Alcatraz
Enquête

Koop jij bij concerten en festivals nog weleens iets bij de merchandisestand(s)?

Ja, ik koop (bijna) altijd een aandenken
Regelmatig, maar lang niet altijd
Alleen bij mijn favoriete artiesten
Alleen als ik de show heel goed vind
Alleen als de prijs me erg meevalt
Alleen als het shirt of andere item me bijzonder aanspreekt
Alleen als ik in een bijzonder goede bui ben
Nee, ik heb inmiddels genoeg shirts en andere merchandise
Nee, vroeger wel, maar tegenwoordig vind ik het te duur
Nee, ook in het verleden deed ik dat zelden of nooit
Ik ga sowieso niet (meer) naar concerten en festivals
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Alan Fitzgerald (Night Ranger) - 76
  • Charly Steinhauer (Paradox) - 62
  • Jennifer Haben (Beyond The Black) - 30
  • Maggy Luyten (Nightmare) - 57
  • Mike Smith (Suffocation) - 54
  • Ryan McCombs (Soil) - 51
  • Scott Kelly (Neurosis) - 58

Vandaag overleden:
  • Biz Markie - 2021
  • Jon Lord (Deep Purple) - 2012
Review

Hyborian - Volume II
Jaar van release: 2020
Label: Season Of Mist
Hyborian - Volume II
Sludge metal is in. Progressieve sludge misschien wel meer, getuige de populariteit van Mastodon en Baroness. Hoewel de vooruitstrevende component het bij die twee bands lijkt te winnen van het sludge-gehalte, steken de zompige riffs af en toe nog de kop op. De stijl van Hyborian ligt precies tussen die van de twee grootheden in. Wat minder heftig en vol dan Mastodon, maar ook weer niet zo zweverig als het latere werk van Baroness.

Dit eveneens Amerikaanse gezelschap vaart tegelijkertijd een wat toegankelijkere koers. Mastodon en Baroness zijn beslist bands met echte liedjes, maar bouwen wel allerlei extra lagen en details om die basis. Hyborian is luchtiger. Rechtdoorzee. Zonder al te veel gekte. Hier mag een enkele riff een minuut lang de dienst uitmaken, gevolgd door een catchy refrein.

Volume II laat de stoner-invloeden van het debuut uit 2017 wat meer los. Snarenplukkers Bates en Bush hakken wat harder en durven vaker te variëren. Die speelwijze leidt tot spannende composities als Driven By Hunger en Sanctuary. Stevige songs, waarin heerlijk gitaarwerk domineert en de gitaristen opnieuw bewijzen dat ze ook prima vocalisten zijn. Toch hoor je soms wel erg duidelijk waar Hyborian de mosterd haalt. Niet zelden ruiken de zanglijnen naar de stemmen van de heren Dailor en Sanders van Mastodon.

Ondanks dat de invloeden er af en toe te dik bovenop liggen, weet ik wel dat fans van dit geluid zich zeker zullen vermaken met deze plaat. De productie mag er bovendien zijn. De snaren springen er lekker vettig uit en het strakke doch swingende drumwerk van Justin Rippeto houdt de luisteraar continu bij de les. Inderdaad, net als Brann Dailor, zij het wat minder complex. Maar wat maakt het uit. Het is nog altijd tien keer origineler om uit dat oeuvre te snoepen dan voor de zoveelste keer Bay Area thrash metal of NWoBHM opnieuw op te warmen.

Tracklist:
1. Driven By Hunger
2. Stormbound
3. Sanctuary
4. Planet Destructor
5. The Entity
6. Expanse
7. Portal
8. In The Hall Of The Travellers

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 17 april 2020

Battle Beast @ Effenaar, Eindhoven Dynamo Metalfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2025 Metalfan.nl en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.