoel is dus goed na het beluisteren van dit vierde album. Niet overal zit je op het puntje van je stoel, maar het songmateriaal luistert lekker weg en heeft voldoende diepgang en uitdaging om de plaat nog eens op te zetten. John Mitchell laat een positieve indruk achter met een verzorgd album waarop hij verschillende stijlen op knappe wijze combineert in gefocuste en aangename progcomposities.

Tracklisting:
1. Feelings Are Good
2. Into The Lo-Fi
3. Spiders
4. Crystalline
5. Life Is A Sine Wave
6. Armour For My Heart
7. Suburbia
8. The Silent Life
9. Keeping People As Pets
10. Army Of One
11. Grief Is The Price Of Love
12. The Silent Life (Orchestral version)
13. Crystalline (Orchestral Version)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 22 augustus 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]